|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisalle juhlaliputus
28.04.2015Vetovoimaa kaupungin keskustaan viestilippunauhojen ja minikauppakeskuksen avulla. Tyhjät tilat pop up -myymälöiden käyttöön.

LOVIISA Eikä tässä vielä kaikki.
Keskustan kehittämissuunnitelma tekee toteutuessaan kaupungista kaikenikäisten puuha- ja elämyspuiston, joka kutsuu viihtymään.
Kaupungin, yrittäjien ja kolmannen sektorin edustajien työryhmän johtopäätökset esiteltiin eilen. Suunnitelmaan sisältyvät pienemmät ideat toteutetaan mahdollisuuksien mukaan normaalissa päätöksentekojärjestetyksessä, isommat hankkeen osat on tarkoitus laittaa liikkeelle kehitysyhtiö Ponsintran avulla.
Jotain saadaan jo tulevaksi kesäksi: viestiliput ja pystybanderollit, yhteensä 500 kappaletta, kauppakaduille, sekä johdattamaan Valkontien risteyksestä ja Laivasillalta torille. Viestiliput toivottavat tervetuloa kolmella kielellä.
Viestiliput solmitaan yhteen työpaja Akselissa ja kaupunki virittää lippurivistöt touko-kesäkuun vaihteessa.
Kehittämissuunnitelman esitelleet työryhmän puheenjohtaja, Loviisan Yrittäjien varapuheenjohtaja Jouni Malmivaara ja varapuheenjohtaja Ann-Britt Felin-Aalto kertoivat ryhmän koonneen yhteen niin vanhat kuin uudetkin ideat. Keskustan kehittämissuunnitelma on kaupungin elinkeinopoliittisen ohjelman yksi kärkihanke.
– Vetovoima luo viihtyvyyttä, jolla tavoitellaan uusia asukkaita ja yrittäjiä, Malmivaara maalaili.
– Nyt ei ole tarkoitus olla vaatimaton, Felin-Aalto lisäsi.

Julkisivu kuntoon

Suunnitelman yhtenä tavoitteena on laittaa kaupungin julkisivu, tori, kuntoon. Torille ehdotetaan siirrettävää suihkulähdettä, musiikkikioskia, siirrettäviä puita sekä kukkalaatikoita.
Ankkurin ympärille on kaavailtu pieni aukio, jonne sijoittuisivat jäätelö- ja musiikkikioski.
Suolatori on tarkoitus jäsentää kiertoliittymällä, johon johtaisivat hiekkakäytävät. Muu alue olisi mukulakivetty. Kiertoliittymään rakennettaisiin huvimaja, jonka malli olisi sama kuin kaivorakennuksen.
Kolmas kaupunkilaisten olohuone on Laivasilta, jota ehostettaisiin.
Suunnitelmassa toreja yhdistää yhteinen, merellinen visuaalinen ilme, joka alkaa jo läntisestä liittymästä. Kiertoliittymään on ideoitu lipputanko lippuineen, kaupungin suuntaan tultaessa vastassa olisi kaupungista kertova majakka.
Merellinen teema jatkuu niin kauppojen kasseissa kuin ravintoloiden kattauksissakin.
– Yhtenäisestä ilmeestä syntyy mitä vaan ja se voidaan hyödyntää missä vain, Felin-Aalto kiteytti.
Merellisyyden ohella kantavana teemana suunnitelmassa ovat ruusut. Niitä pitäisi saada lisää eri puolille kaupunkia.
Kaunistukseksi ehdotetaan myös valoja: takorautaisia valaisinpylväitä torille Helsingin Senaatintorin tapaan, jouluvaloja Esplanadipuistoon.

Museonvirastoa kuultava

Kaupungin tekninen johtaja Ulf Blomberg aprikoi, että ainakin Loviisan torin ja Suolatorin muutoksista on kysyttävä myös Museoviraston mielipide.
– Nykyinen Suolatori on tuskin Museovirastonkaan mieleen, hän huomautti.
Malmivaara toivoi, että suunnitelmassa esitettyjä ajatuksia pystyttäisiin toteuttamaan ilman raskassoutuista päätöksentekoprosessia.
– Kaikkea ei tarvitse laittaa kansanäänestykseen.

Toinen minikauppakeskus

Kehittämissuunnitelman toteuttamiseen tarvittavat rahat tulevat sekä kaupungilta sekä / että yrittäjiltä. Joissain tapauksissa myös kiinteistöt osallistuvat rahoitukseen. Näin on laita esimerkiksi miniatyyriovien etsintäreitillä. Kiinteistöjen omistajia kannustetaan myös kertomaan kyltein taloistaan.
Tarkoituksena on lisäksi siistiä kaupungin kujia ja nurkkia, kuten Kuningattarenkadun ja Aleksanterinkadun yhdistävä kuja, jolta kaadettaneen puu tai puita.
Kulttuuripuutarha-hankkeessa meren rantaan on kaavailtu rakennettavaksi kulttuuripuutarha. Vanhat kasvit, puutarhat, lähiruoka ja tutkimustoiminta nivoutuvat yhteen niin, että myös työpaikkoja syntyisi. Rahoittajina olisivat kaupungin ja yrittäjien lisäksi kehitysyhtiö Posintra, säätiöt, EU ja Pohjoismaat.
Suunnitelmissa on myös toinen minikauppakeskus. K-Marketin laajennukseen kaavaillaan katettua Torikeskusta, joka tarjoaisi paikan uusille yrittäjille ja oleilijoille.
Malmivaaran mukaan Kesko suhtautuu suopeasti suunnitelmaan. Jos paikalliset yrittäjät löytävät yrityksiä, Kesko lupautuu rakentamaan niille paikan laajennukseen.
– Kesko on luvannut ottaa meidät mukaan keskusteluihin.
Nykyistä kutsuvammaksi kaupunki saataisiin lisäksi muun muassa ripustamalla jouluvalot nykyistä laajemmalle alueelle, sijoittamalla pop up -myymälöitä tyhjiin myymälätiloihin joustamalla liiketilojen vuokrissa, sekä somistamalla tyhjiä näyteikkunoita toimivien yrittäjien rekvisiitalla.
Pisimmän ajan suunnitelma on saada Loviisanlahden rantaan pengerrykset. Penkereen ja lahden väliin tehtäisiin melonta- ja kanoottireitti kaislikkoa poistamalla.
Malmivaara korosti, että ideapatteristoa ei ole tarkoitus toteuttaa parissa vuodessa, vaan suunnitelmat pitäisi saada elämään kaupungin eri instansseissa.
– Pitäisi saada jonkinlainen määräraha joka vuosi.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heinjsbroek-Wirén lupasi, että suunnitelman toteuttamismahdollisuudet käydään läpi keskustan kehittämiselle osoitetun budjettimäärärahan puitteissa.
– Katsotaan toteuttamismahdollisuudet ja jos mahdollista, suunnitelmia toteutetaan.
Hän lisäsi, että EU-rahaa on jäänyt hyödyntämättä ja nyt sitä voitaisiin saada käyttöön Posintran hankeosaamisen avulla.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI