|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)
Ylen MOT: Tätä ?sokerideittailu? todella on ? seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä (21.11.2018 09:41)
IL: Ex-kansanedustaja tienasi satoja tuhansia euroja Lontoossa ? palasi Suomessa heti sopeutumiseläkkeelle (21.11.2018 08:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Kaupunki itse rajoittaa kasvua”
06.02.2015Loviisalaisen kiinteistöyhtiön Oy Degerby Constructor Ab:n projektijohtaja ja Rkp:n varavaltuutettu Kalle Jalkanen syyttää kovin sanoin Loviisan kaupungin kaavoittajia sekä rakennusvirkamiehiä rakentamisen ja väestökasvun tahallisesta rajoittamisesta. Vt. kaupunginarkkitehti Anneli Naukkarinen kiistää syytökset.

LOVIISA Nordströmin sukuyhtiön Container Financen omistama Degerby Constructor sekä Petsamo Stevedoring -yhtiö ovat vuosien varrella pyrkineet rakentamaan asuin-, liike- ja palvelutalokiinteistöjä muun muassa Tullisillan alueelle sekä entisen Hotelli Skandinavian tontille. Kerta toisensa jälkeen investointihankkeet ovat kariutuneet erilaisiin kaavoituksesta ja rakennusluvista syntyneisiin erimielisyyksiin.

Useita hankkeita tyrmätty

Keskiviikkona Kalle Jalkanen sekä yhtiön kiinteistöpäällikkö Matti Rahkonen jättivät kaupungin rakennusvalvontaan jälleen uuden rakennuslupahakemuksen Tullisillan alueelle suunnitellusta liike- ja asuinrakennuksesta.
Jalkasen mukaan kaupungin rakennusviranomaisten kanssa pidetyssä palaverissa kävi ilmi, että jälleen kerran kaupunki aikoo tavalla tai toisella tyrmätä hankkeen. Jalkanen purki rajusti kiukkuaan Loviisan Facebook-ryhmässä.
-Olin tänään teknisessä virastossa palaverissa. Vs. kaupunginarkkitehti kiteytti tilanteen jotakuinkin näin; “60 –luvulla Loviisan uskottiin ja haluttiin kasvavan suuremmaksi rakentamalla asuntoja. Nyt tilanne on toinen. Loviisan ei halutakaan kasvavan, Jalkanen väitti.

”Virkakoneisto jarruttaa”

-Siinähän sitten johtava rakennustarkastaja, lupatarkastaja, vs. geodeetti ja tekninen johtaja senkun yhtyvästi nyökyttelivät. Loviisan ei tarvitse kasvaa, se ihan hyvä tällaisenaan. Että tämän mukaan sitten toimii tämä virkakoneisto.Tämähän se selittää Loviisan rakennuskelvottomat ja keskeneräiset kaavat, Jalkanen kritisoi.
-Tyrmätyillä hankkeilla on yksi yhteinen piirre. Ne eivät ole olleet tyypillisiä standardiratkaisuja eikä bulkkikerrostaloja, vaan sellaisia, joiden me oletamme kiinnostavan maksavia asiakkaita, Jalkanen sanoi.
Jalkasen kirjoitus poiki Facebookissa runsaan arvosteluryöpyn kaupungin kaavoitus- ja rakennusvirkamiesten suuntaan. Jalkasen mukaan Tullisillan rakennushanke on ollut vireillä yli 12 vuotta. Eilen Jalkanen kertoi edellisen rakennuslupahakemuksen pyörineen kaupungin rattaissa kaksi vuotta, kunnes siitäkin viimein tehtiin kielteinen päätös. Hylkäämisen perusteena oli kaavan vastaisuus.

”Kaupunki ei anna neuvoja”

-Kahden vuoden ajan kyselimme kaupungilta neuvoa miten hakemusta pitäisi muuttaa tai täydentää, jotta se sopisi kaupungille, mutta mitään vastauksia ei saatu, vaikka rakennusviranomaisella on neuvontavelvollisuus, kuvaili Jalkanen. Jalkasen mukaan kaupunkin rajoittaa kasvua myös kieltäytymällä kaavoittamasta yksityisiä maita.

Naukkarinen torjuu kritiikin

Loviisan vt. kaupunginarkkitehti Anneli Naukkarinen kiistää sanoneensa, ettei kaupunki haluaisi kasvaa.
-Sanoin, että totuus vain on se, että kaupunki ei kasva, vaan pienenee. Viime vuonnakin, paljonko se oli, noin 40 asukasta miinusta. Ei tänne kovin moni muuta pelkästään asunnon takia, vaan tänne tarvitaan työpaikkoja, jotta saadaan asukkaita, Naukkarinen neuvoi.
-Jalkasella on kyllä erikoinen tapa tuoda asioita julkisuuteen.

”Virkamies ei vastusta kasvua”

-Kukaan virkamies ei vastusta rakentamista, mutta meidän täytyy menetellä tarkasti lakien mukaisesti. Olemme täällä myös pohtineet millä mandaatilla Jalkanen oikein toimii, kun kaupparekisterissä ei mainita hänen nimeään näiden yhtiöiden kohdalla, Naukkarinen näpäytti.
-Myönnän, että tämä Tullisillan alue on ollut ikuisuuskysymys, joka ei ole edennyt. Viime kerralla sen kaatoi Ely-keskuksen tekemä oikaisupyyntö, Naukkarinen kertoi.

”Sukset pahasti ristissä”

Kalle Jalkanen myöntää, että hänellä on pahasti sukset ristissä kaupungin virkamiesten kanssa.
-Minulla ei ole (sukset ristissä). Me toimimme virkavastuulla, Naukkarinen muistutti.
Naukkarinen myöntää, ettei yksityisiä maita haluta kaavoittaa, koska kaupungilla on itsellä yli 200 myymätöntä tonttia kaavoitetuilla alueilla.

”Ei tolkkua rakentaa muualle”

-Esimerkiksi Isnäsin alueella on kaupungin omia tontteja vapaana. Ei me lähdetä silloin kaavoittamaan yksityisiä maita siellä. Ei siinä olisi mitään tolkkua muualle rakentaa, koska se toisi kaupungille myös velvoitteita, muistutti Naukkarinen.
-Mitä enemmän haja-asutusalueilla halutaa rakentaa, sitä enemmän se tuo kaupungille kustannuksia, kuten koulukyydityksiä, Naukkarinen mainitsi.

”Kasvukielteinen ilmapiiri”

Jalkasen kanssa palaverissa ollut yhtiön kiinteistöpäällikkö Matti Rahkonen totesi, että hän muistaa palaverin puheet hieman eri tavoin kuin Jalkanen, mutta palaverin henki ei ollut optimistinen, vaan kielteinen rakennushanketta kohtaan.
-Henki oli sellainen kuten Jalkanen totesi, että ”Pieni kaupunki, suuria elämyksiä” eli nihkeästi kasvuun suhtautuva, Rahkonen kertoi.
-Kasvun ja kaavoituksen suhteen olisi ehkä syytä pohtia, olisiko jotain mennyt pieleen kaavoituksessa, jos tonteille ei ole kysyntää. Minun mielestä kaupungin pitäisi kaavoituksella vastata kysyntään eikä pyrkiä liiaksi ohjailemaan alueille, jotka eivät houkuttele, Rahkonen totesi.

Arto Henriksson
arto.henriksson@lovari.fi

Pääkirjoitus aiheesta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI