|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Veronmaksajat varoittaa ?pakkopaidasta?: ansiotulojen verotusta kevennettävä kaikilta (13.11.2018 07:16)
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
Kaupunki tarvitsee kasvua
06.02.2015

Loviisassa on vuosien varrella määrävälein esitetty epäilyjä, että osa Loviisan viranhaltijoista sekä luottamushenkilöistä jopa tahallisesti pyrkisivät torjumaan paikkakunnalle tarjoutuvia yrityksiä sekä muuttajia. Väitteitä on ollut vaikea osoittaa todeksi, samoin kuin vääriksikään.

Tosiasia on, että Loviisan väkimäärä ei ole kasvanut, vaan pienentynyt jo parin vuosikymmenen ajan. Samoin on käynyt yrityksille sekä työpaikoille. Lisäksi hanke toisensa jälkeen on valunut hiekkaan. Valituksia ja narinaa kaupungin yhteistyöhaluttomuudesta kuulee myös monien paikkakunnan yrittäjien suusta. Tosin joskus myös muutamia kehujakin. Harva rohkenee kuitenkaan kertoa kokemuksista julkisesti esimerkiksi paikallismediassa, koska sanovat pelkäävänsä kaupungin virkamiesten kostoa ja joutumista silmätikuksi. Myös yhdistysten suunnasta on kantautunut viestejä, joissa on kerrottu joutumisesta silmätikuksi ja vastatoimien kohteeksi epäkohtien julkistamisten jälkeen.

Puheita kostopelosta ja jarruttamisen tahallisuudesta on ollut vaikea uskoa todeksi. Nimettömänä on helppo juoruta. Valitettavasti ainakin mielikuva kaupungin virkamiehistä on erityisesti monien yrittäjien keskuudessa huolestuttavan kehno. Keskiviikkona yksi Loviisan yrittäjistä, rakennuttajayhtiö Degerby Constructorin toimitusjohtaja ja Rkp:n varavaltuutettu Kalle Jalkanen rohkeni astua esille, ja omalla nimellään kertoa LS:n Facebook-ryhmässä rajuja väitteitä Loviisan virkamiehistä. Vaikka sitaatti osoittautui todistajien mukaan liian kärjistetyksi, kuvastui siitä karusti useasti torjutun loviisalaisyrittäjän turhautuminen Loviisaan.

”Olin tänään Teknisessä “virastossa” palaverissa. Vs. kaupunginarkkitehti kiteytti tilanteen jotakuinkin näin; “60 –luvulla Loviisan uskottiin ja haluttiin kasvavan suuremmaksi rakentamalla asuntoja. Nyt tilanne on toinen. Loviisan ei halutakaan kasvavan. ”Siinähän sitten johtava rakennustarkastaja, lupatarkastaja, vs. geodeettti ja tekninen johtaja senkun yhtyvästi nyökyttelivät. Loviisan ei tarvitse kasvaa, se ihan hyvä tällaisenaan. Että tämän mukaan sitten toimii tämä virkakoneisto. Tämähän se selittää Loviisan rakennuskelvottomat ja keskeneräiset kaavat.”

Kutistumisen ja nahistumisen sekä hankkeiden viivästymisten ja kariutumisten syynä on pidetty myös kaavoituksen epäonnistumista, yleistä saamattomuutta ja tehottomuutta. Silti edelleenkin on vaikea uskoa, että taustalla olisi tahallisuutta sekä laajempaa pyrkimystä pitää Loviisa pikkukaupunkina, jota ei turha väestönkasvu järkytä. Tosin monille loviisalaisille, jotka eivät ole huolissaan omasta tai kaupungin taloudesta ja työpaikoista, sellainen kyllä sopisi.

Myös usein toistuvat väitteet virkamiesten kostamisesta askarruttavat. Toisaalta lienee ihmillistä, että yhteistyö kangistuu helposti kaavoihin ja pilkkuja syynätään eri silmällä, mikäli vastapuolena on toimija, jonka kanssa sukset ovat menneet ristiin saatikka vielä julkisesti.

Kyse on usein palveluasenteesta, jossa on isoja kuntakohtaisia eroja. Erään yrittäjän palautteessa todettiin, että jos Pyhtäällä hankkeen tulee eteen ongelmia, etsii kunta keinoja ja joskus jopa porsaanreikiä niiden selvittämiseksi. Sen sijaan Loviisassa halutaan pikemminkin etsiä puutteita ja viilata pilkkua hankkeen torjumiseksi.

Entisessä Pernajassa asenne oli paljolti samanlainen kuin Pyhtäällä, mutta valitettavasti se ei periytynyt uudelle Loviisalle. Vaikka kaupungin virallinen slogan ”Pieni kaupunki, suuria elämyksiä” ihannoi monien mielestä kaupungin pienuutta, ei pienuuden säilyttäminen saisi olla ainakaan virkamiesten tavoitteena.

Loviisan valtuuston vahvistama virallinen linjaus lähtee siitä, että Loviisaan tarvitaan lisää asukkaita, yrityksiä ja työpaikkoja, jotka tuovat verotuloja palveluverkoston ylläpitämiseksi. Jokaisen kaupungin virkamiehen velvollisuus on toimia sen päämäärän saavuttamiseksi sekä avustaa ja neuvoa myös siihen pyrkiviä kaupunkilaisia ja yrityksiä. Tietenkin lakien ja asetusten puitteissa.

Arto Henriksson
arto.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI