|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Apulaisoikeusasiamieheltä nootti laiminlyönneistä
13.03.2015Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun mukaan kaupunki löi laimin julkisuuslain ja kuntalain velvollisuuksia satama-alueen vuokratiloista ja -tuloista tehtyjen tietojen antamisessa.

LOVIISA Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin antoi päätöksensä kaupunginvaltuutettu Kari Hagforsin (kok.) tekemään kanteluun viime viikolla.
Hagfors pyysi viime vuoden helmikuussa tietoja Valkon satama-alueen vuokratuista tiloista ja niiden vuokrista. Tietopyyntö liittyi sataman suunniteltuun yhtiöittämiseen. Kaupunginvaltuusto päätti sataman yhtiöittämisestä viime vuoden toukokuun puolivälissä.
Satamasta muodostettiin kaupungin kokonaan omistama osakeyhtiö. Sataman alueet siirrettiin apporttiluovutuksena perustettavalle osakeyhtiölle. Valtuuston kokoomusryhmä olisi halunnut tutkia vaihtoehdon, jossa alueet olisi vuokrattu osakeyhtiölle.
Hagfors lähetti ensimmäisen tietopyynnön kaupungin viranhaltijalle helmikuussa 2014, johon hän sai vastauksena vuokra-aluetta koskevan kartan. Hagfors täsmensi tietopyyntöään saman kuun lopulla. Vastaukseksi hän sai Satamatalon vuokralaisten lukumäärän (5) sekä yhteenlasketut vuokratulot. Kaupunginhallituksen kokouksessa maaliskuussa 2014 jaettiin silloisen satamajohtajan tiedote, jossa todettiin, että maa-aluetta on vuokrattu yhteensä noin 96 000 neliötä, vuokratulot ovat 151 000 euroa ja vuokrasopimuksia on 21. Muutaman päivän kuluttua Hagfors lähetti muistutuksen asiakirjapyynnöstään ja sai vastauksen, jonka mukaan satamajohtajan kaupunginhallitukselle jakama tiedote on vastaus asiakirjapyyntöön.
Hagfors totesi kantelussaan, ettei saanut kuntalain ja julkisuuslain mukaisesti pyytämiään tietoja. Hänen mukaansa tiedot olivat keskeisiä ja ensisijaisen tärkeitä hänelle niin kaupunginvaltuutettuna kuin tarkastuslautakunnan jäsenenä sataman yhtiöittämistä koskevassa päätöksenteossa. Kantelun johdosta hankittiin kaupunginhallituksen selvitys, johon Hagfors antoi vastineen. Kaupunginhallituksen selvityksessä menettelyä perusteltiin sillä, että tietopyynnöt koskivat asiaa, jonka selvittäminen ja kokoaminen olivat kaupungin hallinnossa kesken. Työn keskeneräisyydestä johtuen satamajohtaja ei ollut halukas antamaan asiakirjoista jäljennöksiä. Satamajohtajan tiedotteen kaupunginhallitukselle sai myös Hagfors.

Kunnanhallituksen vastuulla

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisussa todetaan, että luottamushenkilön tietojensaantioikeus on kuntalain mukaan laajempi kuin julkisuuslaissa kaikille säädetty oikeus saada tietoja kunnan viranomaisilta. Luottamushenkilöllä on oikeus saada tietoja ja nähtäväkseen asiakirjoja, joita hän toimessaan pitää tarpeellisina.
Apulaisoikeusasiamiehen mukaan Hagforsin saamat tiedot olivat yleisluontoisia ja osittaisia, eikä häntä avustettu tai neuvottu yksilöimään, mitä asiakirjoja hänen tietopyyntönsä koskee. Hagfors oli joutunut muistuttamaan tietopyynnöstään, eikä häneltä varmistettu, että hän on saanut riittävät vastaukset tietopyyntöönsä.
Lisäksi kaupunginhallituksen selvityksessä ei esitetty julkisuuslain tai kuntalain nojalla hyväksyttäviä perusteluja sille, miksi tietopyyntöä ei toteutettu. Ratkaisun mukaan yleisluonteisten ja osittaisten tietojen antaminen ei ollut julkisuusperiaatteen avoimuuden ja hyvän hallintotavan vaatimuksen täyttävää, eikä annetuista tiedoista ilmennyt niiden yhteyttä asiakirjoihin.
Apulaisoikeusasiamies toteaa, että Hagforsin tietopyynnön käsittely kaupungin hallinnossa ei täyttänyt julkisuuslaissa tai kuntalaissa viranomaiselle asetettuja velvollisuuksia. Lisäksi kaupungin hallinto oli toiminut vastoin hyvän hallinnon edellyttämää velvollisuutta antaa asianmukaista palvelua. Apulaisoikeusasiamies muistuttaa, että kuntalain mukaan kunnanhallitus vastaa kunnan hallinnosta ja siitä, että julkisuusperiaate ja hyvä hallinto toteutuvat.

Konsernijohdon kontolla

Sataman yhtiöittämisen jälkeen tiedonsaanti on hankaloitunut, sillä kunnallisiin osakeyhtiöihin sovelletaan osakeyhtiölakia, johon ei sovelleta julkisuuslainsäädäntöä.
Kuntaliiton johtavan lakimiehen Pirkka-Petri Lebedeffin mukaan osakeyhtiötä koskevia tietoja voi tiedustella kunnalta, jos osakeyhtiö on ne antanut omistajan, eli tässä tapauksessa kaupungin, konsernijohdolle.
Tietopyyntö on tehtävä kirjallisesti, jonka jälkeen kaupunkikonsernin johto arvioi, voidaanko tietoja antaa, vai liittyykö tietoihin salassapitovelvollisuutta, esimerkiksi liikesalaisuuksia.
Lebedeff lisää, että kirjalliseen pyyntöön vastattaessa on esitettävä perustelut, jos tietoja ei anneta.
Tarkastuslautakunnan roolia Lebedeff ei lähde arvioimaan. Uusi kuntalaki oli eduskunnan toisessa käsittelyssä keskiviikkona. Hallintovaliokunnassa tarkastuslautakunnalle annettavat oikeudet olivat jakaneet mielipiteitä.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI