|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Omaishoitajana rakkaille vanhemmille
30.04.2015Virve Maukkonen hoitaa kumpaakin vanhempaansa heidän omaishoitajanaan. Huoleen vanhemmista ja työntäyteiseen arkeen on yhdistynyt ajoittain kylmäkin kyyti viranomaisilta. Hän haluaa perustaa itäuusmaalaisen omaishoitajien yhdistyksen, joka voisi antaa jäsenilleen tuiki tärkeää tukea ja tietoa.

Huonosti nukutut, katkonaiset yöt ja jatkuvassa hälytystilassa oleminen ovat olleet Virve Maukkosen arkea jo monta vuotta. Maukkonen kertoo olleensa aiemmin aina positiivinen ihminen, joka tapasi ystäviään ja oli ”rivitanssikuningatar”, vetäen tanssikursseja ei puolilla Etelä-Suomea. Positiivisuudesta hän pyrkii pitämään edelleen kiinni, vaikka vanhempien omaishoitajana toimiminen on raskasta.
Maukkosen äidillä 67, ja isällä 70 vuotta, on kummallakin niin paljon vakavia sairauksia, etteivät he pärjää ilman apua. Maukkonen perheineen muutti Porvoosta heidän naapurinsa auttamaan vuonna 2007. Tuolloin äiti pystyi vielä liikkumaan. Tämän vuoden helmikuusta asti Maukkonen on ollut vanhempiensa omaishoitaja.
Maukkosen äiti on täysin autettava, hän ei pysty liikkumaan tai syömään ilman apua. Nivelreuman hoidossa käytetty kortisoni on haurastuttanut luut niin, että selkärangassa on usein murtumia. Maukkonen sanookin pelkäävänsä, että äiti aivastaa, sillä seurauksena voisi olla jälleen erittäin kivulias murtuma.
Isällä on erittäin harvinainen verisairaus, tiettävästi hän on Euroopassa ainoa tätä tautia sairastava. Oikean lääkityksen löytyminen oli vuosien työ. Iän myötä isän muutkin pitkäaikaissairaudet ovat pahentuneet ja eri vaivojen yhteissummana liikuntakyky on hyvin rajoittunut. Isälle on tullut myös muistiongelmia.
Kun kysyn, eikö helpointa olisi hakea vanhemmille laitospaikkaa, Maukkonen kysyy tiukasti, että kenelle se olisi helpompaa. Hän ei halua vanhempiaan ”laitosten liukuhihnoille” ennen kuin on aivan pakko.
- He eivät ole vanhuksia, vaan monisairaita, joille koti on turvallisin paikka. Olen luvannut, että niin kauan kuin pärjätään, he saavat olla kotona.
Maukkonen korostaa, ettei hän hoida vanhempiaan velvollisuudesta, vaan rakkaudesta vanhempiinsa ja halusta hoitaa heitä mahdollisimman hyvin.
- Olen ainoa lapsi ja meillä on aina ollut läheiset välit. Minun ei ole pakko hoitaa vanhempiani, mutta haluan sen tehdä, koska he ovat minulle tärkeitä.

Vastuu painaa

Äidin lääkehistoria on 16 aanelosen mittainen. Maukkonen sanoo, että hänen on oltava selvillä siitä, mitä lääkkeitä on kokeiltu, mitkä on katsottu, etteivät toimi ja ettei määrätä sellaisia lääkkeitä, jotka eivät sovi jonkun jo olemassa olevan kanssa. Hän myöntää olevansa hoitohenkilökunnalle ja viranhaltijoille joskus hankalan. Hän sanoo, ettei luota äitiään kenen tahansa käsiin, tämän kipujen ja murtuma-alttiuden vuoksi. Hän kuitenkin painottaa, ettei hän hae itselleen oikeutta vaan vanhemmilleen.
- Henkisesti on raskasta seurata, kun äiti kärsii. Äiti pelkää olla sairaalassa, hän on avuton ja kivulias.
Lääkityksestä yksin huolehtiminen on pelottavaakin.
- Missä vaiheessa minusta tuli sairaanhoitaja, hän kysyy ja kertoo lukeneensa otsikon, jossa joku omaishoitaja kuvaili olevansa valehoitaja ja allekirjoittaa saman.
- Vaikka tulisi miten katastrofaalinen tilanne, minun on pysyttävä aina tyynen rauhallisena vaikka kuinka pelottaa. Kävimme tyttären kanssa ensiapu 1 ja 2 -kurssit, ne ovat taitoja joita toivon, etten joudu koskaan käyttämään.

Ei voi jättää yksin

Viranomaisilta saatu kohtelu on ajoittain lisännyt kuormaa. Vaikka kummallakin vanhemmalla oli lääkärintodistukset siitä, että he ovat täysin autettavia, oli Maukkonen ensin luokiteltu äitinsä alimman luokan omaishoitajaksi ja isän omaishoitajahakemus hylättiin. Tämän luokituksen mukaan Maukkonen voisi siis käydä kokopäiväisesti työssä. Hän pyysi uutta kartoituskäyntiä, jonka jälkeen päätettiin isästä alin ja äidistä II-luokan omaishoidon tuki. Maukkonen saa nyt käteen 848 euroa kuukaudessa omaishoidon tukea. Summa on vähemmän, kuin mitä hän sai ollessaan työttömänä.
Kumpaakaan vanhempaa ei voi jättää yksin. Jos Maukkonen on ollut äitinsä kanssa lääkärissä tai sairaalassa, on mies ottanut palkatonta vapaata töistä tai tytär ollut pois koulusta, jotta isä ei ole ollut yksin sillä aikaa. Perheenä kolmikko ei voi koskaan lähteä esimerkiksi lomalle.
Vanhimmat tyttäret asuvat jo omillaan. Nuorin, 17-vuotias tytär opiskelee lähihoitajaksi ja aikoo erikoistua vanhustenhoitoon. Hän toimii äitinsä sijaisena tämän vanhempien omaishoitajana. Vapaapäiviä sopimukseen kuuluu kolme kuukaudessa. Maukkonen huomauttaa, että vapaapäivinäkin hän on takaporttina, jos jotain sattuisi.
Kun äidillä on kiputilavaihe, hän on vanhempiensa luona liki vuorokauden ympäri. Täysin kivuton äiti ei ole koskaan.
- Äidillä on yksi vanha nojatuoli, joka on muotoutunut selän mukaan ja jossa hän voi olla. Ennen kuin hän sai sairaalasängyn, äiti nukkuikin nojatuolissa.
Omia voimia äidillä ei ole. Näkökyky on kaihin vuoksi heikentynyt, lisäksi on selittämätöntä vapinaa. Lääkkeitä hänen on otettava kuusi kertaa päivässä.
Maukkonen arvelee, että vanhempien arki on tylsää ja on masentavaa olla koko ajan neljän seinän sisällä. Fyysisen huolehtimisen lisäksi hänen pitääkin jaksaa pitää vanhempien elämäniloa yllä, jotta nämä eivät masentuisi.

Oma elämä seis

Oma elämä on nyt pysähdyksissä. Vanhempien hoitamisen ja taloushuolien lisäksi olisi jotenkin pysyttävä huolehtimaan siitä, että jaksaa itse. Maukkonen kasvattaa mäyräkoiria ja koirista hän saa paljon iloa ja voimia. Mihinkään muuhun harrastukseen ei aikaa jää ja ystävyyssuhteet ovat lopahtaneet. Päivät täyttyvät jatkuvasta huolesta huomisesta.
- En hae sääliä, enemmän säälin hoidettavia, jotka ovat sairaita ja riippuvaisia toisista. En voivottele vanhempienikaan kanssa heidän tilannettaan, vaan yritämme nähdä asioita positiivisesti, katsomme vaikka valokuvia ja muistelemme.
Lottovoittona hän kaikkien vaikeuksien keskellä pitää miestään, jota hän luonnehtii maailman ihanimmaksi.

Tukea ja arvostusta

Virve Maukkonen haluaisi perustaa itäiselle Uudellemaalle omaishoitajien yhdistyksen. Aiempi lopetti reilu vuosi sitten toimijoiden puutteeseen. Omaishoitajien itäuusmaalainen yhdistys olisi hänen mielestään tarpeen jo ihan henkisen tuenkin vuoksi. Yhdistykseen voivat tulla myös ne omaishoitajat, jotka eivät ole sopimusta kunnan kanssa.
- Kukaan muu kuin toinen omaishoitaja ei voi tietää millaista tämä on. Emme pääse ehkä kahvittelemaan säännöllisiin tapaamisiin, mutta esimerkiksi Facebookissa voisi toimia suljettu ryhmä, jossa voi keskustella ja saada tietoa. Olen itse joutunut etsimään paljon tietoa ja käyttänyt siihen aikaa ja voimia. Näitä voisimme jakaa, etteivät kaikki joudu tekemään samoja asioita. Yhdistys olisi taho, josta saisi neuvoja ja apua. Vertaistuki on kaikkein tärkeintä. Jos omaishoitajat lyöttäytyvät yhteen, voi saada helpotusta sekä omaan että hoidettavien tilanteeseen.
Kuntien hän toivoisi olevan enemmän positiivisesti mukana omaishoitajien arjessa. Hän ei kuitenkaan pidä Loviisan tilannetta sen huonompana kuin muuallakaan maassa, sen mukaan mitä on muilta kuullut.
- Omaishoitajia pitää arvostaa. Byrokratia ei saa olla niin vaikeaa kuin se nyt on, eivätkä viranomaiset saa salata oikeuksia ja avustuksia. Palkkiot ja kriteerit pitäisivät myös olla joka kunnassa samat. Emme ole hankalia, ellei meistä tehdä hankalia.

11 000 jäsentä

Omaishoitajat ja läheiset -liitolla on 71 omaishoidon paikallisyhdistystä ja jäseniä noin 11 000. Itä-Uudellamaalla toiminut yhdistys lopetti viime vuoden keväällä, koska uusia vapaaehtoisia toimijoita ei löytynyt. Alueen yhdistyksen jäsenet siirtyivät lähialueiden yhdistyksiin pääkaupunkiseudulle, Kymenlaaksoon, Keski-Uudellemaalle, Suur-Kouvolaan ja Päijät-Hämeeseen.
- Jos uusia vapaaehtoisia yhdistysaktiiveja löytyisi, näkisimme tarpeellisena perustaa alueelle uusi omaishoidon paikallinen jäsenyhdistys, sillä tällä hetkellä alue on katvealuetta ja omaishoitajilla saattaa olla pitkäkin matka nykyiseen paikallisyhdistykseen, toteaa aluevastaava Matti Mäkelä Omaishoitajat ja -läheiset -liiton Etelä-Suomen aluetoimistosta.
Yhteyshenkilönä toimii Virve Maukkonen, jolle voi soittaa numeroon 040-6575 272.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI