|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Virossa puhkesi hallituskriisi GCM-sopimuksesta ? Jo 7 EU-maata irtautunut siirtolaisuuspaperista (16.11.2018 18:34)
Hallitus perääntyy: Poliisin ja verottajan haukkuma lakiuudistus haudataan (16.11.2018 16:20)
Petteri Orpo: Suomen talouden tärkein laskelma menee nyt uusiksi (16.11.2018 15:45)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Sanaleikkejä ja jäähyväisiä
17.04.2015Loviisan kaupunginvaltuusto viilasi lauseita keskiviikkoiltana niin ettei välillä tiedetty mitä oltiin päättämässä. Sanaleikkien lisäksi kuultiin jäähyväiset, kun Kokoomuksen Camilla Antas kertoi muuttavansa Porvooseen ja testamenttaavansa äänensä puoluetoveri Nina Perelle.

LOVIISA Etukäteen lyhyeksi povailtu kokous venyi kolmituntiseksi ja iltayhdeksään asti. Pisimmät keskustelut synnyttivät Kiinteistö Oy Talluddenin avustus- ja lainapyyntö, yhden ranta-asemakaavan muutos sekä kaupungin kiinteistöjen myyminen. Aloitteiden käsittelyn aikana puheenjohtaja huomautti demareiden Satu Hämäläistä asemansa väärinkäytöstä. Kari Hagforsin piikittely rkp:n Otto Anderssonille sai Petra Paakkasen leijonaemomaisesti puolustamaan Anderssonia ja toivomaan valtuutetuilta hyvää käytöstä ja toisen kunnioittamista.

Kiinteistö Oy Talluddenille haettiin 30 000 euron avustusta, jonka turvin yhtiön toiminta voisi arviolta jatkua helmikuuhun 2016 saakka. Rkp:n Patrik Stenvall ehdotti, että avustusta myönnettäisiin 15 000 euroa heti ja loppuosa erillisen kaupunginhallituksen päätöksen mukaan. Ajankohdaksi hän ehdotti helmikuun lopun sijasta heinäkuuta. Stenvall perusteli ehdotusta sillä, että päiväkodin toiminta tiloissa on turvattava kauden loppuun saakka. Demarien Pertti Lohenoja ei olisi myöntänyt lisää avustuksia ja katsoi, että yhtiö pystyisi kaksi vuotta toimimaan ilman lisäavustuksia kun pankki on antanut lainoista lyhennysvapaata.

- Rahoja ei saa takaisin ja takkiin tulee hurjasti. Vielä pitäisi lisää antaa. Jos annetaan mennä selvitystilaan, niin selvitysmies varmasti haluaa jatkaa vuokrasopimuksia. Yhtiöllä ei ole mitään tulevaisuutta, laitamme rahat kankkulan kaivoon, hän totesi.
Vesa Peltoluhta (ps.) halusi tietää kuinka luotettava on Lohenojan skenaario siitä, että vuokrasopimukset voisivat jatkua selvitystilassa, ettei päiväkoti joutuisi liriin.
Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva totesi, että selvää ja konkreettista vastausta tähän ei ole.
- Päiväkodin osalta on mietitty vaihtoehtoisia tiloja, osa vaatii investointeja. Toistaiseksi sen olisi paras jatkaa nykyisellä paikallaan, hän totesi.

Kaleva arvioi myös, että Esperi jatkaisi tiloissa vuokralla oloa nykyisen arvioidun helmikuun jälkeenkin pitkälle kevääseen 2016 ja piti rkp:n esittämää aikataulua heinäkuusta 2016 järkevänä.
Kysyttiin myös, pitääkö päiväkodintiloihin tehdä investointeja. Kaleva sanoi, ettei tiedossa ole mitään akuuttia korjaustarvetta. Rkp:n Otto Andersson piti tärkeänä turvata päiväkodin toiminta ja näki konkurssin tuovan epävarmuutta lasten tilanteeseen.
- Emme voi tietää mitä konkurssipesän velkoja tahtoo. Tätä ei saa myöskään käyttää tekosyynä siihen, että Haddom skolan 3-6 -luokat siirretään Generalshageniin, hän jatkoi.
Rkp:n Petra Paakkanen arveli, että jos tukea ei myönnetä, voivat seuraukset tulla kaupungille paljon kalliimmiksi.
- Jos päiväkoti ei voisikaan jatkaa tiloissa, olisi lyhyessä ajassa etsittävä uudet tilat ja silloin 15 000 plus toinen 15 000 euroa on pieni summa.

Vasemmiston Armi Lindell näki tärkeäksi turvata päiväkodin toiminnan. Hän lisäsi, että jos koulusta siirrettäisiin 3-6 -luokat pois, olisi se lähtölaukaus koko koululle. Myös perussuomalaisten Saara Lång kannatti Stenvallin ehdotusta ja sanoi, ettei yhtiötä voida nyt laittaa selvitystilaan. Kokoomuksen Camilla Antas sanoi rkp:n ehdotuksen olevan huonoista vaihtoehdoista paremman ja ryhmän kannattavan Stenvallin ehdotusta. Kiinteistöyhtiön toimenpideohjelman hän olisi toivonut olevan jo valmis. Nyt sen määräaika on 15.6.2015.
Hagfors olisi halunnut muotoiluun vielä lisätarkennusta, mutta tyytyi ehdotukseen sen jälkeen, kun Stenvall oli pyytänyt tätä luottamaan kaupunginhallituksen harkintakykyyn sen verran, ettei se heti kahden viikon jälkeen mene myöntämään toista osuutta tuesta.

Demarien Satu Hämäläinen kannatti Lohenojan esitystä, ettei avustusta myönnetä ja asiasta käytiin äänestys. Rkp:n valtuustoryhmän ehdotus sai 47 ääntä, SDP:n valtuustoryhmän ehdotus 9 ääntä (Merja Grönberg, Keijo Tähtinen, Pertti Lohenoja, Jari Kekkonen, Eeva Holmström, Åke Laitinen, Raija Viklund, Veikko Ekström ja Satu Hämäläinen), poissa oli yksi ja Janne Lepola sekä Kalevi Lappalainen olivat jäävejä asian käsittelyssä. Tämän jälkeen yksimielisesti hyväksyttiin rkp:n ehdottamat tekstilisäykset koskien tuen jakamista kahteen osaan ja aikataulun pidentämistä helmikuusta heinäkuulle.

Vääntöä kaavasta

Talludden-keskustelun jälkeen valtuusto lähti pyörittämään ranta-asemakaavan muutosta Pernajan Timmervikenissä, jossa 13 maanomistajaa haki omistamilleen maa-alueille lisää rakennuspaikkoja ja rakennusoikeutta. Petra Paakkanen ehdotti asian palauttamista Mikael Karlssonin kannattama. Paakkanen olisi halunnut, että samalla selvitetään ympärivuotisen asumisen mahdollisuus alueella. Kokoomuksen Antas sanoi Paakkasen sekoittavan kaksi asiaa ja piti suorastaan törkeänä maanomistajia kohtaan, jos asia nyt palautettaisiin eivätkä he pääsisi rakentamaan. Hän piti ympärivuotisen asumisen mahdollisuuksien selvittämistä hyvänä asiana, mutta ei halunnut torpata hakemusta ja viivästyttää maanomistajien suunnitelmia vähintään puolella vuodella.

Lohenoja huomautti kyseessä olevan 13 maanomistajan hakemus kaavamuutoksesta, joka on tehty heidän toiveidensa mukaan ja arveli, että jos he olisivat halunneet jotain muuta kuin kesämökkejä, he olisivat hakeneet niitä.
Isotalo kysyi yleistä mielipidettä Paakkasen ehdottaman palautuksen suhteen ja kun palaute oli liki yksiääninen, ettei missään tapauksessa, Paakkanen veti ehdotuksensa pois eikä äänestystä tarvittu.

Mikä hinta?

Illan varsinainen sanaleikki syntyi kaupungin kiinteistöjen ja huoneistojen myynnistä. Olavi Kaleva totesi aluksi, ettei myytäville kohteille ole ennakkoon asetettu hintaa, jolla niitä yritetään myydä, jotta saataisiin paras mahdollinen hinta. Puheenvuoroja käytettiin siitä, onko tavoitehinta sama kuin minimihinta ja kuka hinnan määrittelee. Valtuusto päätyi lopulta määrittelemään tavoitehinnan samaksi kuin minimihinnan. Valtuutetut halusivat tarkentaa, oliko lisäys ”tavoitehinnan ylittävä” mukana päätöslauselmassa. Pienen pyörittelyn jälkeen havaittiin, ettei koko lause ollut enää mukana lopullisessa ehdotuksessa, joten lisäystäkään ei tarvittu.

Perussuomalaisten Antti Väkevä heitti, ettei kohta tiedetä mitä päätetään kun lisätään lause sinne ja sana tänne.
Ongelmia aiheutti muotoilussa myös se, että suomen- ja ruotsinkieliset ehdotukset poikkesivat jonkin verran toisistaan. Lopullinen versio kuuluu niin, että ”Jokaisesta myyntikohteesta laaditaan kuntotarkastusraportti ennen myyntiä. Kiinteistönvälittäjä tekee hinta-arvion myyntikohteista, jonka perusteella kunnanhallitus vahvistaa tavoitehinnan jokaiselle kohteelle”.

Tekninen johtaja Ulf Blomberg kertoi myytävistä kiinteistöistä poistetun käyttökelpoisen irtaimiston. Pernajan teknisellä varastolla on jotain museotavaraa ja Ruotsinpyhtään entiseltä kunnantalolta on löytynyt vielä arkistojakin. Keskustan Kimmo Eloranta toivoi, että joku on käynyt katsomassa Ruotsinpyhtään entisen terveystalon kiinteistön sen irtaimiston osalta.

- Ruotsinpyhtääläisten kiinteistöjen myynnistä on päätetty jo varhain. On erittäin ikävää kuulla, että vasta nyt mietitään arkistojen korjaamista talteen, kai ne nyt sitten korjataan talteen, hän sanoi.
Myyntiin laitetaan 10 kiinteistöä: Valkom kvarteskolan pää- ja piharakennus, tekninen varasto, entinen kunnantalo ja tekninen virasto Pernajassa, Ruotsinpyhtään entinen kunnantalo, varastoineen ja asuntoineen, entinen terveystalo, nuorisotalo Noppa, hammashuollon tilat sekä yksi vapaa-ajan kiinteistö Tukkilahdentiellä. Saatujen tarjousten perusteella tekninen johtaja tekee lopullisen myyntipäätöksen kiinteistöistä, jotka ovat alle 200 000 euroa. Jos kiinteistön arvo tai siitä saatava tarjous ylittää 200 000 euroa, myyntipäätöksen tekee kaupunginhallitus.

Aloitteet kuumensivat

Valtuustolle esitellään kahdesti vuodessa aloitteiden luettelo sekä mihin toimenpiteisiin on ryhdytty. Demarien Satu Hämäläinen aloitti pitkän puheenvuoron aloitteiden priorisoinnista ehdotuksenaan, että 8.10.2014 jätetyn aloitteen mukaiset investointien arviointikriteerit tehdään valmiiksi elokuun loppuun mennessä ja investointeja toteutetaan kriteeristön mukaan tulevassa talousarviossa. Hämäläinen sanoi kaupungin investointipelon jarruttavan kehitystä ja tämän näkyvän Koskenkylässä poismuuttona, kun koulua ei jakseta enää odottaa.
Valtuuston puheenjohtaja Arja Isotalo yritti keskeyttää Hämäläistä ja totesi ettei tämä pysy asiassa ja kun Hämäläinen vain jatkoi, sai hän huomautuksen valtuuksien ylittämisestä. Hämäläinen sanoi Kuntaliiton lakimiehen mukaan valtuutetuilla olevan tiedoksi tuotavien asioiden osalta samat menettelytavat ja oikeuden puhua. Tästä seurasi pienet aplodit. Hallintojohtaja kertasi valtuuston työjärjestystä ja hallintosääntöä. Hämäläinen halusi ehdotuksensa lisättäväksi pöytäkirjaan. Kimmo Eloranta piti vaarana, että aloitteiden käsittely hajoaa käsiin. Hagfors muistutti hallituksen priorisoivan aloitteita ja tehtävään kuuluvan muistuttaa asianomaista tahoa aloitteen valmistelussa.

- Jos täällä ruvetaan priorisoimaan, se vasta uuden leikin tuo, hän luonnehti.
Hämäläinen totesi jo tunteikkaasti ymmärtävänsä, että valtuutettuja halutaan suitsia, mutta ei näe että yksikään puheenvuoro olisi toista huonompi tai parempi.
Perussuomalaisten Saara Lång kannatti Hämäläisen ehdotusta. Äänestyksessä Hämäläisen ehdotus sai 8 ääntä, pohjaehdotus 48 ääntä, kaksi äänesti tyhjää ja yksi oli poissa.
Kello alkoi lähestyä yhdeksää ja osa valtuutetuista poistui paikalta ennen kokouksen päättymistä. Arja Isotalo ohjasi kirmailevia valtuutettuja vielä paikoilleen ja antoi Camilla Antakselle puheenvuoron. Antas kertoi myyneensä talonsa ja muuttavansa Porvooseen. Hän kiitti valtuustoa hyvästä toveruudesta ja kutsui nämä kahville uuteen kotiin. Omat äänensä hän testamenttasi Nina Perelle. Antaksen tilalle valtuustoon nousee Pekka Heikkilä.

Lyhyesti kokouksen kuluessa päätettiin Ruotsinpyhtään lähipalvelupisteen hoidon siirtämisestä kyläyhdistyksen vastuulle. Johanna Maskerylle myönnettiin ero teknisen lautakunnan varajäsenyydestä ja tilalle valittiin Katri Haverinen.Heikki Poralle myönnettiin ero kulttuurilautakunnan jäsenyydestä ja tilalle valittiin Juha Karvonen.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fiJaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI