|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
950 ?/kk kannabishoitoon: Kela ja oikeus tyrmäsivät, vaikka lääkärit puolsivat (19.11.2018 08:53)
Esperi takoo Suomeen yrityskauppamiljonäärejä ? valtaosa rikastuneista on naisia (19.11.2018 07:48)
Sote-markkinoilla käy kova rytinä ? yrityskauppa joka neljäs päivä (19.11.2018 07:22)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruotsinpyhtään seurakuntavaalista valitus ja tutkintapyyntö
27.03.2015Ruotsinpyhtään seurakuntavaaleista on tehty valitus Helsingin hallinto-oikeudelle ja tutkintapyyntö Itä-Uudenmaan poliisille. Valituksen tehneen pariskunnan mukaan heiltä evättiin ensin aiheetta äänestysoikeus ja yritettiin sen jälkeen painostaa olemaan tekemättä valitusta. He vaativat vaalien uusimista. Ruotsinpyhtään seurakunta kiistää kaikki syytökset.

Ruotsinpyhtää
Kiista sai alkunsa viime marraskuussa, kun Ruotsista Tesjoelle nelisen vuotta sitten muuttanut ruotsinpyhtääläinen pariskunta pyrki Ruotsinpyhtään kirkkoon äänestämään seurakuntavaaleissa.

Nimet puuttuivat listoilta

–Oltiin paikalla noin kello 11.10 aikoihin, ja pyydetiin päästä äänestämään, mutta se ei onnistunutkaan. Meidän nimiä ei löytynyt listoilta, vaikka olemme usean vuoden ajan maksaneet kirkollisveroa Ruotsinpyhtään seurakunnalle, kertoi valittaja heti vaalien jälkeen 11.11.2014 Loviisan Sanomissa.

Ruotsinpyhtään seurakunnan vt. kirkkoherra Antti Yli-Opas kertoi tuolloin, että kaksi henkilöä ei voinut äänestää, koska heidän nimet puuttuivat äänioikeutettujen listalta. Syy nimien puuttumiseen ei ollut paikallinen, vaan heidät oli vuonna 2011 kirjattu Kirjuri-väestötietojärjestelmään virheellisesti.

Virhe väestötietokannassa

–Tällaisia virheitä joskus tapahtuu ja siksi vaaliluettelot ovat nähtävillä etukäteen. Ennen kaikkia vaaleja on mahdollisuus käydä tarkistamassa ovatko omat tiedot vaaliluettelossa oikein, Yli-Opas kertoi marraskuussa 2014.

Helsingin hallinto-oikeudelle tekemässään valituksessa seurakuntalaiset vaativat vaalien tuloksen kumoamista, ja uusien vaalien järjestämistä.

Uusia vaaleja vaaditaan

–Hallinto-oikeuden on mitätöitävä vaalien tulos ja velvoitettava Ruotsinpyhtään seurakunta järjestämään uudet seurakuntavaalit, koska vaalilautakunta on estänyt seurakunnan jäsenien äänestämisen, asiamiehenä toimivan Janne Oksasen kirjoittamassa valituksessa vaaditaan.

Janne Oksanen on Ruotsinpyhtään irtisanotun kirkkoherran Kirsi Oksasen puoliso. Hallinto-oikeudessa on käsiteltävänä vielä myös Kirsi Oksasen tekemä valitus irtisanomisestaan, jota hän pitää laittomana.

Poliisille 6.3.2015 tehdyssä tutkintapyynnössä valittaja pyytää ”poliisia tutkimaan onko asiassa tapahtunut rikos, koska häntä ja hänen vaimoaan on estetty äänestämästä Ruotsinpyhtään seurakuntavaaleissa”.

Koki puhelun painostavaksi

Tutkintapyynnön mukaan lisäksi ”27.1.2014 vt. kirkkoherra Antti Yli-Opas oli soittanut valittajalle ja painostanut häntä luopumaan valituksen tekemisestä sanomalla muun muassa, että eiko se ole valittajallekin parempi, ettei hän tee valitusta, koska itsekin asuu Ruotsinpyhtään alueella”.

Valittajan mukaan puhelu kesti illalla 8 minuuttia 36 sekuntia. Hän koki puhelun sävyn uhkaavaksi.
–Vaadin, että poliisi selvittää oliko kyseessä painostus ja uhkaus sekä lisäksi vaadin, että vaalit uusitaan. Haluan käyttää äänioikeuttani, valittaja vaatii.

”Vaalilautakunta toimi oikein”

Ruotsinpyhtään vt. kirkkoherra Antti Yli-Opas kiistää jyrkästi syytökset. Samoin vaalilautakunta.
–Ei pidä paikkaansa. Täysin puuta heinää. En ole noin sanonut, Yli-Opas vastaa.
–Soitin hänelle, ja pahoittelin tapausta sekä neuvoin, että jos hän aikoo valittaa, mihin hänellä on tietenkin oikeus, niin kannattaisi pikemminkin valittaa siitä, ettei nimiä ollut listalla kuin siitä, että emme antaneet hänen äänestää, Yli-Opas kertoi.
–Kerroin, että äänioikeutettujen luettelon virallisen vahvistamisen jälkeen meillä ei ollut lain mukaan mitään mahdollisuutta tehdä muutoksia luetteloon eikä antaa hänen äänestää. Olisimme toimineet väärin, jos olisimme (antaneet äänestää), Yli-Opas kertoi.
–Virhe on tapahtunut väestötietojärjestelmässä, ei Ruotsinpyhtään seurakunnassa, Yli-Opas alleviivasi.

”Ei ollut syytä epäillä virhettä”
–Kyseinen luettelo varmaankin on ollut nähtävänä lain säätämällä tavalla, mutta se ei poissulje sitä tosiasiaa, että luettelo on ollut virheellinen.
–Äänestyspaikan välittömässä läheisyydessä sijaitsee kirkkoherranvirasto, jossa valittajien seurakunnan jäsenyys sekä äänioikeus olisi voitu tarkistaa ja todeta, Janne Oksanen kirjoitti 16.3.2015 hallinto-oikeudelle.

–Valittajat ovat mm. syksyllä 2014 hakeneet virkatodistukset passejaan varten. Aikaisemman asioinnin eikä viimeisten virkatodistusten saannin kanssa ole ollut mitään ongelmia, joten heillä ei ole ollut mitään syytä tarkistaa vaalioikeuttaan tai äänioikeutettujen luetteloa omalta kohdaltaan, Oksanen kirjoitti.

Seurakunta kiistää syytökset

Ruotsinpyhtään seurakunnan vaalilautakunnan lausunnossa hallinto-oikeudelle todetaan, että äänioikeutettujen luettelo on ollut nähtävänä lain säätämällä tavalla, ja vaalilautakunta on sen vahvistanut 24.10.2014. Kuulutukset äänioikeutettujen luettelojen nähtävillä olosta on julkaistu Loviisan Sanomissa 5.8.2014.
–Valittajien nimet eivät olleet luettelossa ja siitä syystä heidän ei voitu antaa äänestää. Janne Oksasen kirjoittamat syytökset ovat aiheettomia ja vääriä. Kiistämme ne, vaalilautakunnan kuuden jäsenen allekirjoittamassa lausunnossa todetaan.

Arto Henriksson
arto.henriksson@lovari.fi


Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI