|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Georgialaisten makujen ruhtinaat
24.04.2015Ahvenkosken kalakeitaan ja majatalo Ruhtinaan ympäristö oli viime viikolla kulissina, kun viimeisiä kuvaotoksia ja tunnelmia kuvattiin tunnettujen TV-kasvojen Ville Haapasalon ja Kauko Röyhkän sekä Juha Metson uusimpaan teokseen Makujen matka -keittokirjaan. Kolmikon kirjaa odotetaan myyntiin ensi syksyn kirjamessuille.

AHVENKOSKI Viime vuodet Ville Haapasalo (43) on tehnyt muun muassa TV:lle huippusuosittuja Venäjä-tarinoita sekä sen jälkeen vastaavia tarinoita Armeniasta ja Georgiasta.
Georgiassa syntyi myös ajatus tehdä keittokirja maan ruokakulttuurista, herkuista ja niiden valmistuksesta.

Ahvenkosken vakiovieras

-Ruoalla on georgialaisten elämässä keskeinen paikka: kun muualla ihmiset syövät elääkseen, Georgiassa eletään syödäkseen, kertoo kustantaja keittokirjan esittelyssä.
Loviisalaisen kalastajan ja matkailuyrittäjän Ben Henrikssonin Ahvenkosken kalakeidas ja Ruhtinas-vierasmaja valikoitui kuvauspaikaksi lähinnä sen rauhallisen ja ”riittävän syrjäisen” sijaintinsa takia. Illanvietoista häiriintyviä lähinaapureita ei ole.
-Tein suurimman osan kirjan kuvauksista viime keväänä Georgiassa. Resepteihin tarvittiin vielä joitakin täydennyskuvauksia, ja Ahvenkosken puitteet olivat siihen oikein sopivat, kertoi kuvaaja Juha Metso (49).

”Villeä ei tarvitse puuteroida”

-Kirja ei ole varsinainen keittokirja, vaan eräänlainen matka georgialaisiin makuihin ja Villen tarinoihin. Ville on aivan mahtava kuvattava, jota ei tarvitse puuteroida ennen kuvauksia, Metso kuvaili.
-Tunnen Ville Haapasalon vuosien takaa, kun hän käy useasti hakemassa meiltä kalaa. Sen jälkeen on tehty paljon muutakin yhteistyötä. Myös kuvaaja Juha Metso on vuosien varrella tullut tutuksi eri kuvauskeikoilla, kertoi Ben Henriksson.

Elokuvatähti ja kokki

Ville Haapasalo on paitsi elokuvatähti ja matkamies, myös intohimoinen kokki. Georgia on hänelle aivan erityinen maa, ja hän tuntee hyvin sen ruokakulttuurin.
Ville Haapasalon makujen matka Georgiaan sisältää yli kolmekymmentä reseptiä höystettynä mehevillä jutuilla.
Tunnetun TV-kasvon Ville Haapasalon keittokirjan viimeisissä kuvauksissa Ahvenkoskella saattoi odottaakin, että kiehuvien keittojen lisäksi ja kuvaan kuuluivat myös muut liemet. Kosteaan georgialaiseen tapaan, joka ei ole vieras suomalaisillekaan.

Kauko Röyhkä kirjoittajana

Kirjan toteutuksessa Ville Haapasalo loihtii reseptit ja tarinat sekä vastaa ohjauksesta. Legendaarinen rockmuusikko ja kirjailija Kauko Röyhkä (56) vastaa kirjan teksteistä, ja tunnettu kotkalainen huippuluokan reportaasi- ja lehtikuvaaja Juha Metso vastaa kirjan kuvituksesta.
Kolmikon edellisestä, vuonna 2013 julkaistusta kirjasta ”Et kuitenkaan usko - Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä” tuli myyntimenestys. Samoin sen jatko-osasta ”Et muuten tätäkään usko”.

Haapasalolla värikäs ura

Aiemmat haastattelukirjat kertovat Ville Haapasalosta, joka aloitti opinnot Leningradin teatteriakatemiassa vuonna 1991.
Tuolloin hän ei puhunut sanaakaan venäjää, ja asui järkyttävissä kellariloukoissa, näki vapaaehtoisesti nälkää ja joutui useita kertoja ryöstetyksi ja hakatuksi.
Värikkäiden vaiheiden jälkeen Haapasalo päätyi kaikkien aikojen suosituimpaan venäläiseen elokuvaan. Siitä alkoi Haapasalon uskomaton ura elokuvatähtenä ja julkisuuden henkilönä. Tunnettu talouslehti Forbes luokitteli Haapasalon Venäjän ”kolmanneksi arvokkaimmaksi kasvoksi”.

Kolmikon kirjat menestyneet

Kolmikon kahta edellistä kirjaa on tähän mennessä myyty yhteensä jo yli 110 000 kappaletta, Ne ovat kuluneet myös niiden ihmisten käsissä, jotka eivät tavallisesti lue kirjoja. Myös uudesta keittokirjasta odotetaan kustantajan mukaan myyntimenestystä.
Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä kertoi kirjan värikkäistä kuvaussessioista Loviisan Ahvenkoskella virallisilla Facebook-sivuillaan.

Vodkalasin kanssa paljussa

-Ville ja apukokit valmistivat georgialaista ruokaa Ben Henrikssonin Ruhtinas-mökissä Ruotsinpyhtäällä. Itse en tajua ruoanlaitosta mitään, joten otin rennosti ja luin Lou Reed-elämäkertaa, Röyhkä kuvaili virallisilla sivuilla.
-Juha Metso kuvasi ruoat, jonka jälkeen saimme syödä niitä niin paljon kuin jaksoimme. Yöllä Olga ja minä katselimme vodkalasi kädessä yötaivasta lämminvesipaljusta käsin. Ei paskempaa elämää, Röyhkä pohti sivuillaan.

Ennakkotilauksia jo runsaasti

Kustantajaa edustavan Juha Janhosen mukaan kirja on eräänlaisen matkakertomuksen ja keittokirjan yhdistelmä, jossa iso rooli on Juha Metson kuvilla.
-Kirjan ennakkomarkkinointi on sujunut tosi hyvin. Kirjakauppojen ennakkotilauksia on tehty, en voi sanoa tarkkoja määriä, mutta moninkertaisesti aiempiin kirjoihin nähden, kertoi Juha Janhonen.

Arto Henriksson
arto.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI