|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jokamiehen kalastus voi loppua Kukuljärvellä
02.04.2015Ruotsinpyhtään Kukuljärvelle on suunnitteilla yksityistä kalastustoimintaa, joka poistaisi nykyisen jokamiehen kalastusoikeuden.

Kukuljärven vesioikeudet omistava Ahlström Oyj on Loviisan Sanomien tietojen mukaan vuokrannut vesialueen kotkalaiselle kalastusalan yrittäjä Petteri Takasuolle. Tiettävästi Takasuo aikoo istuttaa järveen kirjolohta ja myydä kalastusoikeuksia. Tämän jälkeen Kukuljärvellä ei saisi onkia tai pilkkiä ilman yritykseltä ostettua lupaa.
Paikalliset ovat huolissaan suunnitelmista. Eräs kyläläinen on erityisesti huolissaan, jos järveen istutetaan kirjolohta. Tämä ajan kuluessa muuttaisi hänen mielestään järven ekosysteemiä ja lopulta pilaisi koko järven.
- Kirjolohi ei ole kala, se on porsas, kyläläinen arvioi.
Ely-keskuksen kalastusbiologi Mikko Koivurinta kalastusviranomaisena on myöntämässä mahdollisia lupia istutukseen ja kalastuskieltoon. Hakemuksia ei ollut vielä eilen tullut, mutta alustavia tiedusteluja yrittäjä on tehnyt. Lupien myöntämiseen kuluu Koivurinnan arvion mukaan pari viikkoa hakemuksen jättämisestä. Näin olisi mahdollista, että kalastuskielto olisi voimassa jo tänä keväänä.
Koivurinta kertoo Suomessa olevan useita pieniä lampia ja järviä, joihin on istutettu lohikalaa, eikä hän ole kuullut, että tämä olisi vaikuttanut järven ekosysteemiin vahingollisesti. Vaikka se on vieraslaji, ei se ole yleensä lisääntynyt niissä järvissä ja lammissa joihin sitä on istutettu, ainakaan aikuiseksi asti ne eivät kehittyisi.
- Kirjolohi istutetaan ongintakokoisena, Koivurinta mainitsee.
Sitä, tultaisiinko kirjolohta ruokkimaan Kukuljärvessä, hän ei vielä eilen tiennyt. Hän huomauttaa, että vesialueen omistajalla on oikeus se vuokrata ja myös oikeus ja velvollisuus järjestää kalastus jotenkin. Yleiskalastuksen kieltämistä taas on mahdollista hakea, jos on yrittäjä, joka istuttaa ja myy sitten kalastusoikeuksia.
Ruotsinpyhtään Kalaveikkojen puheenjohtaja Arvo Turunen kertoo yhdistyksen vuokranneen Ahlströmiltä Kukuljärven kalastusoikeuksia aina 1970-luvulta asti.
- Vuokrasopimus päättyi vuodenvaihteessa. Kyselin siitä aina välillä, ja toissaviikolla tuli tietoa, ettei sitä enää jatketa, kertoo Turunen.
Hän kertoo kalaseuran istuttaneen etenkin alkuaikoina rapua, ankeriasta ja siikoja, viime vuosina vain joitakin kertoja siikaa. Yhdistys on järjestänyt järvellä säännöllisesti mm. pilkkikisoja.

Kaupunki markkinoisi

Huolta kannetaan myös siitä, että meneekö kyläläisten henkireikä, yhteinen uimaranta, yksityiselle, samoin kuin patikkareitti laavuineen ja myös parkkipaikka. Loviisan kehittämisjohtaja Sten Frondén toppuuttelee huolia. Frondén kertoo kaupungin saaneen tietää kalastusyrittäjän suunnitelmista viime viikolla. Hän toteaa, että kaupunki odottaa vielä tietoa siitä, että ely-keskukselta haettavat luvat ovat kunnossa.
- Emme ole vielä edes nähneet sopimusta, meillä on vain yrittäjän antama tieto siitä, että hän on tehnyt vuokrasopimuksen vesialueista. Odotamme valvovan viranomaisen antamia lupia.
Kaupunki omistaa Kukuljärveä ympäröivistä alueista sen ainoan osan, johon voidaan rakentaa jotain. Tällä alueella on nyt sekä laavu että yleinen uimaranta. Mitään mökkikylää tai vastaavaa ei paikalle voida tehdä. Frondén sanoo, että yrittäjä ei olisi ainakaan tänä vuonna tekemässä mitään, mutta että tämä haluaa varata mahdollisuuden rakentaa myöhemmin toisen laavun.
Loviisan kaupunki osallistuisi alueen markkinointiin ja olisi sopijapuoli alueen huoltokysymyksissä.
Kaupunki ei ole omistamaansa maa-aluetta järven koilliskärjessä myymässä, eikä välttämättä edes vuokraamassa.

”Ei ristiriitaa”

Uudenmaan ely-keskuksen ylitarkastajaJani Seppälä sanoo, että hänen näkemänsä suunnitelmat eivät ole ristiriidassa luonnonsuojelualueen hengen kanssa. Hän arvioi yrittäjän tarvitsevan lupaa lähinnä joidenkin risujen katkomiseen rannoilta, jolloin virvelöinti olisi helpompaa. Lupaa raivauksille ei olla vielä haettu.
Järveä ympäröivistä alueista suurimman osan omistaa Tornator. Alueelle on haettu luonnonsuojelupäätös kesäkuussa 2013, mikä rajoittaa käyttöä. Vesialue ei ole luonnonsuojelualuetta. Ely-keskuksessa hanketta koskevia lupia haetaan sekä luonnosuojelu- että kalastuspuolelta.
Petteri Takasuota ei tavoitettu eilen kommenttia varten.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI