|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hybridihotelli olisi ensimmäinen
03.02.2015Jos nyt vireillä olevat suunnitelmat toteutuvat, nousee Sahaniemeen kylpylä-hotellin lisäksi tornitaloja, omakotitaloja ja rivitaloja.

LOVIISA Loviisan Sanomien luottamuksella näkemät havainnekuvat näyttävät niemen, jossa on niin kerrostaloja, omakotitaloja kuin rivitalojakin. Nykyisen vanhan laiturin pohjoispuolella on kylpylä-hotellikompleksi ja eteläpuolella tornitalot. Niemen länsipuolella Sahaniemestä Bellan rantaan kulkevalla puoliskolla on omakotitalojen ja rivitalojen nauha. Loviisan kaupungin kanssa Sahaniemestä on käynyt neuvotteluja suomalainen henkilö, jolla on pitkä kokemus rakennushankkeiden toteuttamisesta Venäjällä. Rakennuttaja olisi Suomen neljän suurimman toimijan joukossa. Hankkeen rahoitus olisi sekä suomalaista että kansainvälistä. Tiettävästi yksi venäläinen rahoittaja ja mahdollinen hotellioperaattori on sama taho, joka omistaa Pietarissa suuren hotellin sekä osan Itäkeskuksen kauppakeskuksesta.

Loviisan Sanomien tietojen mukaan suunnitelmat alueesta on tehnyt tamperelainen arkkitehtitoimisto, joka on ollut toteuttamassa suurta asuinrakennushanketta Pietarissa.
Mitään tavanomaista ei olla suunnittelemassa. Noin tuhatpaikkainen auditorio on kuin amfiteatteri, joka kasvaa keskeltä ylöspäin. Altaan päälle voidaan laittaa kansi, jonka jälkeen siihen voidaan tehdä mitä vain, vaikka suuri ravintolatila. Tilaa voisi verrata vaikka Hartwall Areenaan, jossa välillä on jääkiekko-otteluita ja välillä rokkikonsertti.
Uima-allasosasto tulisi myös yleiseen käyttöön. Sekä hotellin että ensimmäisen asuintornin katolle on kaavailtu talvipuutarhaa.

Kaksi tornia

Hotellista tulisi suunnitelmien mukaan hybridi, jossa on sekä hotellihuoneita että omistusasuntoja. Rakennus koostuisi kahdesta tornista ja niiden väliin jäävästä matalammasta ”amfiosuudesta” altaineen. Asunnon voisi omistaa kuten normaalin kerrostaloasunnon. Omistaja voisi halutessaan käyttää hotellin vastaanotto- -ja huonepalveluita esimerkiksi Amerikassa yleiseen portieeri-malliin. Myös yksittäisen hotellihuoneen voisi ostaa omakseen ja muuttaa se yksiöksi. Asunnon tai huoneen omistaja voi vuokrata halutessaan eteenpäin loma-asuntotyyppisesti itse tai operaattorin kautta tai vain asua. Erilaisella ajatusmallilla haetaan kannattavuutta hotellirakentamiselle, joka jää helposti kannattamattomaksi. Suunnitelmissa on myös päivittäistavaran kioskityyppinen myymälä aulaan.
Sahaniemen alueelle voisi tulla hankkeen mukana myös esimerkiksi koirapuisto, skeittipaikka, uimaranta ja venepaikkoja, joita tarjottaisiin kaikille.
Sahaniemeen tulisi pitkällä aikavälillä neljästä viiteen tornitaloa, viidestä kuuteen rivitaloa, tai enemmänkin ehkä townhouse- tyyppisiä taloja, sekä kylpylä-hotellikokonaisuus ja omakotitaloja. Yhteensä puhutaan noin 40 000 kerrosneliömetristä. Perinteisiä rivi- tai omakotitaloja ei olla suunniteltu, vaan laatikkomallisia taloja, joissa olisi lasiseiniä. Katoille on kaavailtu terasseja tai talvipuutarhoja. Asumiskäyttöön koko hankkeessa tulisi noin 30 000 kerrosneliömetriä.

Kilpailijoita on

Yhtenä uhkana toteutukselle on kilpailevat hankkeet Virossa. Etenkin Narvan alueella on nyt pöhinää, jonka neuvotteluissa mukana ollut kokee selkeäksi kilpailijaksi Loviisan hankkeelle. Narva on alle 200 kilometrin päässä Pietarista ja pitkälti venäjänkielistä seutua. Virossa on vielä edullisempaa toimia ja päätöksentekokin sujuu yleensä nopeammin kuin Suomessa. Saastunut maa poltetaan?
Sahaniemen tontin puhdistukseen on jo mietitty polttoratkaisua. Saastunut maa voitaisiin polttaa jättimäisessä ”uunissa” ja siitä syntyvä lämpöenergiakin tiettävästi voisi olla hyödynnettävissä Porvoon Energian kaukolämpöverkoston kautta. Polttoratkaisussa suodattimin estetään myrkkyjen joutuminen ilmaan. Vaihtoehto polttamiselle olisi biologinen ratkaisu, joka olisi kuitenkin huomattavasti hitaampaa.
Sahaniemessä lähtisi liikkeelle oletettavasti ensin kylpylä-hotelli - hanke, koska siihen ei tarvittaisi koko kaava-alueen muutosta. Silloin puhutaan noin 24 000 kerrosneliömetristä. Loviisan Sanomien asiantuntijalta pyytämän arvion mukaan suunnitellun hotelli-uimala-asuinrakennus -kokonaisuuden rakentaa kahdessa vuodessa.
Jos koko hanke toteutuu, tarvittaneen silloin myös uusi linjatie, jota on alustavasti jo kaavailtu uudelta Valkontieltä Sahaniemeen.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI