|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
ST1-miljardööri Mika Anttonen lyttää EU:n ilmastotoimet ? ?Naiivi ja vastuuton kuvitelma? (14.11.2018 11:01)
Suomen uusissa talousluvuissa piilee huoli ? Ekonomisti: ?Kertoo heikosta tuottavuuskehityksestä? (14.11.2018 10:21)
Jussi Halla-aho: "GCM on vaarallinen asiakirja ? Tarvitsemme työkaluja massamaahanmuuton rajoittamiseen? (14.11.2018 09:48)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pientareet puhtaaksi perhevoimin
14.04.2015Roskapäivä-tempaus sai lapinjärveläiset liikkeelle sunnuntaina. Nurkkia ja tienvarsia nuohottiin urakalla roskista ja jätteistä.

LAPINJÄRVI Monica´s Cafen edustalla tunnelma läheni markkinatapahtumaa, kun talkoolaiset kokoontuivat jättämään saaliinsa ja nauttimaan virvokkeita.
– Oli todella mahtava nähdä, että ihmiset olivat mukana tässä, idean äiti ja tapahtuman organisaattori Monica Karlsson totesi eilen.
– Sata ihmistä melkein kävi auttamassa roskien keruussa. Kymmeniä jätesäkkejä ja omia pusseja kertyi kunnan kuljetettavaksi. Lavat oli erikseen lehdille ja oksille, ja ne tulivat täyteen.
Hän suunnitteli jo uutta tempausta, tällä erää tarkoituksena kukittaa kylänraitti niillä rahoilla, jotka kertyvät roskapäivästä ylijääneiden grillimakkaroiden myynnistä.
– Olen saanut luvan siihen ja vien asiaa eteenpäin, kun kunnan tekninen työnjohtaja palaa lomalta. 90-luvulla, kun kuutostie kulki vielä alempana, risteyksessä oli kukkaistutuksia kesällä.

Kahvimukit ykkösenä

Sunnuntain aikatauluksi Monica ehdotti yleisessä kutsussaan kello 10-14:a. Varttuneemmat roskankerääjät olivat liikkeellä varhain ennen aamukymmentä, kun lapsiperheet heräilivät mukaan vähän myöhemmin.
Pertti Vickholm Mariebergista aloitti Teboilin luota ennen yhdeksää ja oli puolisen tuntia myöhemmin edennyt valtatie 6:n vartta Loviisantien risteykseen. Jätesäkillinen pullotti täytenä.
– Kahvimukeja ja kansia, niitä on lähes puoli säkkiä, muuten kanistereita ja muovipusseja on seuraavaksi eniten. Kahvi on melkein juotu kun autossa istutaan ja ne heittävät mukin ikkunasta ulos, Vickholm harmittelee.
Hän saa puhelun naapureiltaan, jotka kyselevät reittiä ja sopivat tulevansa Kantatien puolelta vastaan. Mariebergin alueella on roskankeruun perinnettä pohjalla.
– Pari-kolme vuotta sitten kerättiin roskia vielä joka kevät ja saatiin siihen säkit kunnalta.

Lapset tiukkoina

Kapellbyn koulun kohdalla lähestyy roskapartio pitkin kevyenliikenteen väylää. Robin Nygård lastensa Emman ja Oliverin kanssa sekä naapuri Markus Pyhäjärvi, joka on lähtenyt mukaan Emilin ja vaunuissa nukkuvan Einon kanssa.
– Sinnepäin ollaan tulossa kunnes kyllästytään ja mennään suoraan makkaroita syömään. Uus ennätys, kohta seitsemän minuuttia kestänyt tämä kampanja, Robin Nygård heittää.
Emma koettaa tunkea metristä salaojaputkea muovikassiin. Isä ottaa putken talteen ja kieputtaa sen lastenvaunujen koriin. Hän sanoo, että putki on pakko ottaa mukaan, muuten lapset eivät rauhoitu.
Samaan aikaan Lapinjärventien varrella putsataan omia pihoja sekä tontteja tien viereltä, haravat käyvät ja lehtikasoja nousee. Myös Kycklingsissä ja ympäristön julkisilla pihoilla työskentelevät talkoolaiset.

Hikeä pukkaa

Useampi talkoolainen ihmettelee roskien määrää keskustan pihoilla, tienvarsilla ja puistometsiköissä. Åsa Karlsson ja lapset Sebastian ja Sarah Hollmén ovat saaneet tuntumaa viiden kilometrin matkalta. Perhe lähti Pekinkylästä, lapset pyörillä ja äiti jalkaisin, ja he keräsivät roskia pitkin matkaa. Aikaa meni vajaa tunti.
– Heikinkyläntietä pitkin tultiin ja kerättiin kaikki mitä löytyi. Hirveästi roskaa, Karlsson sanoo.
– Todellakin mennään, hikeä pukkaa, hän vastasi kysymykseen onko suunta makkara- ja mehupisteelle.
Kylä siistiytyi silminnähden sunnuntain kuluessa. Karkkipaperit ja yleensä käärepaperit olivat ykkösjätteitä pienen kyselyn perusteella. Kaikki roskapäivän osallistujat saattoivat osallistua arpajaisiin kahvilassa. Paikalliset yrittäjät kustansivat päivän tarjoilut, makkarat, kahvit ja pullat.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI