|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Porin Ässien uskomaton valmentajasekoilu jatkuu (19.11.2018 21:10)
Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen ? ?Kammataan ilmiselvät riskit pois? (19.11.2018 19:50)
Trump-kohun uusi ihmetys USA:ssa: ?Suomessa palaa liian vähän metsää? (19.11.2018 19:14)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


YsäriJysärin ensi-ilta elokuussa
03.03.2015Lapinjärvellä viritellään kirkonkylään kesäteatteria tauon jälkeen. Ohjaaja-käsikirjoittajaksi ryhtyi vanhempainvapaalla oleva kunnanjohtaja. Tiina Heikka viimeistelee 90-lukua käsittelevää näytelmää parin viikon päästä alkaviin harjoituksiin.

LAPINJÄRVI Soihtulan lyhyt iltamakomedia Tiina Heikalla ja Porlammin iloisella kyläteatterilla on jo työn alla.
– Porlammilla aloitettiin nyt harjoitukset muutama viikko sitten. Systeemi on se sama kuin siellä on ollut iät ja ajat. Iltamat, jossa on noin tunnin mittainen näytelmä, ruokaa ja tanssia.
- Näytelmä on kreisi komedia, joka kertoo autokauppiaasta. Pääosassa on autokauppias ja hänen Alfa Romeonsa ja siinä on kaikenlaisia farssityyppisiä tapahtumia.
Heikan oma autoharrastus on muun ohella tutustuttanut hänet autokauppiaisiin. Teatterilaiset ovat moniosaajia.
– Meillä on sillä tavoin hyvä näyttelijäryhmä, että ne talkoilla tekevät kaiken. Auto on teossa parhaillaan.
– Tämä on hyvin kotikutoista, ja näyttelijät saavat tehdä kaiken sen eteen että pääsevät näyttelemään näytelmän, hän heittää.
Komediassa on mukana yksitoista näyttelijää sekä äänimaailman ja laulujen taustat tekevä Vesa Peltola. Hän ja kolme näyttelijöistä jatkavat kesäteatteriin. Ulla Ahokas, Katariina Lill-Smeds ja Risto Tuomisalo näyttelevät molemmissa.
– Äänet ja musiikin Vesa teki ensimmäisen kerran syksyn näytelmään ja ne antavat tosi paljon sisältöä. Itselleni on palkitsevaa, että ympärille liittyy uusia tekijöitä.

Jysärissä tarua ja tapahtunutta

Lapinjärven kesäteatteriin tehdään täysipituinen näytelmä. 1990-lukuun liittyvä näytelmä sisältää paikallisia tapahtumia ja yleismaailmallisia asioita, mutta ei yksi yhteen todellisuuden kanssa.
– Siinä on sujuvasti sekaisin faktaa ja fiktiota, asioita jotka ovat tapahtuneet tässä ympäristössä ja asioita jotka eivät ole tapahtuneet missään, Heikka sanoo.
Taustamateriaalia hän on kerännyt netistä ja esimerkiksi lukemalla kaikki kunnan toimintakertomukset 90-luvulta.
– Se oli avartavaa. Samoja asioita pähkäillään edelleen, ja jotkut asiat tuodaan uusina vaikka ne on keksitty ennenkin ja selvitetty toteutusmahdollisuudet, kuntamarkkinoinnissa ynnä muussa.
– Hirveän hyvin näkyy, mistä johtuu että maaseudulla ollaan tietyssä pisteessä, Heikka viittaa valtion toimenpiteisiin jotka tulivat esille aineistoa penkoessa.
Hän pelkää hieman sitä, että katsojat ryhtyvät tunnistamaan näytelmän henkilöitä, joilla ei kuitenkaan ole vastinetta paikkakunnalla. Henkilöhahmoista voi löytyä hyvällä tahdolla tehtyn karikatyyrin piirteitä. 50-luvun Suomifilmit Heikka nimeää yhdeksi vaikutelähteeksi.
– Näytelmän on tarkoitus olla hauska ja mun tyyliin semmoinen höpsö, eikä vakavahenkinen. Halutaan tehdä helposti katsottava näytelmä. Heikka kertoo, että kesäteatterin idea lähti siitä, kun Arto Kujala soitti hänelle ja ehdotti asiaa. YsäriJysärissä Kujala vastaa tuottamisesta, Peltola musiikista ja Titta Väkevä tanssien koreografiasta ja ohjauksesta.
Näyttelijöitä on tulossa neljätoista, joka on riittävä määrä. Heikan mukaan pieni rooli voi vielä löytyä, jos joku on halukas näyttelijäksi. Talkoojoukkoon etsitään lavastuksesta, kampauksista, puffetista tai vaikka pysäköinninohjauksesta kiinnostuneita. Harjoitukset alkavat 14.3. Lukon majalla.

Puoli tuntia kerrallaan

– Tämä on minulle toinen kesäteatteriohjaus. Lähinnä olen tehnyt draamaohjauksia ja ilmaisutaidon työpajoja.Enemmänkin ryhmän ohjaus ja ihmisen itsensä kehittäminen, kaikki missä on draamaa mukana, on minulle tuttua ennestään, Heikka toteaa.
- Draamakasvatusta olen opiskellut Jyväskylässä cumlauden verran, jolloin saa sanoa olevansa draamaohjaaja. Ohjaaminen on koko ajan ollut harrastukseni, kun olen jotakin tehnyt työkseni tai opiskellut.
Alkusyksystä syntynyt Ruut on puolivuotias ja Heikka on valmisteilla olevan kahden esityksen lisäksi ohjannut syksyllä Soihtulaan Santran salonki -iltamanäytelmän.
- Opin lehtityössä kirjoittamaan nopeasti. Nyt kun Ruut ei nuku pitkiä päikkäreitä, niin puoli tuntia ehdin tuurilla kirjoittaa.
– Yksi ilta viikossa vain harjoitellaan. Aina en ole saanut lapsenhoitoa järjestymään, kun mies on vuorotyössä ja silloin Ruut on ollut mukana harjoituksissa.
– Olen nyt vanhempainvapaalla ja elokuussa minun on tarkoitus mennä töihin. Ruutin pitäisi jäädä isän kanssa kotiin. Aivan ihana on olla lapsen kanssa kotona, Tiina Heikka sanoo.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI