|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Infosoturi Janus vaihtoi kiväärin kirjaimiin
24.02.2015Loviisalaissyntyinen Janus Putkonen toimittaa thaimaalaisessa Nakhon Sawanin pikkukaupungissa Verkkomedia-sivustoa, joka operoi idän ja lännen propagandasodan eturintamassa. Sivustolla ei jää epäselväksi, että Ukraina, USA, Nato ja EU ovat uutisten pahiksia, ja niitä haastava Venäjä on viaton uhri sekä mahdollisen suursodan ylivoimainen voittaja. Rahalahjoituksilla elävä infosoturi kiistää kuitenkin olevansa Venäjän trolli.
– Kerromme uutisia, joista lännen valtamedia haluaa vaieta tai valehdella, Putkonen täräyttää.

NAKHON SAWAN, THAIMAA Lovari vieraili viime keskiviikkona nykyisin Thaimaassa vakituisesti asuvan tunnetun loviisalaislähtöisen käsikirjoittajan, teatteriohjaajan, näyttelijän, yrittäjän, poliitikon ja päätoimittajan Janus Putkosen (40) kotona Bangkokista runsaat 200 kilometriä pohjoiseen sijaitsevassa 115.000 asukkaan pikkukaupungissa Nakhon Sawanissa.
Värikkäästä menneisyydestään tunnettu Putkonen on asunut kaupungin omakotialueella thaimaalaisen avovaimonsa ja 7-vuotiaan tyttärensä Anayan kanssa vuodesta 2009 lähtien. Pariskunta tapasi Pattayalla, jonne Janus matkusti aluksi lomalle vuonna 2004 erottuaan silloisesta vaimostaan.
Putkosen nykyinen avovaimo pyörittää kauneushoitolaa, ja 7-vuotias tytär käy paikallista koulua.
Perheensä ja kotiosoitteensa Putkonen haluaa pitää pois julkisuudesta.
-Turvallisuussyistä, varmuuden vuoksi, Putkonen kuittaa.

Vaihtoehtoinen kansalaismedia

Vuonna 2011 perustetun Verkkomedian päätoimitus toimii Janus Putkosen kodin työhuoneessa, jossa on tehokas nettiyhteys sekä avoinna neljä tietokoneen ruutua.
Neljän vuoden aikana Verkkomedia on julkaissut netissä kaikkiaan jo yli 13.000 juttua suomeksi. Lähes kaikki sivuston lukijat ovat suomalaisia. Putkosen mukaan sivustolla on Google Analytics-tilaston mukaan päivittäin 10.000 – 20.000 lukijaa. Se on noin kolme kertaa enemmän kuin Lovarilla.
Putkonen kutsuu sivustoaan vaihtoehtoiseksi kansalaismediaksi, jolla on parisenkymmentä enemmän tai vähemmän aktiivista kansalaistoimittajaa.
-He raportoivat verkkomedian kautta maailman tapahtumista, joista USA:n ja Naton agendaa ajava lännen ja Suomen valtamedia haluaa vaieta. Suomalaisilla on oikeus omalla äidinkielellään lukea myös vaihtoehtoinen näkemys uutisiin, Putkonen kertoo.

Propagandasodan eturintamalla

Putkonen on puhumisen ja kirjoittamisen ammattilainen. Eurovaaleissa 2014 hän oli Itsenäisyyspuolueen (Ipu) ehdokkaana ja sai 962 ääntä. Ipun teesit ovat paljolti samoja kuin Verkkomediankin. Irti EU:sta ja markka takaisin.
Putkonen innostuu oitis kertomaan maailmanlaajuisista salaliitoista, ja kuinka USA sekä sen organisaatiot ja liittolaiset pyrkivät alistamaan muun maailman valtaansa, ”maailmanhallituksen” komentoon.
Putkosen mukaan Venäjä ei siihen alistunut, mistä seurasivat nyt meneillään olevat konfliktit eri puolilla maailmaa.

Kivääri vaihtui kirjaimiin

Putkonen myöntää käyvänsä kiivasta informaatiosotaa, jonka kuumin rintama on tällä hetkellä lännen ja Venäjän välillä Ukrainassa.
Vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä Suomessa aktiivisesti ollut ja Porvoossa Talvisota-näytelmän vuonna 2010 ohjannut Putkonen kertoi polttaneensa sotilaspassinsa viime syksynä, kun Suomi allekirjoitti isäntämaasopimuksen Naton kanssa.
Hän tuomitsee jyrkästi myös esityksen Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöstä, jota hän pitää “vaarallisena aggressiona” Venäjän suuntaan.
-Pohjoismainen taisteludivisioona on hyökkäysvalmistelua Venäjän suuntaan, Putkonen uskoo.
Kiväärin sijaan hän sanoo puolustavansa isänmaataan nyt kirjoittamalla. Putkonen kuvailee, että panoksina ovat “faktat” ja “totuus”, joilla torjutaan vihollisen heittämiä “väitteitä” ja “valheita”.

“Emme ole mitään radikaaleja”

-Isäntämaasopimuksen jälkeen Naton täysjäsenyydellä ei ole enää suurta merkitystä, koska olemme jo nyt Naton leirissä. Sotilasvalassa lupasin puolustaa Suomea ulkoisia ja sisäisiä vihollisia vastaan.
-Mun silmissä Suomi on nyt miehitetty maa, ja olen siirtynyt nettiin taistelukentälle, jossa voin Verkkomediassa kohdata nämä viholliset, Putkonen sanoo.
-Olen separatisti, ja taistelen Suomen irtautumisen puolesta – eroon eurosta ja EU:sta. Jouduin muuttumaan ikävä kyllä puolueelliseksi omaa isänmaata vastaa, ja totesin, ettei niin saa tehdä. Se on vastoin perustuslakia. Ei me silti olla mitään radikaaleja, vaikka meidät sellaisiksi halutaan leimata. Muutokseen pyritään laillisin keinoin, Putkonen täsmentää.

Viestejä Syyrian rintamalta

Haastattelun aikana Putkosen läppärille kilahtaa kansalaisjournalistin tekemä tuore uutinen, joka kertoo Syyrian armeijan voitokkaasta taistelusta Aleppossa.
-Pian koko Syyria on jälleen assadistien hallinnassa, Putkonen iloitsee.
Myös Kiinan, Venezuelan ja Iranin hallinnot saavat Putkoselta ymmärrystä.

Yhdellä läppärin ruudulla on esillä RT eli Kremlin rahoittaman Russian Today-sivuston uutistarjonta, jota Verkkomedia toimittaa suomenkielisille lukijoilleen. Sen tarjoama kuva Ukrainan ja muun maailman tapahtumista poikkeaa varsin rajusti lännen ja Suomen valtamedian uutisvirrasta.

“En ole trolli enkä putinisti”

Janus Putkonen on Suomessa leimattu muun muassa “putinistiksi” sekä Venäjän trolliksi. Poikkeuksellisen rajujen kirjoitustensa takia Putkosta on epäilty jopa amerikkalaisten kaksoistrolliksi.
Kysyttäessä oletko putinisti ja Venäjä-trolli, Putkonen naurahtaa sekä kiistää jyrkästi olevansa kumpaakaan.
-Tai pitäisi ensin määritellä mikä on putinismia. Ei minua haukuta assadistiksi eikä ahmadinežadistiksi, vaikka Verkkomediassa tuodaan esille myös heidän hallinnon näkemyksiä. Välitämme viikoittain suomeksi myös Kiinan ulkoministeriön tiedotteita, Putkonen kertoo.

“Verkkomediassa ei venäläisiä”

-Ei mistään (trollauksesta) ole tietenkään mitään todisteita. Tää on niin kovaa tämä taistelu, että jos mulla olisi joku luuranko kaapissa, niin se kyllä tuotaisiin laajasti esille, mutta omatunto on puhdas. Ne suunnat, jotka pyrkivät paljastamaan valheita, leimataan, Putkonen puolustautuu.
-Verkkomediassa ei ole koskaan työskennellyt yhtään venäläistä, vaikka toivoisin, että olisi. Joskus joku venäjänkielen taitoinen on tuottanut sisältöä sivuille, mutta venäläisiä ei ole mukana, Putkonen vakuuttaa.
-Tämä trollikysymys loukkaa suomalaisia lukijoitamme, koska he ainoastaan haluavat keskustella tasapainoisesti asioista, ja kyseenalaistaa sekä kuulla molempien osapuolten näkemykset. Eihän nettikeskustelut voi olla sitä, että ollaan joojoo-miehiä, jonkun puolesta ja jotain vastaan, Putkonen pohtii.
-Jos olisi venäläisiä trolleja, niin tietäisin siitä, Putkonen vakuuttaa.

“Rahat lukijoilta ja tukijoilta”

Hän kiistää myös saavansa rahoitusta Venäjän federaatiolta tai sitä edustavilta bulvaaneilta. Verkkomedian pyörittämiseen ja Thaimaassa elämiseen tarvittavat rahat tulevat sivuston lukijoilta ja muilta yksittäisiltä lahjoittajilta.
-En yleensä edes katso mistä ne kympit tulevat. Pyrin säilyttämään riippumattomuuden, kun en aina tiedä mistä tulevat. Tiliotteelta näkyy saldo, ja onko rahaa ja sitä kautta lupa jatkaa tätä seuraava kuukausi.
-En tee tätä rahasta, vaan intohimosta. Niin kauan kuin on rahoitusta, niin jatkan tätä, Putkonen linjaa.
Kysymykseen tulojen verotuksesta, Putkonen vastaa asuvansa vakituisesti Thaimaassa, jossa saa vapaasti ottaa vastaan lahjoituksia.

“Elän vähän kuten munkki”

-Elän täällä vähän niin kuin munkki. Päivän kerrallaan. En kovin tarkasti tiedä mistä lahjoitukset tilille tulevat, mutta arvelen, että yksityishenkilöiltä, jotka haluavat lukea ja tukea vaihtoehtoista mediaa, Janus Putkonen valottaa.
-Jos asuisin Suomessa, niin rahat eivät riittäisi. Thaimaassa voin keskittyä pelkästään tähän, mutta Suomessa joutuisin tekemään muutakin. Lahjoitustulot eivät todellakaan ole kadehdittavia. Joskus tulee enemmän, joskus vähemmän, Putkonen toteaa ja kehuu Keski-Thaimaan edullista elämistä sekä sitä, että voi yhdistää työn ja perheen.

“Suomi ajautumassa tuhon tielle”

Janus Putkonen kiittelee myös, että Thaimaa on geopoliittisesti turvallisemmassa asemassa kuin Suomi, joka on idän ja lännen poliittisten mannerlaattojen saumakohdassa.
Putkosen skenaariossa Suomi on tuhon tiellä. Hän pelkää, että Naton isäntämaasopimus tuo jossakin tilanteessa 100.000 Nato-sotilasta esimerkiksi Lappiin, jonka Venäjä kokee uhkaksi.
-Tarvitaan vain yksi provokaatio, niin Suomi on miehitetty Nato-sotilailla, Putkonen varoittaa.
-Venäjä ei ole uhka Suomelle, mutta jos Suomi muodostaa uhkan Venäjälle, se tuhotaan, Putkonen maalailee.
-Suomelle tärkeää on saada erillisasema, ja optimoida suhteet kaikkiin ilmansuuntiin. Nythän järkyttävää on, että Suomi on astumassa USA:n taistelujoukkojen riveihin. Meidät tullaan tuhoamaan, Suomesta ei tule jäämään paljoa jäljelle. Tuskin suomalaisiakaan, hyvä jos miljoona suomalaista jää henkiin, Putkonen lähes profetoi.

“Ei todisteita rajaloukkauksista”

Kysymyksen, Venäjä on toistuvasti loukannut Suomen ilmatilaa Loviisankin edustalla, miksi…., Putkonen keskeyttää napakasti. -Onko? Missä ovat tutkakuvat? Venäjän puolustusministeri vaati Suomelta nähdä tutkadataa, jonka jälkeen Suomessa ei puhuttu asiasta enää. Ei myöskään kerrottu valtamediassa Venäjän vaatimuksesta saada nähdä tutkakuvat, Putkonen kiivastuu.

“Kuva koneesta ei todista mitään”

-Ainoa todiste oli Suomen ilmavoimien ottama kuva venäläisestä lentokoneesta, joka on voitu ottaa mistä tahansa, milloin tahansa. Missä on tutkadata? Tai videokuvaa Youtubessa, joka osoittaisi saaria tai kiintopisteitä, missä kone lentää Suomen ilmatilassa, Putkonen käy infosotaa.
-Tämä on informaatiosodan etulinja, jossa esitetään väitteitä ja perään heitetään yleensä faktoja. Jos heillä olisi todisteita, niin he heittäisivät niitä perään. Venäjä ei lähde tällaisiin kauhistelukampanjoihin, Putkonen kertoo.

Venäjän luottamus avaa ovia

Ukrainan kriisin alkuvaiheessa viime keväänä Janus Putkonen sai myös erikoisen kutsun Maidanille yhdessä Venäjän-mielisen lakimiehen ja Pravda-verkkojulkaisun kolumnistin Jon Hellevigin kanssa.
Kiovasta Putkonen julkaisi sivuillaan jutun “Totuus Maidanista”, ja Russian Todayn kuvan, jossa äärioikeistolaisen Social-National Assemblyn sanottiin yrittäneen polttaa Maidanin.
-Se on avoimen konfliktin tilanne, jossa kukaan ei uskalla puhua. Kun menet Ukrainaan, niin ei siellä kukaan uskalla puhua, se on vähän kuin Pohjois-Koreassa, Putkonen sanoo.
Putkonen on saanut myös toisen kutsun vierailla keväällä toimittajaryhmän kanssa Donetskin alueella, joka on Ukrainan kapinallisten hallitsemaa aluetta.

“EU rahoittaa natsipataljoonaa”

Olet aika rajusti rinnastanut EU:n natseihin. Menikö siinä överiksi?
-Sehän on silkkaa tyranniaa. Ei demokratiaa. Fasismi on yhden asian tyranniaa. Ukrainassa nähdään, kuinka EU:n rahoilla perustetaan natsipataljoonia, Putkonen jatkaa.

“Venäjän armeija ylivoimainen”

Janus Putkonen ylistää sumeilematta Venäjän armeijan taistelukykyä ja -kalustoa. Hänen mukaansa Suomen valtamedia ei kerro, että Venäjä on ylivoimainen, koska syntyisi pelkoja.
-Venäjää vastaan ei ole olemassa Nato-sotilaallista ratkaisua. Se on ylivoimainen. Venäjä ei halua sotaa, mutta se on siihen valmis. Länsi haluaa sotaa, mutta se ei ole siihen valmis. Tässä on ankara ristiriita, Putkonen väittää.
-Venäjä on ylivoimainen taivaalla. Ei ehkä lukumääräisesti, mutta laadullisesti ja tehokkuudeltaan. Samoin ilmatorjunta on maailman tehokkain, Putkonen luettelee.

Talvisota- ja Venäjä-fani?

Putkonen poseeraa Facebook-sivuillaan talvisodan uniformussa ja taustalla on talvisodan veteraaneja, mutta alla Venäjään ylistäviä tekstejä. Aika irvokas yhdistelmä, vai?
-Ei mitenkään. Täytyy muistaa, että Suomi taisteli Neuvostoliittoa ja bolshevikkejä vastaan. Se on eri asia kuin Venäjä ja venäläiset. Venäläisetkin pitävät Neuvostoliiton aikaa bolshevistien miehityksen aikana, Putkonen järkeilee.
Verkkomediasta ja sen uskottavuudesta käydään verkossa värikästä keskustelua. Jopa niin rajua, että Suomi24-sivusto on sulkenut aihetta koskevia keskusteluketjuja. Verkkomediasta ja Putkosesta on julkaistu myös useita varoitus- ja parjaussivuja.

Kulttuuri sujui, bisnes ei

Janus Putkosta haastatellessa eivät lopu jutut, vaan aika. Ilta pimenee Nakhon Sawanissa, ja on aika palata jatkamaan talvilomaa Bangkokissa.
Janus Putkonen toteutti Loviisassa, Porvoossa ja muualla Suomessa useita kulttuuri- ja matkailuprojekteja. Ne olivat yleensä kiiteltyjä taiteellisia menestyksiä, mutta taloudellisia katastrofeja, joista jäi jälkeen tyytyväisiä yleisöjä, mutta pettyneitä velkojia.
-Finanssit niissä meni usein pieleen. Huomasin, että olen projektijohtaja enkä mikään toimitusjohtaja enkä talousjohtaja. Olisin tarvinnut siihen taustavoimia, Putkonen pohti.
-Svarttiksen ravintolan idea oli, että saisin siitä rahaa kulttuuriprojektiin eli kesäteatteriin, Putkonen selvittää.
-Sama motivaatio oli tehdä Talvisota-näytelmää Porvoossa, eli ei mitenkään rahasta. Suomessa on vaikea tehdä kulttuuria taloudellisesti kannattavasti, pohtii Putkonen, ja pitää erityisesti sääriskejä kohtuuttomina. Sekä talvella että kesällä.
Thaimaassa sen sijaan jatkuu ikuinen kesä.

Arto Henriksson
arto.henriksson@lovari.fiEtätöissä Thaimaassa. 115.000 asukkaan Nakhon Sawan Keski-Thaimaassa on Janus Putkosen uusi kotikaupunki, jossa asuu myös hänen thaimaalainen perheensä.Kiistelty hahmo. Talvisota 70v-näytelmän ohjaaja puolustaa nyt Venäjää infosodassa.


Verkkomediasta verkossa sanottua
"Sivusto on amerikkalaisvastainen ja juutalaisvihamielinen."
"Kyseessä on salaliittosivusto."
"Verkkomedia on kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten tarkkailussa, ja tällöin myös sivustolla kävijät rekisteröidään."
"Sivusto on epäluotettava. Se on usean kerran sortunut suoranaiseen valehteluun esittäessään venäläisiltä saatuja propagandatekstejä todellisina uutisina."
"Ikävää, että monet ottavat tällaisia tekstejä tosissaan."
"Jos verkkomedia on venäläismyönteinen, niin erkkomedia on USA myönteinen."
"Eli on hyvä lukea molempia ja muodostaa itse oma näkemys miten asiat saattaisivat olla."


Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI