|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hintasota iski maidontuottajiin
30.01.2015Lupaukset siitä, että kaupan hinnanalennukset eivät näy tuottajilla, olivat sananhelinää. Meni vain muutamia päiviä, kun maidontuottajille ilmoitettiin uusista alemmista hinnoista.

LILJENDAL Christoffer Gustavsson siirtyi Liljendalin Embomissa sijaitsevan tilan vetäjäksi vuonna 2011 tehdyn sukupolven vaihdoksen jälkeen. Hän on suvun kuudes isäntä peräkkäin.
Lypsylehmiä on 115, kaikkiaan hoidettavia päitä on noin 250. Tila tuottaa maitoa noin 1,2 miljoonaa litraa vuodessa. Pihattonavetassa on kaksi lypsyrobottia. Laajennusaikeitakin on, mutta kuluva kevät näyttää, voidaanko siihen lähteä. Ajatuksena on lisätä lypsävien lehmien määrä 160:een.
Arlalle maitoa tuottava Gustavsson toteaa hintojen pudonneen jo kipurajalle, se, mitä tulee, menee toiminnan pyörittämiseen. Hän kertoo tuottajahintojen aaltoilleen jo vuodesta 2008 lähtien, mutta viimeisten kahden vuoden aikana hintojen olleen kuitenkin realistisella tasolla.
Valiolle maitoa tuottava Kristoffer Nilsson Rumpilasta sai äskettäin tietää tuottajahinnan putoavan 5, 3 sentillä litralta. Tilan parsinavetassa on 33 lypsävää lehmää. Hinnan pudotus konkretisoituu, kun tietää sen tarkoittavan kuukaudessa 1 300 euroa vähemmän rahaa.
Kun hän vuosi sitten aloitti maatalousyrittäjänä vanhempiensa jälkeen, tilanne näytti ihan hyvältä. Nyt voi olla, että joutuu menemään pankkiin toteamaan, että korot maksetaan, mutta lainaa ei pysty lyhentämään.
Haastattelun aikana Gustavsson saa Arlalta viestin puhelimeen. Lakonisessa viestissä todetaan, että helmikuun tuottajahinta on 2,8 senttiä vähemmän per litra kuin tammikuussa. Tämä tietää Gustavssonille 35 000 euron pudotusta vuosituloon. Mies katsoo puhelinta hiljaisena ja näyttää viestiä. Miltähän tuntuisi itse saada tekstari, jossa todetaan että ensi kuussa saat vain tämän verran palkkaa, kun on printtimedialla vähän vaikeat ajat. Kysyn, miltä viestin saaminen tuntui. Pudotusta oli osannut odottaa Valion toimien jälkeen, mutta Gustavsson elätteli toivoa siitä, että vielä helmikuu olisi mennyt ilman hinnanlaskua.
- No kyllä tekisi mieli lyödä jotakuta. Tämä on kotimarkkinoiden luottamuksen pettämistä.
Hintojen odotetaan vielä laskevan maaliskuussa. Kauppojen hintasota näkyy siis juhlallisten lupausten jälkeen jo muutama päivä kisan alkamisen jälkeen kotimaisella tuottajalla.
Mistä voisi säästää? Lehmät tarvitsevat saman hoidon kuin korkeammallakin tuottajahinnalla. Lakkoilu on sekin poissa laskuista, lehmät on lypsettävä ja hoidettava joka tapauksessa. Ainoa tapa lakkoilla olisi lypsää viemäriin, mutta mitä järkeä siinäkään olisi? Ennenkään ei tilalla ole kultaa vuoltu, mutta ei ole jouduttu elämään kädestä suuhunkaan.
- Purraan vaan hammasta, työt tulee tehdä kuitenkin, kuvailee Nilsson.

Hampaaton MTK

Oma etujärjestö MTK on miesten mielestä ollut hampaaton. Paljon puhetta, vähän tekoja. Maatalousasioista päättävien ministerienkään toiminta ei ole vuosiin vakuuttanut. Tuntuu, että puku päällä kiidetään palaverista toiseen, mutta maatilojen arjesta ei tiedetä mitään. Maitotuottajien tilanne muuttui tuulisemmaksi oikeastaan jo silloin, kun Valion todettiin syyllistyneen alihinnalla myyntiin ja yhtiö joutui maksamaan niin sakkoja kuin korvauksia. Gustavsson kuvailee tilannetta perheriidaksi, jossa äiti ja isä, Valio ja Arla, riitelevät ja lapset, eli maitotilat, kärsivät.
-Paska valuu alaspäin, muistuttaa Nilsson.

Seitsemän päivää viikossa

Gustavssonin navettarutiinit vievät päivästä 8-10 tuntia, seitsemän päivää viikossa. Vuosilomaa jolloin voi saada lomittajan, on vuodessa 26 päivää. EU:n vaatima paperishow on valtava urakka. Lomakkeita pukkaa paksu nivaska vuosittain täytettäväksi. Varastokirjanpito on oltava koko ajan ajantasalla ja esimerkiksi rahtikirjat kolmelta vuodelta koko ajan tarvittaessa nähtävillä siitä, mitä rehua on mihinkin siiloon mennyt ja milloin. Eläinlääkintään voi mennä parikin tonnia kuukaudessa. Jos päivystävä eläinlääkäri tulee Kotkasta, tulee yhdelle käynnille matkakuluineen kevyesti 400 euron hintalappu. Eläinten hyvinvointi on tärkeää. Rehun on oltava laadukasta, sillä maidosta tutkitaan tarkkaan solurakenne, valkuaisainepitoisuus ja rasvapitoisuus, joiden perusteella hinta muodostuu.

Parempia aikoja

Gustavsson jaksaa uskoa suomalaiseen maatalouteen ja siihen, että näiden notkahdusten jälkeen tulee parempia aikoja. Alistua ei pidä. Isojen yksiköiden hän uskoo kuitenkin lisääntyvän jatkossa. Hän haluaisi välikäsien kuten meijerin ja kaupan tyytyvän vähempään, nyt niiden osuus on moninkertainen tuottajiin nähden. Se, että vedotaan maailmalla olevaan ylituotantoon, ei pitäisi vaikuttaa Suomessa, jossa maidosta on alijäämää.
Molemmat maitotilalliset toivovat, että tuottaja pääsee enemmän esille jotta kuluttaja tietäisi, millainen tilanne on. Ruotsissa ICA-kauppiaat tarjoavat kuluttajille mahdollisuuden ostaa kruunun kalliimman maitolitran, ja siirtävät tämän yhden kruunun suoraan lähiseudun tuottajille.
- Ihmiset ovat valmiit maksamaan tuottajille, eivät meijerille tai kaupalle.
Oma työ on siitä saatavan korvauksen epävarmuudesta huolimatta parasta. Kumpikin viihtyy, ja myös sukuperinteen jatkaminen on tärkeää.
- Paras valinta minulle on olla maanviljelijä, siihen on kasvanut pienestä asti, Nilsson toteaa.

Euron tuntipalkka

Vaikka omat tulot putosivat yhden tekstarin perusteella nyt 35 000 eurolla, ja tulevat todennäköisesti putoamaan vielä siitäkin, pitää Gustavsson maitotilallisten tilannetta silti paljon parempana kuin lihantuottajien tai viljaviljelijöiden.
Hän on laskenut, että oma tuntipalkka pyörii euron paikkeilla. Hän nauraakin, että olisi hyvä, jos Suomeenkin saataisiin Reilun kaupan systeemi, jossa taataan tuottajalle minimipalkka.
Gustavsson työllistää kaksi henkeä. Nilsson pärjää yksin, vanhemmat auttavat jonkin verran. Vaikka sairastuu, on lehmät hoidettava. Nilsson oli äskettäin viikon oksennustaudissa, mutta lepoon ei ollut mahdollisuutta, navettatyöt on tehtävä ajallaan.

”Ruoan kanssa ei leikitä”

Tuottajahintojen laskun lisäksi maataloustuottajille ilmoitettiin, että maataloustukien maksaminen siirtyisi ensi vuoteen. Tähän onneksi on saatu jonkinasteinen parannus, ja osa tuista maksetaan normaalisti syksyllä.
Gustavsson pohtii, ovatko maatalousyrittäjät sinisilmäisiä, ja aina vaan valmiit venymään ja odottamaan, että ajat paranevat.
- Kansalaisaloite tähän kauppojen hintasaneluun on tekeillä. Siihen tuottajat toivovat, että kuluttajat käyvät nimensä laittamassa, jotta saadaan tähän leikkiin piste. Äidit opettivat meitä jo pieninä, että ruoan kanssa ei leikitä. Eikö se sitten koske kaikkia, kysyy Gustavsson.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI