|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jussi joutui lähtemään Säkkijärveltä kahdesti
13.03.2015– Juuret ovat siellä, ja maisemia jäi 10-vuotiaan pojan mieleen. Ja onhan meillä polkkakin, lausahtaa Juhani Ravi muistellessaan synnyin-seutuaan, Säkkijärveä. Hän joutui jättämään kotinsa kahdesti, toisella kertaa lopullisesti.

GISLARBÖLE Vuonna 1933 Säkkijärven Santajoella syntynyt Juhani Ravi, jota Jussiksi kutsutaan, lähti ensimmäisen kerran evakkomatkalle kuusivuotiaana.
– Se tapahtui nopeasti. Minulla on muistoja talvisodan alusta, kun lentokoneet viilettivät puiden latvojen yläpuolella. Isäni joutui sotaan. Lähdimme evakkoon äidin ja kahden veljeni kanssa. Minä olin veljeksistä nuorin. Lähtö oli niin kiireellinen, ettei mukaan ehditty ottaa muuta kuin se minkä jaksoi kantaa. Karjakin piti jättää.
Hevoskyydillä, jalan, linja-autolla ja junalla tehty evakkomatka vei lopulta Noormarkun asemalle. Sieltä matka jatkui Merikarvialle, missä Ravin perhe oli muutaman kuukauden ja palasi Noormarkkuun. Vuoden 1941 keväällä Ravit ja monet muut evakot tulivat Pernajaan Kuggomin kansanopistoon ja samalla alettiin tehdä suunnitelmia asuttamisesta. Ravit oli määrä asuttaa Gislarböleen.
– Meitä ei asutettukaan. Lähdimme takaisin Säkkijärvelle vuoden 1942 maaliskuussa. Kotimme oli kuitenkin runneltu, ikkunat rikottu ja lattiat purettu. Epäilyksiä talon kohtalosta oli. Olivatko asialla olleet vieraat vai omat. Kortteeri saatiin erään lesken talosta. Isäkin tuli siviiliin ja alkoi talon korjaamisen ohessa kalastaa.
Ravi kertoo, että elintarvikkeista oli tuolloin kova pula.
– Isä lähti pikkuserkkunsa kanssa pyytämään kevätsilakkaa. Kylän lapset ja naiset olivat irrottamassa kaloja verkoista. Silakoita tuli tolkuttomat määrät ja niitä vietiin pienellä kuorma-autolla Viipuriinkin.

Lännen kautta itään

Toinen ja lopullinen lähtö Säkkijärveltä tapahtui vuonna 1944. Ravi oli tuolloin kymmenvuotias.
– Vähän ennen juhannusta lähdettiin Muurikkalaan. Tälle matkalle otettiin mukaan myös kolme lehmäämme. Olimme jonkin aikaa sukulaistalossamme. Muistan, että juhannus oli kylmä ja räntää satoi ainakin kymmenen senttiä. Räntä tukki erään valtaojan rummun niin, että evakkojen lampaita hukkui tai paleltui laitumelle rännänsekaiseen veteen.
Matka jatkui tälläkin kertaa Länsi-Suomeen Kemiönsaareen. Siellä Ravi pääsi jatkamaan koulunkäyntiäkin. Huhtikuussa 1945 perhe oli taas asemalla ja suuntana oli Porvoo, josta siirryttiin Pernajan Vanhaankylään.
– Siellä odottelimme kolme vuotta. Vuokramaita oli sen verran että lehmille saatiin ruokaa. Maitoa oli ja äiti kirnusi voita.
Vuonna 1948 Ravit pääsivät asettumaan niin sanotulle kylmälle tilalle Gislarböleen, nykyisen Koskenkylän koulun tuntumaan.
– Kaikki pellot raivattiin itse. Peltoa ei ollut valmiina yhtään, sillä kaikki olivat metsittyneitä. Ensin rakennettiin sauna, sitten asuinrakennus ja viimeiseksi navetta.
Gislarbölen kylään muutti noin 50 Säkkijärven evakkoa. Heitä, Säkkijärvellä syntyneitä, on elossa enää kolme.

Porvooseen ja takaisin

Jussi Ravin elämään astui 1950-luvun lopulla niin ikään Karjalasta kotoisin oleva Kaija. Pari meni naimisiin vuonna 1960 ja muutti yhdeksäksi vuodeksi Porvooseen. Ravit palasivat Gislarböleen vuonna 1969, kun oma talo valmistui, ja siellä he asuvat yhä. Perheeseen syntyi kolme tytärtä.
Leipätyönsä Ravi teki Tie- ja vesirakennushallituksessa, josta tuli sittemmin Tielaitos ja joka nykyisin on Destia. Samaa työnantaja tuli palveltua 40 vuotta.
– Aloitin jo 16-vuotiaana, kun 7-tietä rakennettiin. Olin linjapoikana. Vuonna 1953 menin armeijaan. Sieltä palattuani alkoi 6-tien oikaisu. Pääsin aluksi kaivinkoneen rasvariksi.
Myöhemmin Ravi työskenteli ensin vaijerikaivinkoneen kuljettajana.
– Koneet kuitenkin hävisivät sen jälkeen, kun alettiin puhua asbestoosista. Kaivinkoneissa oli mekaaniset asbestijarrut sun muut ja päästöt tulivat samaan koppiin kuin missä mieskin istui. Seuraavaksi Ravi ryhtyi ajamaan hydraulikäyttöistä kauhakuormaajaa. Vuonna 1985 hän siirtyi kuorma-autonkuljettajaksi. Viimeisinä työvuosina ennen eläkkeelle siirtymistä 1993 Ravin päätyönä oli aura-auton ajo.

Kivijalka jäljellä

Säkkijärveläiset pitävät yhtä edelleen. Vuosittain järjestetään Säkkijärvi-juhlat ja kirkkopyhä. Ravin sukua ja Santajoen kyläläisiä on runsaasti Haminan seudulla ja sukukokouksia on säännöllisesti. Ensi syksynä Pukki-Ravi -suku kokoontuu Loviisassa.
Jussi Ravi on käynyt katsomassa entistä kotikyläänsä Säkkijärvellä. Ravin perheessä monen syntymäpäivä ajoittuu kesään, joten kerran yhteinen syntymäpäiväjuhla päätettiin pitää Säkkijärvellä.
– Jussin kotitalosta oli vain kivijalka jäljellä. Kaikki kylän talot oli purettu. Kivijalalla sitten istuimme ja joimme kahvit, muistelee Kaija Ravi.

Säkkijärvi-lehti juhlii Loviisassa

Säkkijärvi-lehti juhlii huomenna lauantaina 70-vuotisjuhlaansa Loviisassa. Vanhimman sodan jälkeen perustetun siirtokarjalaisen pitäjälehden ensimmäinen numero ilmestyi 15.3.1945 ja se painettiin Loviisassa.
Lehti perustettiin levittämään tietoa ja auttamaan yhteydenpidossa kaukana toisistaan asuvia säkkijärveläisiä. Säkkijärven kunnan hoitokunta siirtyi vuoden 1944 lopulla Kemiöstä Loviisaan, joka olikin sen viimeinen sijaintipaikka.
Lehtityö käynnistyi helmikuussa 1945 Loviisassa. Yrityksen alkuun panijoita olivat rovasti Hannes Lahti, pastori Heikki Immonen, kunnankirjuri Kerttu Könönen ja liikemies Heikki Hovi.
– Teille, hyvät kuntalaisemme, jotka nykyään asutte oman pitäjämme rajoilta aina Turkua ja Oulua myöten siirtolaisina vierailla tuvilla, lähettää hoitokunta parhaimmat terveisensä, toivottaen samalla teille kestävyyttä näinä koettelemuksen päivinä ja horjumatonta uskoa paremman, valoisamman ajan koittoon, kirjoitti Heikki Hovi lehden ensimmäisen numeron etusivulla.
Lehden ensimmäisenä vastaavana toimittajana oli Säkkijärven vt. kappalainen Heikki Immonen. Hänen muutettua 1947 pois Loviisasta, vastaavana jatkoi Säkkijärven kirkkoherra, rovasti Hannes Lahti. Kun Lahti kuoli, tehtävä siirtyi Haminassa asuneelle Heikki Hoville ja samalla lehden painatus siirtyi Loviisan Sanomain kirjapainosta Haminaan.
Säkkijärvi-säätiön julkaisema lehti toimitetaan ja painetaan nykyisin Lappeenrannassa. Tilaajakunnan painopistealueita ovat Helsingin, Kouvolan ja Haminan seutu, Turun ympäristö ja Miehikkälä, Virolahti ja Lappeenrannan alue, johon sisältyy vahvana Ylämaa.
– Ulkomaille lehteä menee Amerikkaan, Australiaan, Espanjaan, Bulgariaan ja Ruotsiin. Tilaajakuntaa on melkein vauvasta vaariin, sillä nuorin aloitti tilaamisen, kun oli ottanut ensiaskeleet ja vanhimmat tilaajat ovat ylittäneet 100 vuotta. Uusia, juuriaan etsiviä tilaajia tulee säännöllisesti, kertoo lehden nykyinen päätoimittaja Paula Penttilä.

Juhla ja näyttely

Säkkijärvi-lehti juhlii huomenna synnyinseudullaan Loviisassa. Juhlallisuudet alkavat kello 10 huomionosoituksilla muistomerkeillä. Juhlanäyttely on vuorossa pääkirjastossa kello 11-13. Näyttely on esillä 30.3. saakka. Kahvitarjoilu järjestetään kello 11-13 Kino Marilynissä, missä myös otetaan vastaan onnitteluja kello 12-13.
70-vuotisjuhla alkaa Kino Marilynissä kello 13. Juhlapuheen pitää toimittaja Eeva Palojärvi. Tervehdyssanat lausuu Säkkijärvi-säätiön puheenjohtaja Pekka Tommiska. Lausuntaa esittää Elvi Sanomaa ja musiikista vastaa Johanna Sientola. Päätössanat sanoo Matti T. Nikunen.

Eija Kosonen
eija.kosonen@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI