|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Puusepänverstaasta veistäjän ateljee
20.01.2015Kuvataiteilija Jukka Vikberg on työskennellyt ja osaksi asunut Loviisassa kaksitoista vuotta. Skinnarbyn vanha puusepänverstas ja 1800-1900-luvun vaihteen asuinrakennus osoittautuivat sekä työmaaksi että helmiksi.

SKINNARBY Jukka Vikberg on loviisalaisille tutuin ehkä Almintalon puhuvista päistä. Ne vastaanottivat vieraat eteisessä huudahtaen Mia Hafrénin äänellä suomeksi ja ruotsiksi ”Almintalo on ihana”. Tunnustettu kuvanveistäjä osallistui syksyllä Puunhenki-näyttelyyn Almintalossa kahdella teoksella. Vikberg kuratoi Loviisan WWP-tapahtuman koteihin hajasijoitetun nykytaiteen näyttelyn vuonna 2009.
Lähellä olevan työskentelypaikkansa Vikberg on halunnut rauhoittaa taiteen tekemiselle. Elokuussa 2002 hän tuli ensimmäisen kerran katsomaan Skinnarbyn kyläasutuksen keskellä sijaitsevaa pihapiiriä. Kiinteistöön kuuluu vuonna 1898 rakennettu asuintalo, puusepänverstasrakennus vuodelta 1947 ja sauna sekä vanha pihapuutarha.
- Talon rakentanut Lindholm oli imigrantti, hän oli asunut Amerikassa ja muuttanut takaisin kotikyläänsä. Lindholmit olivat puuseppiä. Sitä perua Pelle Lindholmilla oli puunaulatehdas naapurissa. Kenkien pohjia naulattiin, monoja vielä minun lapsuudessa ja puolipohjia armeijalle. Tehdas muuttui sitten jäätelötikkutehtaaksi, joka oli iso työllistäjä Pernajassa vielä 90-luvulla.
- Tähän Kalle Lindholm rakensi puusepänverstaan sotien jälkeen ja se toimi 1970-luvulle. Hän teki erilaista pienpuukäsityötä.

Paluu pakkasiin

Vikbergillä on ystäviä Loviisassa. Kai Anderssonin kautta hän sai tietää myynnissä olevasta verstaasta ja kodista.
- Etsin sellaista paikkaa, jossa voisin keskittyä tekemään puunveistoa.
Rakennusten kunto ei ollut hääppöinen. 15. lokakuuta hinta oli tingitty ja kaupat tehty. Saman tien Vikberg lähti kahdeksi kuukaudeksi Roomaan työskentelemään. Villa Lanten taiteilijaresidenssi odotti. Tammikuussa hän palasi katsomaan uutta työskentelyverstasta ja taloa. Pakkaset vaativat lämmityskäyntejä Helsingistä parin päivän välein. Keväällä alkoi monivuotinen remonttityö.
Vikberg on rakentanut itse eikä pidä asiaa kummoisena. Karkkilan Pyhäjärveltä lähtöisin oleva maalaistalon poika on tottunut käyttämään vasaraa ja nauloja.
- Ja opiskeluaikana tein töitä rakennuksilla.

Verstas tuo tuloa

- Ehkä 2005 aloin tehdä töitä täällä, Vikberg arvioi. Hän asuu ja työskentelee käytännössä viikot Skinnarbyssä ja palaa viikonlopuiksi Helsinkiin, missä perheen vakituinen koti sijaitsee. Vikberg virnuilee ansaitsevansa 550 euroa joka kuukausi tekemällä töitä omistamissaan tiloissa. Aikaisemman työtilansa vuokran Vallilassa hän arvioi nousseen viimeisten 12 vuoden aikana noin 700 euroon.
Vikberg kehuu ilmalämpöpumppua, joka on asennettu sekä asuinrakennukseen että verstaan lämmitettävään työtilaan. Sähkölasku pieneni lähes puoleen verrattuna sähkölämmitykseen. Verstaassa on lisäksi kylmää varastotilaa ja pohjakerroksessa tiiliseinäinen hitsaukseen soveltuva huone, aikaisempi puutavaran kuivaustila.

Alussa oli karuselli

Jukka Vikberg kertoo ryhtyneensä tekemään liikettä veistoksiin parikymmentä vuotta sitten.
- 90-luvun alussa tein paljon valuraudasta veistoksia. Joskus taide-elämä on tällaista kituuttamista, vuodesta toiseen raahasin niitä samoja painavia valurautaveistoksia näyttelyyn ja taas työhuoneelle.
Vikberg kiinnostui karusellista. Hän kertoo amerikkalaisista ”valtavan hienoista” kiertävistä karuselleista, joiden kulta-aika kesti 1800-luvun puolivälistä vuoteen 1921. Huolella puusta veistetyt ja maalatut eläinhahmot ja jatkuva pyörivä liike innostivat ja antoivat sysäyksen kehittää omaa taidetta. Karuselli elämän metaforana, vertauskuvana oli pohjalla.
- Karuselleilla olen päässyt rautakaudesta eroon.
Silloin veistotaiteessa vapauduttiiin käyttämään uusia materiaaleja, maalaamaan teoksia ja liittämään esimerkiksi hiuksia ja äänen niihin.
- Tietynlainen rytminvaihdos tapahtui 90-luvun puolivälissä. Vikberg toteaa, että hänen kineettisissä veistoksissaan koneisto ei ole näkyvänä osana teosta, vaan piilossa kuten karusellissa. Parhaillaan Vikberg työskentelee taakkaa kantavaa miestä - tai taakan alle nujertuvaa miestä esittävän lasikuituveistoksen parissa. Kantamuksen materiaalina hän on käyttänyt puusepänverstaan ylijäämälistoja. Teokseen valmistuvaan jalustaan hän piilottaa sähköisen liikemekanismin. Veistos tulee esille vuoden päästä Vikbergin näyttelyssä Tukholman vanhan kaupungin Nationalgalleriet-näyttelytilassa.

Monitoimihenkilö

Ruotsissa Vikberg on vuosien varrella pitänyt lukuisia omia näyttelyitä, osallistunut ryhmänäyttelyihin sekä kuratoinut ja järjestänyt muuten suomalaisille taiteilijoille esittäymistilaisuuksia.
- Ruotsissa on paljon isompi taidemaailma kuin Suomessa. Ruotsissa arvostetaan suomalaisia taiteilijoita, nämä otetaan avosylin vastaan ja siellä on helppo liikkua.
Näyttelybudjetit ja toimintakulttuuri ovat ihan eri maailmasta. - Meillä taiteilija huolehtii itse monesta asiasta, esimerkiksi teosten kuljetuksesta näyttelyihin.
Vikberg toteaa myyvänsä teoksia Ruotsissa enemmän kuin Suomessa. Hän on uransa aikana taiteellisen työn ohella tehnyt lavasteita elokuviin, kuvittanut lastenkirjoja, kuratoinut monia näyttelyitä ja myöhemmin opettanut pitkään taideoppilaitoksissa. 70- ja 80-lukujen vaihteessa Vikberg teki piirroksia neljään animaatioelokuvaan, viimeisimpänä elokuva Petteri ja yö. Tuottaja Claes Olsson tuli silloin tutuksi ja yhteistyö jatkui muissa Olssonin elokuvissa.
- Meidän taiteilijoiden tulot ovat tosi pienet ja on vaikea saada säännöllisiä tuloja. Taiteilijan pitää olla monitoimihenkilö, jonka tulot perustuvat kolmikantaan. Jonkun verran taiteilijamyyntiä, jonkun verran apurahoja ja sitten opettajana toimiminen ovat ne tavallisimmat tulolähteet.
Muut työtehtävät tarjoavat mahdollisuuden sosiaalisuuteen.
- Työhuoneella murjottamisen vastapainoksi, Vikberg toteaa.
Elokuvatyöt ovat auttaneet näkemään ja piirtämään hahmoja eri suunnista, opettajana hän joutui miettimään asioita.
- Opetustyössä joutuu omia mielipiteitään punnitsemaan koko ajan.
Parhaillaan Jukka Vikberg valmistelee teoksia Tukholman näyttelyn lisäksi taiteilijaryhmä Ilomiehen näyttelyyn Porvoon Taidehallissa keväällä sekä kesän ulkotilanäyttelyyn Espoossa. Objekti-näyttelyn teokset sijoitetaan julksiin tiloihin eri puolille kaupunkia.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI