|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tass: Venäjän mukaan Suomella ei todisteita GPS-häirinnän alkuperästä (19.11.2018 17:47)
Kokoomusvaikuttaja: Suomeen +10 000 maahanmuuttajaa vuodessa tai palvelut alas ? Rinteen eläkelupaus on ?pyramidihuijaus? (19.11.2018 16:24)
Näkökulma: Nyt suomalaiset haravoimaan ? me Trumpin sanaa ymmärtämättömät mokasimme (19.11.2018 12:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Almintalo menee myyntiin
28.04.2015Kari Markkula laittaa omistamansa Almintalon myyntiin. Samalla Loviisan taidekeskuksen toiminta loppuu.

LOVIISA Kari Markkula on pettynyt, surullinen ja vihainen mies. Tammikuussa 2012 hän hankki purkukuntoisen Almintalon Loviisan kaupungilta korjatakseen sen Loviisan taide- ja kulttuurikeskukseksi. Moninaisten vaiheiden jälkeen tilanne on nyt se, että rahat toiminnan pyörittämiseen ovat loppu.
Markkula on raivoissaan siitä, ettei hän voinut luottaa kaupungin päättäjien puheisiin.
- Luulin tekeväni kaupungille palveluksen ja neljänkymmenen yrittäjävuoden jälkeen menin noin helppoon. Olen myös erittäin murheellinen kaikkien niiden talossa kävijöiden puolesta, jotka ovat kokeneet sen toiminnan tärkeäksi.
Almintalon kyljessä on nyt 485 000 euron hintalappu. Pinta-alaa rakennuksessa on noin 550 neliömetriä. Summa on Markkulan mukaan alhaisempi, kuin mitä sen korjaaminen maksoi.
- Olen vain täysin kyllästynyt koko hommaan, ja haluan mahdollisimman pian viettämään eläkepäiviäni. Toki ymmärsin, että menee parikymmentä vuotta, ennen kuin edes omilleni pääsen, mutta raha ei ollut listallani ensimmäisenä. Halusin saada jugendtalon pelastettua taiteelle ja kulttuurille.
Hän kertoo kauppasopimuksen solmimisen aikoihin esillä olleen samanlaisen rahoitusmallin, kuin kaupungilla on elokuvateatterin kanssa. Almintalossa toimintaa pyöritti ensin Loviisan taidekeskuksen tukiyhdistys ry, joka lopetti varojen puutteessa toiminnan viime vuoden lopulla. Tämän vuoden alusta alkaen Almintalossa on jatkanut Loviisan taidekeskus Almintalo ry, jota vetää Markkulan vaimo Tora Markkula.

Elokuun loppuun?

Kari Markkula kertoo Svenska Kulturfondenin olleen valmis turvaamaan jatkoa osaltaan, jos hän tulee vuokrissa vastaan ja jos kaupunki tukee samalla summalla. Kun kaupunki ei tukeen suostunut, vetäytyi myös Kulturfonden. Alkuvuoden Markkulat ovat pyörittäneet toimintaa omilla varoillaan. Pientä tuloa on muodostunut kahvilasta, taulujen myyntiprovisioista sekä pääsymaksuista, kannustus- ja kannatusjäsenmaksuista. Loviisan kulttuurilautakunta on myöntänyt Almintalolle 5 000 euroa, jolla pyritään jatkamaan elokuun loppuun saakka jo sovittujen näyttelyjen järjestämistä.
Markkula kokee Loviisan kaupungin asenteen ikäväksi. Paitsi, ettei tukea ole tullut, on kaupunki mm. ottanut Almintalon edustan parkkipaikat pois. Opasteita taidekeskukseen ei olla saatu. Myös kaava-asioissa hän kokee kärsineensä vääryyttä kaupungin suunnalta. Kauppakirjoja allekirjoittaessa hän kertoo kaupungin edustajien suullisesti luvanneen, että koulukaava muutetaan asuin- ja liikekaavaksi. Nyt Markkulalle on selvinnyt, ettei mitään kaavamuutosta ole tehty ja kaupungilta todetun muutosten jälkeen muun muassa tonttivuokran nousevan. Kaupunginarkkitehti on vaatinut ulko-ovien uusimista sopimattomina, mitä Markkula ihmettelee, kun ovet on suunniteltu alkuperäisten ikkunoiden alalautojen sekä julkisivukoristelujen kanssa yhteneväisiksi. Kaupunki on Markkulan mukaan myös vienyt Almintalon pihasta osan kysymättä tai puhumatta mitään.
- Tietenkin talon nyt mennessä myyntiin, vaadin että kaupunki siirtää aidan ja reunakivet oikeaan paikkaan ja saan viedyn tontin alan takaisin. Onko tontin anastuksessa ollut kyse röyhkeydestä vai ammattitaidottomuudesta, en tiedä, mutta kyllä tähänkin korjaustyöhön taitaa kymppitonni kaupungilta mennä, arvioi Markkula.
Jos saisi jotain tehdä toisin, Markkula toteaa, ettei olisi lähtenyt talon pelastukseen ollenkaan ja jos olisi lähtenyt, olisi pyytänyt kaiken kaupungin kanssa sopimansa kirjallisena. Jos ostajaa Almintalolle ei löydy, on Markkulalla vaihtoehtoisia suunnitelmia.
- Vuokralle olisi tulossa huumenuorten taideterapeuttinen kuntoutuskeskus. Valtiolta tulisi suurin osa rahoituksesta. Myös neljä asuntoa kaupungista tarvittaisiin. Mielenkiinnolla odotan myös muita yhteydenottoja ja asiallisia ideoita.
Markkula toteaa lopettavansa muunkin yritystoimintansa Loviisassa Almintalon kiemuroihin väsähtäneenä.
- Minulla on kolme keskeneräistä rakennusprojektia Pernajassa, joista yhden teen ajan kanssa valmiiksi ja kaksi laitan myyntiin keskeneräisenä. Kaksi ovat vanhoja, saneerauksessa olevia omakotitaloja ja yksi uudisrakennusprojekti, hän mainitsee.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI