|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
950 ?/kk kannabishoitoon: Kela ja oikeus tyrmäsivät, vaikka lääkärit puolsivat (19.11.2018 08:53)
Esperi takoo Suomeen yrityskauppamiljonäärejä ? valtaosa rikastuneista on naisia (19.11.2018 07:48)
Sote-markkinoilla käy kova rytinä ? yrityskauppa joka neljäs päivä (19.11.2018 07:22)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uutta apua lapsiperheille
03.03.2015Loviisa tarjoaa lapsiperheille kotipalvelua, jonka saamiseksi ei tarvitse ylittää korkeaa kynnystä.

LOVIISA, LAPINJÄRVI Kerrankin voi hymyillä, toteaa lasten ja nuorten palvelujen palvelupäällikkö Jaana Iivonen asettuessaan valokuvaan perhetyöntekijä Miia Felinin ja lapsiperheiden kotipalvelun työntekijän Linda Sivulan kanssa. Sosiaalipuolella uutisoidaan usein ikävistä asioista, joten valokuvassakin ollaan vakavia. Nyt kerrottavana on kuitenkin iloista asiaa, lapsiperheiden uudet palvelut.
Perhetyöntekijä Miia Felin aloitti työssään tammikuussa ja kotipalvelun työntekijä Linda Sivula helmikuussa. Lapsiperheille tarjottiin aiemmin kotipalvelua ostopalveluna ja nyt kunnan omana työnä. Aiemmin kotipalvelun saaminen edellytti lastensuojelun asiakkuutta, nyt palvelu on avoinna kaikille lapsiperheille ja siitä kerrotaan neuvolakäynneillä jo odottaville äideille.
Uuden sosiaalihuoltolain mukaisesti kunnan on tarjottava lapsiperheille kotipalvelua. Loviisassa yhteyttä otetaan ensin perhetyöntekijään, joka tekee kartoituksen siitä, millaista apua perhe tarvitsee.
- Perhetyö ja lapsiperheiden kotipalvelu on varhaista tukemista ja perheiden hyvinvoinnin lisäämistä. Kun voimme tarjota apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, vältetään ongelmien paheneminen. Tämä on myös kunnalle edullisempaa, toteaa Iivonen.
Hän korostaa, ettei lapsiperheiden kotipalvelua ja perhetyötä tarjota vain säästöjä ajatellen, mutta uskoo että kolmen, viiden vuoden kuluttua, ennaltaehkäisevä ja matalan kynnyksen apu näkyisi siinä, että raskaampaa lastensuojelullista apua tarvitaan vähemmän.
Lapsiperheiden kotiavussa ja perhetyössä etsitään perheen omia voimavaroja ja elämänhallintaa tilanteessa, jossa usko omaan vanhemmuuteen on koetuksella.
- Pääasiassa apu on tarkoitettu pikkulapsiperheille, mutta perheeseen voi tulla äkillinen kriisitilanne, esimerkiksi kuolemantapaus, niin apua saa riippumatta siitä, minkä ikäisiä lapset ovat, mutta toiminta painottuu pikkulapsiperheisiin. Haluamme tukea perheitä, kun lapset ovat vielä pieniä, niin vältetään ongelmia myöhäisemmässä vaiheessa, kuvailee Iivonen.

Ensin kartoitus

Perhetyöntekijä Miia Felin tulee ensisynnyttäjän luokse ensimmäisen kerran terveydenhoitajan kanssa. Tapaamisia perhetyöntekijän kanssa voi olla vain yksi tai useampia. Perhetyöntekijän tekemässä kartoituksessa voi esiin tulla pelkkä kotipalvelun tarve, jolloin perhe saa lapsiperheiden kotiapua, eli paikalle tulee Linda Sivula.
Sivula on esimerkiksi lähtenyt isomman lapsen kanssa ulkoilemaan, jotta äiti sai ottaa rauhassa päiväunet vastasyntyneen kanssa. Ruokaa voidaan laittaa yhdessä vanhemman kanssa, jos kodinhoidolliset taidot eivät ole kehittyneet. Yksi tärkeä asia on rutiinien luonti. Lapsella on hyvä olla rutiinit heräämiselle, ruokailulle ja ulkoilulle. Rutiinit luovat myös turvallisuuden tunnetta lapselle.
Felin arvioi lapsiperheiden arjen olevan vaikeaa jo muuttoliikkeen vuoksi, tukiverkostot ovat saattaneet jäädä kauas lähtöpaikkakunnalle.
- Vaikka palveluita on tarjolla, niiden löytäminen voi olla haastavaa.
Iivonen korostaa toiminnan suunnitelmallisuutta ja avoimin kortein pelaamista. Hän huomauttaa, että palveluiden sisältökään ei aina aukea.
- Lapsiperhe-elämä voi olla tuntematonta. Uusi sosiaalipalvelulaki velvoittaa ohjaamaan kuntalaisia löytämään ja saamaan oikeat palvelut. Meillä on myös pärjäämisen kulttuuri, ajattelutapa siitä, että on tultava omillaan toimeen. Perheen päivärytmi voi olla kadoksissa. Erilaiset tilanteet aiheuttavat kriisejä, esimerkiksi avioero voi olla kriisi joka lamauttaa, ja se on syy saada kotiapua.
Tarpeen kartoituksessa voidaan tulla myös siihen tulokseen, ettei perheellä täyty kriteerit, joilla lapsiperheiden kotiapua tai perhetyötä saadaan. Felin toteaa, että jos on tarvetta vain vaikkapa siivoukselle tai lastenhoidolle asioinnin ajaksi, neuvotaan ottamaan yhteyttä kolmannen sektorin toimijoihin, esimerkiksi 4H tarjoaa maksullista lastenhoitopalvelua.

Maksusta ei kynnystä

Kotiapua voi saada myös esimerkiksi silloin, kun kotiäiti tai -isä sairastuu äkillisesti. Jos lapsi sairastuu, vanhemmilla on oikeus olla pois töistä, eikä silloin kotipaua saa. Lapsiperheiden kotiapu on maksullista, esimerkiksi yli kolmen tunnin kestävä käynti maksaa 38,40 euroa ja tunnista kolmeen tuntiin kestävä käynti maksaa 18,70. Iivonen lisää, että jos perheellä on tukala taloudellinen tilanne, esimerkiksi isot asuntolainat tai korkea vuokra, voidaan arvion jälkeen maksua alentaa.
- Maksusta ei haluta tehdä kynnyskysymystä.
Iivonen kertoo, että vuosien mittaan vastaan on tullut perheitä, joita olisi voitu auttaa tämän kaltaisella varhaisella tuella, mutta koska sellaista ei ollut tarjolla, on perhe saattanut tulla uudestaan vastaan, kun tarve on ollut jo lastensuojelullinen. Loviisassa lastensuojeluasioissa oli viime vuonna pientä kasvua, etenkin vakavammassa päässä.
- Tarvetta panostaa vanhemmuuden palveluihin on, Iivonen sanoo.
Loviisassa kartoitetaan parhaillaan myös, miten kunnat, kolmas sektori ja seurakunta voivat toimia yhdessä niin, ettei esimerkiksi ole tarjolla kolmea perhekerhoa samalle illalle.
Parannusta lapsiperheiden palveluihin tulee myös uusien tilojen kautta. Osasto 5 on suljettu ja sinne remontoidaan parhaillaan neuvolatiloja, joihin mahtuvat keskitetysti kaikki neuvolapalvelut sekä myös lapsiperheiden perhetyö ja kotipalvelu.
Lastensuojelun asiakkaille tarjotaan edelleen omaa, tehostettua perhepalvelua.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI