|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Rustic Rose Uudenmaan paras NY-yritys
27.02.2015Myllyharjun koulun yrittäjäoppilaat menestyivät Uudenmaan ja metropolialueen Nuori yrittäjyys -messuilla. Ekologista sisustustaidetta tekevä Rustic Rose NY lähtee huhtikuun finaaliin Kampin kauppakeskukseen.

LOVIISA Finaalipaikan Myllyharjun oppilaat saivat jo kolmantena vuonna peräkkäin. Uudenmaan ja metropolialueen messutapahtuma pidettiin Vantaan Flamingossa keskiviikkona. Silja Laukkasen ja Nella Lehdon yritys Rustic Rose NY valittiin alueen parhaaksi perusasteen yritykseksi.
Valinnassa tarkasteltiin yritysidean ja tuotteen toimivuutta, yrityksen käytännön toteutusta sekä liikevaihdon tai asiakkaiden kertymistä ja toiminnan aktiivisuutta.
Lisäksi tsekattiin yrittäjien oppimis- ja kehittymishalua sekä intoa lähteä finaaliin. Parhaan yrityksen tittelin lisäksi messuilla kilpaillaan parhaasta myyjästä, parhaasta tuotteesta ja parhaasta palvelusta.
Silja ja Nella kertovat, että heidän yrityksensä valmistaa sisustus- ja lahjatavaroita.
– Ruosteiset ruusut valmistetaan ekologisesti. Nämä on väännetty pihdeillä ruosteisista ämpäreistä ja piikkilangoista, Silja kuvailee.
– Haluttiin tehdä jotakin, mikä olisi ympäristölle ystävällistä, Nella lisää.
Toisin kuin äkkiä uskoisi, materiaalin löytäminen ei olekaan ihan helppoa. Ruusujen työstäminen vaatii, että metalli on riittävän ohutta kiertymään. Varren rautalangalle ei aseteta samoja edellytyksiä.
YES-sivuilla mainitaan, että yritys myy uniikkeja ja ekologisia sisustustaideteoksia. YES vastaa Nuori yrittäjyys ry:n aluepalvelusta.

Kolme yritystä

– Mä oon aikaisemmin tehnyt semmoisia ihan harrastuksena. Nämä on äidin kanssa kehitetty, Nella sanoo.
Nuorten yrityksiä suositellaan käyttämään asiantuntija-apua ja neuvonantajia, opettaja Tarja Hakala huomauttaa. Mentorit voivat olla alalla toimivia yrityksiä, Loviisassa esimerkiksi Herbatik neuvoi Bella Natura NY:n yrittäjiä luonnonmukaisen kosmetiikan parissa. Kahdeksasta NY-yrittäjästä kahdella on omassa perheessä yritystaustaa.
Bella Natura NY:n perustivat Vilma Varis, Onni Ylitalo, Luka Tomic ja Jesse Raki. Luonnonmukaisen kosmetiikan tuoteperhe käsittää saippuat, kuorintavoiteet, jalkakylpytuotteet ja huulirasvat.
Vilma oli harjoitellut valmistamalla tuotteita jo monen vuoden ajan. Aineosia saa apteekista ja jopa ruokakaupoista, hän kertoi.
– Voisin ammatikseni ajatella yrittämistä, koska tässä perustettiin ihan oikea yritys ja se onnistui niin hienosti ja on silleen ihan oikeasti oma juttu, Vilma sanoo.
Leikkuulautamaisterit NY:n Leevi Höglund toteaa, että yritys on myynyt hyvin kaikki laudat, jotka he ovat saaneet aikaan.
– Työaikapulaa on vähän ollut, koska ei olla saatu järjestymään työtunteja.
Yritys on käyttänyt tuotannossaan koulun tiloja, jotka ovat kovassa kilpailevassa käytössä.
– Leikkuulauta on hygieeninen verrattuna muovisiin lautoihin ja se on hyvää käsityölaatua. Muoto on mietitty ja loivat kulmat tekevät sen, että lauta on helppo nostaa ilman ripoja, yrittäjät esittelevät. Leikkuulauta on työstetty huolella koivusta ja tammesta.

Koko elinkaari

NY-yritykset lähtevät liikkeelle omalla rahalla, josta saadaan alkupääoma. Jokainen yrittäjä ostaa tietyn määrän osuuksia yhteisestä yrityksestä, ja toukokuussa kun yritykset lakkautetaan, myyntitulot jaetaan osuuksien mukaan. Tuotemyyntiin on ollut mahdollisuus Shopping by Night -tapahtumassa, koulun avajaisissa ja joulumyyjäisissä muun muassa.
Nuorten yritykset suunnittelevat ja valmistavat omia tuotteita. Toiminta lähtee ryhmän kokoamisesta. Ryhmä kehittelee ensin yrityksen idean ja laatii liiketoimintasuunnitelman sekä rekisteröi yrityksen NY-rekisteriin.
Myynnin ja markkinoinnin opiskelu sisältyy opintoihin. Nuoren yrityksen tarinaan kiinnitetään huomiota messuilla ja tapahtumissa. Rustic Rose NY:n yrittäjillä on vielä edessä oman yritysesittelyn valmistaminen Kampin Uskalla yrittää -messuja sekä kilvan finaalia varten.

Ysien valinnaisaine

Vuosi yrittäjänä on yhdeksäsluokkalaisten valinnaisaine. Siinä oppilaat perustavat harjoitusyrityksen, joka toimii lukuvuoden ajan. Nuoret suunnittelevat oma-aloitteisesti yrityksensä liikeidean. Yritys käyttää oikeaa rahaa. Lukuvuoden aikana osallistutaan erilaisiin kilpailuihin ja tapahtumiin sekä tavataan muita nuoria yrittäjiä. Myllyharjun koulun valinnaisaineoppaan mukaan opinto-ohjelman laatii Nuori yrittäjyys ry ja Opetushallitus suosittelee sitä.
– Tässä koulussa on hyviä oppilaita, joissa on yrittäjäainesta, opettaja Tarja Hakala kehaisee.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI