|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vanha nurin, uudisrakennus tilalle?

11.05.2004Pyhtään Huutjärven koulun teknisten rakenteiden ongelmat saattavat olla sitä luokkaa, että kunnassa joudutaan harkitsemaan uuden koulurakennuksen tekemistä vanhan rakennuksen peruskorjauksen sijasta. Koululla pidettiin eilen tiedotustilaisuus koulun sisäilmaongelmien rakennusteknisestä selvityksestä. Kunnaninsinööri Pirjo Kopra kertoi julkistetun selvityksen olevan jatkoa viime keväänä aloitetuille tutkimuksille. Insinööri Petri Lönnbladin tekemän selvityksen tulos oli Kopran mukaan ikävä yllätys.


– Oli tiedossa, että rakennus on huonossa kunnossa, mutta raportti yllätti siinä, miten huonossa kunnossa se on ja kuinka vakavia vauriot ovat, Kopra toteaa.
Koulun peruskorjaushanke on kunnassa vireillä.
-Koska koulun peruskorjausaste on suuri, on rinnalle otettu vaihtoehdoksi uuden kiinteistön mahdollisuus, Kopra huomauttaa.
Myös Lönnblad suosittelee miettimään uudisrakennusta.

-Korjaukset tulevat olemaan massiivisia ja raskaita esimerkiksi ulkoseinien osalta. Osittaiset korjaukset ovat toimineet huonosti, hän vertaa aiempaan kokemukseensa vastaavista kohteista.
Pyhtään kunnanvaltuusto ottaa kantaa koulun peruskorjaukseen ja uuden rakennuksen tekemiseen kesäkuun puolivälissä. Tekninen- ja sivistyslautakunta käsittelevät asiaa tämän kuun 27. päivänä omissa kokouksissaan.

Ongelmia seinissä ja pohjissa

Huutjärven koulurakennuksen ongelmat ovat raportin mukaan seinissä sekä ala- ja yläpohjissa, ei niinkään sisäilmassa. Viime kevään alustavissa selvityksissä havaittiin ongelmia joita piti tutkia lisää. Vuodenvaihteessa aloitetussa uudessa tutkimuksessa otetiin materiaaleista mikrobinäytteitä ja niin sanottuja VOC-näytteitä, joilla voidaan havaita haihtuvia, kaasumaisia yhdisteitä. Edelleen tehtiin kosteuskartoitusta ja kosteusmittausta ja tutkittiin täytesorasta maanäytteitä. Lattiarakenteissa havaittiin poikkeavaa kosteutta sekä poikkeavia mikrobikasvuja. Useasta mittauspisteestä vain yhdessä kosteus oli normaalin rajoissa. Pahiten kosteita alueita olivat kellari ja pukuhuoneet sekä kantavien seinien kohdat.

Ulkoseinissä on mikrobivaurioituneita materiaaleja, ja paikoittain märkiä alueita seinän alareunassa. Katossa on toistuvasti kastuvissa paikoissa paikallisia mikrobivaurioita. Sisäilmassa esiintyy pieninä pitosuuksina muovimaton hajoamiseen viittaavia yhdisteitä. Ongelmien yhtenä syynä on rakennuksen ajalleen, koulun ensimmäinen osa valmistui vuonna 1966, tyypillinen tekotapa. Ulkoseinistä puuttuu muun muassa tuulen sulkukerros ja tuuletuksessa on puutteita.

Työterveyshuollon osallistumista kaivattiin

Tiedotustilaisuudessa oli koulun henkilökuntaa sekä luokkien edustajia. Yleisö kaipasi tilaisuudesta poisjääneitä työterveyshuollon edustajia. Lappeenrannan aluetyöterveyslaitos oli tutustunut raporttiin ja antanut toimenpide-ehdotuksen sen pohjalta. Laitoksen mukaan koulussa voi työskennellä normaalisti kuluvan lukuvuoden 2003-2004 loppuun. Koulun ilmanvaihto olisi laitoksen mielestä hyvä selvittää ja tehdä tarvittaessa muutoksia. Edelleen laitos katsoo, että koulun käyttäjien oireilun määrä ja laatu olisi hyvä selvittää ja korjata riskirakenteet ja kosteusvaurioalueet asianmukaisesti. Ennen kuin tilojen käyttäjien rakennukseen yhdistettävissä oleva oireilu on selvillä, ei laitos arvioi altistumisen aiheuttamaa terveysriskiä. -Paheksun sitä, ettei työterveyshuolto ollut täällä mukana. Moni työntekijä oireilee, on ääniongelmia ja kurkkukipua, totesi yläasteen rehtori Heimo Pekkanen.

Koulun terveydenhoitaja Sari Tjeder kysyi mitä vanhemmille vastataan, kun he tiedotteen jälkeen huolestuneena kysyvät asiasta, eikä koulun henkilökunnalla ole vastauksia kun työterveyshuolto ei ollut paikalla niitä heille antamassa. Yleensä sisäilmaongelma rakennuksissa voi näkyä limakalvojen ja hengitysteiden ärsytys- ja allergiaoireina tai lisääntyneinä hengitystieinfektioina. Oireet häviävät yleensä altistumisen loputtua. Pysyvään sairauteen, kuten allergiaan tai astmaan, kosteus- ja homevauriot johtavat aluetyöterveyslaitoksen mukaan vain harvoin.

Auli Silmäri


Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI