|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Harva autoilija poistaa eläimenraadot ajoradalta

23.04.2004Kevään epämiellyttävimpiä merkkejä ovat ajoradoilla tai tienpientareilla makaavat eläimenraadot. Jänisten ja muiden luonnonvaraisten eläinten lisäksi tiensä pään kohtaa välillä myös kissa tai koira.


Suurin osa autoilijoista huristelee eläinten ohi juurikaan jarrua painamatta. Eläimen yliajaja on kuitenkin velvollinen tarkistamaan, jäikö eläin kitumaan.
– Ensinnäkin autoilijan on huolehdittava siitä, että eläin lopetetaan jos se on vaikeasti loukkaantunut. Jos eläin on pelastettavissa, se on yritettävä saada hoitoon. Jos lemmikistä on kysymys, kaulapannasta saattaa löytyä tiedot sen omistajasta, kertoo loviisalaispoliisi Leif Malmberg.
–Jokaisen tienkäyttäjän velvollisuuksiin kuuluu se, että tielle ei jää ainakaan ajoradalle raatoja. Ne pitäisi siirtää sivummalle. Ajoradalla eläin saattaa aiheuttaa lisää vaaratilanteita.
Varsinkin vilkasliikenteiset ajoradat ovat tähän aikaan vuodesta veristä tannerta liiskautuneine pupuineen ja muine eläimineen. Malmberg myöntää itsekin usein ihmettelevänsä, että eikö sen verran voi pysähtyä, että yliajaja kävisi esimerkiksi kuolleen kissan siirtämässä ajoradalta pientareelle.
– Tieliikennelakikin velvoittaa, ettei ajoradalle saa jättää esineitä, jotka saattavat aiheuttaa vaaraa liikenteelle. Katsoisin, että yliajettu eläin on sellainen esine, jota ajoradalle ei saa jättää.

Eläimen lopettaminen ei kaikilta onnistu

Malmberg ymmärtää, että kituvan eläimen lopettaminen käytännöllisesti katsoen paljain käsin ei kovin monelta tienkäyttäjältä onnistu.
– Ei keneltäkään voi vaatia enempää kuin mihin pystyy. Jos luonto ei siihen veny on vain yritettävä soittaa apua. Kohtuutonta olisi vaatia jokaiselta sellaista tappajanvaistoa, että pystyisi eläimen lopettamaan. Mutta tietenkin on myös ajateltava sitä kärsivää eläintä. On hirvittävää, jos eläin siinä kärsii. Ymmärrän kyllä, ettei eläimen lopettaminen ole helppoa ja yritän itsekin välttää niitä tilanteita. Ei se ole miehellekään helppoa.
Malmberg neuvoo soittamaan lopettamiseen apua poliisilta, jos muuta numeroa ei keksi.
– Poliisille voi aina ilmoittaa ja poliisi käy kituvan eläimen lopettamassa. Poliisi pääsee paikalle yleensä aika nopeastikin ja poliisilla on myös aina välineet mukana eläimen lopettamiseen. Toinen mahdollisuus on, jos lähellä sattuu asumaan tuttu metsästäjä.

Moottoritielläkin pysähdyttävä

Auton kolhiman eläimen tutkiminen ja siirtäminen on tavallista hankalampaa moottori- tai moottoriliikennetiellä. Velvollisuus tutkia tilanne ei autoilijalta sen vuoksi kuitenkaan poistu.
–Moottoritiellä ja moottoriliikennetiellähän ei saa pysäköidä. Onnettomuustilanne tai este ajoradalla sallii kuitenkin pientareelle ajamisen. Hätävilkku vain päälle ja lyhyt toimenpide, jolla eläin siirretään sivuun. Jos eläin on lopetettava, on aina mietittävä, miten sijoittaa oman autonsa niin, ettei lisävahinkoja tule.
Malmberg neuvoo käyttämän harkintaa auton pysäyttämisessä. Kun eläin on siirretty sivuun, sen jälkeen voi jatkaa matkaa ja tehdä ilmoituksen poliisille.
Malmbergin tuntuma on, että kovin usein eläimistä ei poliisille soiteta.
–Joskus raatoja näkee ajoradan sivussa, joten ne on todennäköisesti siirretty syrjään. Kun raatoja näkee keskellä ajorataa niin voi päätellä, että yliajaja ei ole edes pysähtynyt vaan jatkanut vain matkaa.
Jos eläimen jättää tienposkeen kitumaan, niin silloin löytyy pykälät eläinrääkkäykseen syyllistymisestä. Eli jos eläimelle aiheuttaa vahingon, siitä on myös velvollisuus huolehtia. Tutkinnassa tällaisia juttuja ei Malmbergin muistin mukaan ole ollut.
Malmberg muistuttaa, että jos eläin tulee auton eteen yllättäen, aina pitäisi miettiä myös omia reaktioitaan.
–Hyvä kuljettaja vilkaisee usein taustapeiliin ja katsoo, mitä takana tapahtuu. Peltohiirellä voi olla sielunelämää ja perhetunteita, mutta jos vetää liinat kiinni lukkojarrutuksella ja rekka ajaa autoni yli niin uhraus ei ole oikeassa suhteessa. Pienen eläimen kohdalla sitä paitsi riittää usein kevyt väistöliike: eläin jää pyörien väliin eikä niiden alle.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI