|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)
Merivoimien 1,2 Mrd.?:n jättihankkeessa viivästys ? ?Voi joskus kulua ennakoitua enemmän aikaa? (18.11.2018 10:26)
Sebastien Ogier jälleen rallin maailmanmestari (18.11.2018 10:08)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Seurakuntayhtymän kiinteistöt pohdintaan
27.02.2015Loviisanseudun seurakuntayhtymässä on useita kiinteistöjä, jotka pohdituttavat uutta kiinteistöpäällikköä Niklas Turkua. Vuokranantajana toimiminen ei hänen mukaansa kuulu seura- kunnille. Tarpeellisiin kiinteistöihin taas pitäisi pystyä satsaamaan, jotta ne saataisiin käyttökuntoon.

LOVIISA/LAPINJÄRVI Kiinteistöpäällikkö Niklas Turku suitsuttaa esimerkiksi Lapinjärven Pyhäjärven leirikeskusta, joka siirtyi seurakuntayhtymälle vuoden vaihteessa. Hän on ennättänyt käydä tutustumassa alueeseen talvikunnossa ja näkee homeongelmien vuoksi suljetun rakennuksen ja paikan mahdollisuudet. Loviisanseudun muilla seurakunnilla kun ei ole omaa leirikeskusta.
Sen sijaan seurakuntien toimintaan liittymättömistä kiinteistöistä pitäisi päästä eroon ja saaduilla rahoilla korjata tarpeellista rakennuskantaa, Turku linjaa.
Hän aloitti uuden kiinteistöpäällikön pestin seurakuntayhtymässä vuoden alussa ja kertoo työskentelevänsä aamukuudesta-seitsemästä iltakahdeksaan. Kiinteistöpäällikkö on myös seurakuntamestareiden, tutummin suntioiden, esimies. Yhtymässä toimii 13 seurakuntamestaria.

Rivarit listalle?

Seurakuntaomistajalle ongelmallisina kiinteistöinä Turku pitää esimerkiksi kahta rivitaloa, joista toinen sijaitsee Lapinjärvellä ja toinen Ruotsinpyhtään Ruukissa. Asukkkaista useimmat eivät nykyisellään ole seurakunnan työntekijöitä, joita varten talot on rakennettu. Turku kehittelee, että taloista voisi perustaa asunto-osakeyhtiöitä, jos asukkaat olisivat kiinnostuneita lunastamaan asuntonsa. Mitään päätöksiä myynnistä ei ole vielä yhtymässä tehty. Lapinjärvikin liittyi yhtymään vasta vuodenvaihteessa.
– Meidän seurakuntayhtymässä on aivan liian pitkään oltu vuokraisäntinä, mieluummin meidän pitäisi olla vuokralaisina, hän toteaa.
– Rakennukset ovat yleensä vanhoja, jotka vaativat erittäin paljon kustannuksia jos ne aiotaan pitää hyvässä kunnossa. Tulot on niin piukalla, että raha joka muuten katoaa esimerkiksi vuokrarivareihin, pitäisi voida käyttää seurakuntien toiminnalle tärkeiden rakennusten kunnostamiseen.
– Yhtymässä ruvetaan keskustelemaan siitä, mitkä ovat ne kiinteistöt jotka me oikeasti tarvitaan.

Joka alueella ekstraa

Ylimääräisistä kiinteistöistä Loviisan suomenkielinen pappila Rantatiellä tulee myyntiin parin viikon sisällä. Aikaisemmin rakennus jakoi yhteisen tontin vanhan kanttorilan kanssa. Useita vuosia sitten myydyssä kanttorilassa toimii ravintola. Pappila toimii nyt nuorisotilana siihen saakka, kunnes seurakuntakodin remontti valmistuu kevään aikana.
– Nuorisotilaa käytetään parina iltana viikossa ja silti se täytyy koko talven pitää lämpimänä.
Muuallakin on samanlaisia ongelmia. Ruotsinpyhtään pappilaa käytetään kahtena viikonpäivänä seurakuntavirastona, muuten tila on tyhjillään.
– Tilanne pappilassa on kesken.
Pernajassa kirkkoa vastapäätä olevan vanhan toimistorakennuksen kauppa on periaatteessa tehty.
Lapinjärvellä virastorakennus seurakuntakodin lähellä on tyhjillään, kun seurakunnat työntekijät muuttivat kunnantalon tiloihin.
– Se on 60-70-luvulta ja aivan liian iso ja vanha rakennus, alunperin kirkkoherran asunnoksi rakennettu.
– Liljendalissa vanha kanttorin rakennus, Annagården seisoo tyhjänä. Taloa käytetään joskus vähän omaan toimintaan. Nyt kuoro kokoontuu laulamaan siellä kerran viikossa.
Radonmittaukset ovat tällä hetkellä meneillään kaikissa omissa kiinteistöissä, Turku mainitsee.

Leirikeskus kuntoon?

Pyhäjärven leirikeskus on ollut kaksi kesää pois käytöstä sisäilmaongelmien vuoksi. Leirikeskus sijaitsee Porlammilla.
– Leirikeskuksen päärakennus on vuodenvaihteesta 2012-13 ollut käyttökiellossa, Lapinjärven suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Tuire Huovinen-Westerlund toteaa.
– Rakennuksessa oli vakavia kosteusvaurion merkkejä. Porvoon kaupungin terveystarkastaja kävi ja saimme hyvin selkeän raportin, että rakennus täytyy korjata ennen kuin sitä voi käyttää. Lapinjärven seurakuntakuntayhtymä ei alkanut ratkoa asiaa, koska yhdistyminen oli tiedossa ja se saattaisi tuoda muutoksia tilanteeseen.
Suomenkielisten nuorten rippileiri pidettiin viimeksi Perheniemen opistossa Iitissä. Siellä Porlammin yläkoulussa herkistyneet oppilaat reagoivat yleisten tilojen sisäilmaan. Ensi kesänä riparilaiset lähtevät viikoksi Lammin Tervaniemeen.
Lyhyet lastenleirit pidetään lähempänä, metsäympäristössä Lukon majalla, kun pari kesää on pyöritty seurakuntakodin alueella, jonka kalustusteita ja tiloja ei ole tehty leiritoimintaa varten.
– Lastenleirillä meillä tulee isot teltat pihalle.
Lapinjärven ruotsalaisessa seurakunnassa ei lastenleirejä järjestetä. Rippileiri pidetään Solvikissa yhdessä Liljendalin ruotsinkielisten riparilaisten kanssa.
Niklas Turku kaavailee, että Pyhäjärven leirikeskuksen päärakennuksen alustaa voisi lähteä kesällä avaamaan yhtymän kaivinkoneilla. Hirsinen rantasauna on kunnossa.
– Ei olla myymässä kiinteistöä. Näen että parin vuoden sisällä pystyttäisin budjetoimaan rakennuksen remonttiin. Jos siinä on vain pieniä korjauksia, se saatetaan kuntoon mahdollisimman nopeasti.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI