|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Rakkaudesta kokkaamiseen
23.01.2015Kristian Vuojärvi tiesi jo pienenä, että hänestä tulee kokki. Nyt hän on avaamassa kahta ravintolaa ja on Suomen kokkimaajoukkueen kapteeni.

Helsinki Loviisalaissyntyinen Kristian Vuojärvi, 31, tiesi haluavansa ruoan ammattilaiseksi jo pienenä poikana.
- Sanoin jo alakoulussa aikovani kokiksi, en tiedä ottivatko muut sitä vakavasti silloin, hän hymyilee.
Maaliskuun alussa avautuu Helsinkiin uusi Indigo-hotelli, jonka kahden ravintolan keittiöstä Vuojärvi vastaa. Design-hotellin yhteyteen avataan skandinaavinen ravintola Bröd Punavuori sekä Soup & juice, josta saa mm. take away -tuotteita. Kahden aivan erilaisen ravintolan avaaminen on ollut mieleinen haaste.
Ravintolakokiksi hän valmistui vuonna 2003 Porvoon Amistosta ja on sen jälkeen jatkanut opintoja työpaikkaohjaajakoulutuksella sekä esimieskoulutuksella. Vuojärvi on aina ollut nopea liikkeissään ja virtaa on riittänyt. Jo kouluaikana hän työskenteli kokkina loviisalaisessa Degerby Hotellissa.
- Olin myös tarjoilijana ja yökerhon baarimikkona. Kaikki nämä työt antoivat hyvän kokonaiskuvan alasta ja viihdyin hyvin myös asiakaspalvelussa. On erittäin tärkeää, että pääsi töihin jo kouluaikana. Koulussa oppii perusasioita, mutta työpaikassa opitaan 95-prosenttia töistä, hän arvioi.
Degerbyssä hän valmisti päivittäisiä lounas- ja á la carte -annoksia, järjesti illallistilaisuuksia ja teki cateringia. Armeijassakin hän oli laivakokkina ja intistä lomalla ollessa teki vuoroja mahdollisuuksien mukaan.
Yhtenä hyvänä pohjana uralle oli pian valmistumisen jälkeen saatu kokki-kylmäkkö -paikka legendaarisessa Kosmos-ravintolassa Helsingissä, jonne hän pääsi 2004, kun oli muuttanut puolisonsa kanssa pääkaupunkiseudulle.
- Kosmos on ollut samassa paikassa 90 vuotta ja siellä oltiin kuin yhtä perhettä. Nuorelle kokille se oli hyvä paikka oppia perinteisiä annoksia, klassiset asiat on oltava hallussa, hän toteaa.
Kesälomallakin hän teki töitä ja koska kesäajat hän vietti Loviisassa, oli hän Ruukinmylly -ravintolan keittiömestarina Ruotsinpyhtäällä.

Tähtiravintoloissa

Modernia espanjalaista keittiötä hän pääsi valmistamaan siirtyessään seuraavaksi La Cocina -ravintolan kokiksi elokuussa 2006. Kehitys- ja koulutustehtäviä oli tiedossa, kun Vuojärvi toimi 2007-2009 keittiömestarina ja kouluttajana Laine Groupissa, joka omisti mm. Rata -ravintolan, jonka Vuojärvi suunnitteli Lahteen, sekä ravintolat Kotkassa, Ruotsinpyhtäällä ja Haminassa.
Pienen hengähdystauon paikka oli kevättalvella 2009. Riippumattolomailua ei ollut toki tiedossa, vaan kokki-kylmäkkötöitä Irlannissa. Irlannin pienen kylän, lähiruoan ja villiyrttien jälkeen Vuojärvi aloitti vuoromestarina Ravintola Loftissa Helsingissä. Pian tuli soitto Hans Välimäeltä, jonka kahden Michelin-tähden ravintolaan Chez Dominiqueen Vuojärvi siirtyi elokuussa 2010. Täältä hän siirtyi Luomoon vuoromestariksi, vastaten tässä yhden Michelin-tähden ravintolassa keittiötoiminnasta.
Normaalien päivätöiden lisäksi Vuojärvellä oli useita vuosia kahden ystävänsä kanssa catering- sekä elintarvikkeiden maahantuontiyritys. CateringCeidas -yrityksen kautta hän on ollut mukana erilaisissa tapahtumissa, festareilla, pop up -ravintoloissa sekä Bläk-yksityisklubin keittiöstä vastaavana. Näiden osakkuudesta hän luopui viime vuonna, huomatessaan, että liikkuvia osia oli liikaa ja perheen tarvitsevan enemmän läsnäoloa. Loviisalaiskytkös hänellä oli Bistro Cantoriin, jonka keittiömestarina ja osakkaana hän oli noin kahden vuoden ajan ravintolan aloittaessa.

Kilpailu verissä

Vuojärvi kuvailee olevansa kilpailuhenkinen. Hän pelasi Loviisan Torin riveissä salibandya divarissa ja liigatasolla 2000-luvun alussa, ja junnuna monta vuotta sitä ennen. Salibandystä tuttu halu olla paras sopii myös ruokakilpailuihin, joihin treenataan samoin voittotavoittein. Erilaisia kilpailuja vuosien varrella on ollut kymmenkunta, ensimmäiset kouluaikana ravintolakoulujen kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden SM-kilpailuissa, edeten niistä mm. maakuntakokki- ja Suomen keittiömestarikilpailuun, sekä Vuoden kokki -kilpailuihin. Huipentuma kilpailu-uralla on Suomen kokkimaajoukkue, jonka kapteenina Vuojärvi on toiminut viime vuoden toukokuusta lähtien.
Suomen kokkimaajoukkue valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan. Päätähtäin on olympialaiset lokakuussa 2016. Siellä tavoitteena on Vuojärven mukaan ottaa ykkössija ja oltava vähintään kolmen parhaan joukossa. Välietappina oli viime vuoden marraskuussa järjestetyt MM-kilpailut Luxemburgissa. Vuojärven luotsaama joukkue sai hopeaa kylmästä pöydästä ja kultaa lämpimästä keittiöstä. Kokonaissijoitus oli yli 30 joukkueen kilpailussa yhdeksäs. Kylmä pöytä on mielenkiintoinen, kaikki tuotteet hyytelöidään, jotta ne kestävät tuntien arvioinnin ja tuomarit arvioivat tuotteita maistamatta niiden innovatiivisuutta, gastronomisia ominaisuuksia ja houkuttelevuutta. Vuojärven luotsaama maajoukkue päihitti MM-kisojen kokonaispisteissä toiseksi tulleen Ruotsin lämpöisessä keittiössä, mikä oli tärkeää, ei pelkästään perinteisen maaotteluhengen vuoksi, vaan koska Ruotsi on erittäin hyvä ja se voittamalla tietää oman tasonsa. Tänä vuonna joukkue harjoittelee ruotsalaisen valmentajansa Gert Klötzken ja joukkueenjohtaja Tapio Laineen johdolla kerran kuukaudessa neljä päivää kerrallaan treenpaikalla Karjaalla. Ensi vuonna harjoittelu lisääntyy kahteen kertaan kuukaudessa eli yhteensä kahdeksaan päivään kuukaudessa. Harjoittelut ovat kuin urheiluleirejä, paitsi kokkaajat treenaavat yötä päivää. Vuojärvi huomauttaa, että maajoukkueen kautta tehdään tunnetuksi suomalaista ruokakulttuuria ja oman maan ruokaraaka-aineita. Kilpailuihin on vienyt myös rakkaus lajiin. Iän myötä Vuojärvi kertoo tulleensa pitkäjänteisemmäksi.
- Ajattelen elämää jo kahden vuoden päähän, jo maajoukkueenkin takia, hän nauraa.
Ravintoloiden keittiöt ovat vaativia työpaikkoja. Vuojärvi pitää omana vahvuutenaan rauhallisuuttaan ja halua ottaa vastuuta.
- En tyydy peesaajan rooliin.
Vapaa-aikana Vuojärvi pelaa salibandya kaveriporukassa ja lenkkeilee. Perheeseen kuuluu avovaimon lisäksi kaksi kissaa. Koirahaave on elänyt vuosia, mutta kun on aina menossa, ei koiran aika ole ollut vielä. Sisko asuu naapurustossa ja äiti edelleen Loviisassa. Lempiruoka on äidin kaalipata, jota hän ei ole pitkään aikaan päässyt nauttimaan.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI