|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Herra ministeri, te olette 114?vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat tästä vastuusta? (13.11.2018 18:02)
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Luomua ja takuulla tuoretta

11.05.2004Malmgårdin kartanon puodissa Pernajassa kävi lauantaina vilske. Kartanopuodissa asiakkaita riitti tasaiseen tahtiin ja ostosten jälkeen saattoi levähtää tunnelmallisessa kahvilassa.


– Asiakas on osa prosessia. Ideana on suora linja, jossa voi valita ostoksensa jyvistä aina valmiiksi tuotteeksi. Kaikki tuotteet ovat luomua ja asiakas voi vaikkapa itse jauhaa jyvät jauhoiksi, kertoi kiireen keskellä kartanon isäntä kreivi Johan Creutz.

Ajatus kartanopuodista ja -kahvilasta syntyi turistiryhmien myötä. Malmgård on jo jonkin aikaa ottanut vastaan tilausryhmiä ja kävijöille haluttiin myös tarjota kotiinviemisinä kartanon omia tuotteita. Viljojen tuotevalikoima laajeni kolmesta nykyiseen kymmeneen. Uusin tulokas on alkuperäisvehnä speltti, joka otettiin valikoimiin asiakkaiden toivomuksesta. Speltti onkin ainoa viljalaji, joka ei vielä tule kartanon omalta mailta. Vuoden kuluttua spelttiäkin on jo omasta takaa.

Kartanopuoti on kunnostettu vanhan kasvihuoneen varastoon ja puutarhurin asuntoon. Itse kasvihuone on rakennuksen toisella puolella.
Puodin kaunistus on puinen mylly, jolla asiakas voi jauhattaa jyvänsä jauhoiksi.
–Mylly on jo hieman alimitoitettu meidän tarpeisiimme, koska kysyntä on niin suuri. Tarvitsemme isomman myllyn, kertoo Creutz.
Mylly toimii samalla periaatteella kuin myllyt entisaikaan.
–Laitteen sisällä on myllynkivet. Jauhatustulos on hyvä, itävaltalaiset tekevät maailman parhaita myllyjä, kertoo Creutz.

Minimyllyllä puurojauhot

Puodissa on myytävänä myös kotitalouksille tarkoitettuja myllyjä. Niitä esitteli lauantaina myllyjä maahantuova Matti Aro Energiasäästö Oy:stä.
Kotikäyttöön tarkoitettu pöytämallinen mylly on tehosekoittimen kokoinen puinen laite. Sillä voi jauhaa vaikkapa yhden ihmisen aamupuuron ainekset.
Luomujauhot ja mylly kuuluvat yhteen, sillä kartanopuodin leivät ja pullat leivotaan takuuvarmasti vastajauhetusta viljasta. Kotimyllyllä pääsee samaan lopputulokseen.

– Kotona jauhan itsekin tuoreen myslin joka aamu, Creutz kertoo.
Kartanopuodin isolla myllyllä voi jauhattaa jauhoa eri jauhatusasteilla. Esimerkiksi vehnää on tarjolla kahdeksaa lajia karkeimmasta kaikkein hienoimpaan.
–Jauhot eivät ole pakattuna pitkään, vaan kaikki jauhot ovat tuoreita ja leivonnaiset on tehty tuoreista jauhoista, kertoo kreivitär Kristina Creutz.

Kartanopuodin jauhot ja leivonnaiset onkin leivottu korkeintaan kolme päivää aikaisemmin jauhetuista jyvistä.
–Jauho on samanlaista kuin kahvi - parhaimmillaan se on vastajauhettuna, Kristina Creutz lisää.
Kartanopuodin pulla on tavallista tehdasvalmisteista pullaa tummempaa, sillä jauhoissa on kaikki ravintoaineet tallella.

–Tuoreus ja jauhatus ovat luomussa ensiarvoisen tärkeitä asioita, sanoo leipurimestari Paavo Tiainen. Tiainen ja Loviisan Amiston leipuri-kondiittoriopiskelijat ovat olleet kehittämässä kartanopuodissa myynnissä olevia tuotteita.
–Luomusta leivottaessa jauhot eivät saa olla viikkoa vanhempia. Siihen perustuu luomun hyvä maku.
Loviisan Amiston toimipisteessä leipureita ja kondiittoreita pitkään kouluttanut Tiainen huomauttaa, että kartanon jauhoista saa nyt yhtä maukkaita tuotteita kuin mitä entisaikaan, Tiaisen aloitettua leipurin oppipoikana.

–Ympyrä on sulkeutunut. Leivät ja pullat maistuvat samalta kuin omassa nuoruudessani, muistelee Amistosta jo eläkkeelle jäänyt Tiainen.
Tiainen huomauttaa, että luomuleivonnaisissa ei ole lisäaineita - luomuaatteen vuoksi mutta myös siksi, että niitä ei tarvitse käyttää, sillä luomujauhojen ominaisuuksiin kuuluu hyvä leipoutuminen.
–Sitä paitsi nykyisin käytettävät lisäaineet ovat II maailmansodan aikana käytettyjen taistelumyrkkyjen johdannaisia, Tiainen kertoo.

Kahvila sopii myös kokousten pitopaikaksi

Kristina Creutz kertoo, että kartanopuotia on ajateltu pitää jatkossa avoinna yleisölle perjantai-iltapäivisin. Tarkemmat aukioloajat päätetään myöhemmin.
Kahvilaa voi varata ryhmille, kuten yhdistysten kokouspaikaksi tai merkkipäivien viettoon. Kahvila, kuten myös puoti ovat kuitenkin auki aina, kun kartanoon tulee vierailevia ryhmiä.
Johan Creutz kertoo tulevaisuudensuunnitelmista lisää: –Kasvihuoneen tuntumaan on istutettu 70 omenapuuta. Olemme suunnitelleet aloittavamme itsepoiminnan, kunhan puut alkavat antaa satoa.
Itsepoimintaperiaatetta on kartanossa kaavailtu myös viinimarjapensaille ja aronialle.

Luomulinja pysyy

Johan Creutz kertoo, ettei puodin ja kahvilan pyörittämiseen liity mitään suuria ambitioita. Toimintaa kehitetään oman linjan mukaisesti eikä suunnitelmissa ole esimerkiksi ryhtyä kilpasille porvoolaisen Kiialan kartanon kanssa.
–Malmgårdin linjana on luomu, se pysyy kehityksen taustalla. Itse aistin luomun jo pellolla kävellessäni. Tuoksu on ihan erilainen kuin tavallisella pellolla.

Luonnonmukaisuus näkyy kartanon mailla isoissa ja pienissä asioissa.
–Teerikanta on kasvanut huomattavasti ja peltopyyt, jotka lähes hävisivät salaojituksen ja torjunta-aineiden käytön myötä, ovat nyt palanneet.
Creutzit pyrkivät tarjoamaan hyvät elinolot metsälinnuille, mutta niitä ei tarhata, vaan linnut kuuluvat osana tiluksien faunaan.
–Luontoa ja riistanhoitoa kehitetään luonnonmukaisesti. Metsästyskään ei ole itsetarkoitus, vaan filosofiana on luoda luonnonfaunalle tilaa.
Johan Creutz kertoo kartanon mailla liikkuvan ilvesten lisäksi myös karhuja. Kolmisen vuotta sitten nähtiin myös sudenjälkiä. Isommillakin eläimillä on tilaa temmeltää, sillä pelkästään kartanon puisto on 20 hehtaarin laajuinen. Puistossa on polkuja kolmen kilometrin verran.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI