|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kaviourilta kumirenkaille
02.01.2015Anninan talli Köpbackassa ennätti saavuttaa oppilassuosion lisäksi yrittäjäpalkinnon Loviisassa. Tallin vetäjä Annina Rönnqvist suuntasi vuosi sitten uuteen ammattiin liikenne- opettajaksi. Nyt hän nauttii hevosista harrastuksena – ensi kertaa kymmenvuotisen talliuran aikana.

Annina Rönnqvist on 29-vuotiaaana nuori ammatinvaihtajaksi. Työympäristön vaihdos ratsastustallista autotalliin tuntuu isolta hyppäykseltä. Taitekohdaksi Rönnqvist toteaa oman loukkaantumisen.
–Kaksi vuotta sitten loppukesästä minulle sattui työtapaturma. Hevosen potku osui jalkaani.
–Rupesin miettimään, että voisin helpommin saada leipäni eikä välttämättä tarvitsisi tehdä ympäripyöreitä päiviä. Halusin ryhtyä elämään itselleni. Ehkä minä tahdoin sitä koko elämäni kuviota vähän laajemmaksi.
–Itse asiassa ajattelin vaan, että pitäisi opiskella joku uusi ammatti.

Työpaikka odotti

Rönnqvist kertoo olleensa muutama vuosi sitten yhteydessä Loviisan autokoulun Johan Hurmerintaan, ja silloin ajatus liikenneopettajan työstä oli tullut esille. Työpaikkaakin ehdotettiin.
–Kysyin sitten häneltä viime vuonna, että jos lähden opiskelemaan niin saanko töitä. Johanlupasi ja sanoi, että hae ensin kouluun.
–Hän sai minut sitten hakemaan liikenneopettajaopintoihin.
Jyväskylän liikenneopettajaopistoon pääsy ei ollut ihan helppoa kesällä 2013. Hakijoita oli 300, joista 30 valittiin haastatteluihin ja näistä sitten 20 opiskelemaan.
–Hämeenlinnassa on toinen oppilaitos, mutta pääsin Jyväskylään. Puoli vuotta olin Jyväskylässä fyysisesti, asuin viikot siellä. Jakso oli päätoimista lähiopiskelua. Sen jälkeen alkoi opetusharjoittelu. Sain opettajan harjoitteluluvan ja keväästä alkaen olen tehnyt liikenneopettajan työtä.
–Olen vielä opiskelija, sillä suoritan parhaillaan liikenneopettajan erikoisammattitutkintoa. Minulla on vielä kaksi valinnaista tutkinnonosaa, jotka teen näyttötutkintoina.

Samaa hienosäätöä

Onko ratsastus- ja liikenneopettajan ammateissa jotakin yhteistä?
–Olen perusopettaja molemmissa. Niissä opetetaan, miten ihminen toimii hevosen selässä tai ratin takana. Se tottelee kuin totteleekin, yhtä lailla auto ja ratsu.
–Opettajana mä olen hurjan mielelläni.
Rönnqvist nauraa olevansa oppilailleen sama nipo opettaja edelleen.
–Ajo-opetuksessa painotan ryhmittymistä vasempaan tai oikeaan ja että katso sitä ajolinjaa – sitä samaa hienosäätöä mitä ratsastuksessakin.
–Suunnittelua ja ennakointia painotan molemmissa. Vaihteet ja niiden sujuva vaihtaminen on liikenteessä tärkeää.
–Ratsastuksessa vastavaa suunnittelua on tarkistaa kulma ja hyvät tiet pisteestä pisteeseen. Missä ratsastuksessa ”tie” alkaa ja mihin se päättyy, kun kenttäratsastuksessa on erilaisia kuvioita, kiemurauraa ja voltteja.
Liikenteessä muiden liikkujien tekemisiin varautumisessa Rönnqvist muistuttaa oppilaitaan talvikeleillä vaikkapa siitä, että risteyksiin kolmion takaa tulevat eivät ehkä pysty pysähtymään kuten aikovat.

Tutut nuoret

Rönnqvist iloitsee uudessa työssään työyhteisöstä, sillä ratsastuskouluyrittäjänä hän toimi yksin. Loviisan autokoulun toinen toimipiste on Sipoossa ja hän opettaa molemmissa paikoissa.
Häntä huvittaa se, että monet oppilaista ovat tuttuja ratsastusoppilaita, joiden kanssa on hauska vaihtaa kuulumisia opetuksen ohessa.
–Kun lopetin tallissa, oppilaat vilkuttivat ja tulivat sanomaan, että nähdään autokoulussa ja nähdään mopokurssilla. Se on minuakin helpottanut huomattavasti, että tunnen oppilaita ennestään.
–Hirveästi on puhuttavaa ja meillä on yhteisiä kokemuksia. Muumilaakson tarinoiden käänteet ovat vain vaihtuneet WhatsAppiin, ja minäkin opin uusia asioita. Nuorten maailma aukenee minulle ihan uudella tavalla.
Ajotunneille tullaan tavallisimmin 17-20-vuotiaina. Osa ajo-oppilaista hakee mopokorttia, jonka saa 15-vuotiaana tai kevytmoottoripyöräkorttia, joka edellyttää 16 vuoden ikää. –Nämä ovat aikuisuuden kynnyksellä olevia nuoria tai sellaisia nuoria aikuisia, jotka ovat jo työelämässä.
Rönnqvist kertoo itsekin oppivansa auton tekniikasta autoalaa opiskelevilta nuorilta.
–Mielettömiä nuoria ja miten vastaanottavaisia nämä loviisalaisnuoret ovat. Millaisia persoonia. Kun tulen kotiin töistä, suu vetää poskiin kun niin hymyilyttää.
–Mä teen tätä sydämellä ja vielä kun mulla kun on sellaisia oppilaita.
Ratsastusopetusta Annina Rönnqvist ei kokonaan ole jättänyt ja toiminimi hänellä on tallella. Viikonloppuisin hän on satunnaisesti pitänyt ratsastustunteja.
–Hevosia minulla on nyt kolme omaa kasvattia ja kolme puoliveristä ratsua hoitohevosina. Kaksi aasiakin löytyvät vielä. Pitkästä aikaa minulla on harrastus hevosten parissa, hän toteaa tyytyväisenä uudesta tilanteestaan.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI