|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Poliisien liitto lataa ikäviä totuuksia ? ?Kansalaisten palaute on pysäyttävää? (15.11.2018 10:32)
Näpäytys pääministeripuolue keskustalle: Minne katosi 600 miljoonan potti vuoden 2015 vaihtoehtobudjetista? (15.11.2018 08:14)
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Unelmien aasit laiduntavat Sarvilahdessa
30.12.2014On pikkupakkanen Sarvilahden vaihtelevassa maisemassa. Toistakymmentä aasia pureksii heinää pihatoissa. Lunta riittää aatonaattona juuri valkean joulun nimeksi.

SARVILAHTI Stenbergien aasien tapaaminen heittää ennakkoluulot romukoppaan. Aasit ovat kauniita, sävyisiä ja omanarvontuntoisia elämiä. Mitä nyt lauman vanhin, 26-vuotias Armastus nappaa toimittajan huivinpään suuhunsa ja kiskaisee. Armastus onkin ihan oma persoonansa, Annemari ja Sture Stenberg nauravat.
Ensimmäinen aasi, Armastus tuli Stenbergeille ”ihan sattumalta”. Annemari oli kyllä haaveillut aaseista pienestä saakka ja lapsena tuttu ravimies lupasi hänelle aasin tuodakin.
–Vaimon aasi se on perin pohjin, Sture Stenberg toteaa Armastuksesta. Tamman vironkielinen nimi tarkoittaa rakkautta. Virosta pitkäkarvainen Armastus tulikin.
Armastus oli Stenbergeille tullessaan levoton, mikä ilmeni vaikka vinkaisuina ja potkaisuina.
–Se vaan kotiutui, Sture Stenberg sanoo nyt kymmenisen vuotta myöhemmin. Stenbergit kasvattivat aikaisemmin ravihevosia, mutta nyt aasien joukossa liikkuu enää kaksi shetlanninponia. Stenbergien aasien päätehtävä on maisemanhoito. Kesäisin ne pitävät kunnossa Fantsnäsin kartanon rantaniittyjä kaikkiaan 50 hehtaarin alueella. Aaseille kelpaavat sekä ruoho että kaislat. Annemari Stenberg kehuu, että aasi on hirveän hyvä puutarhuri, sillä se säästää tarkkaan perennat ja pensaat pihallakin.

Päätti laidunkauden

Armastus on se, joka aaseista ainoana saa kesälaitumesta tarpeekseen ensimmäisen pakkasyön jälkeen ja poistuu aitauksesta kotia kohti. Sähkölanka ei lähtöä estä.
–Se sukeltaa jostakin, koska aitaus on ehjä eikä missään näy mitään jälkeä. Poliisi soitti kerran yöllä, että yhdessä pihassa oli tavattu päärynänmallinen pitkäkarvainen eläin. Asukas ei ollut tunnistanut aasiksi, Sture Stenberg kertoo.
Hän huomauttaa, että aasit syövät laitumella itsensä pulleiksi. Aasiori Bengt, tutuille Pentti, on kotoisin Ruotsista.
–Siellä yhtenä jouluna Bengt oli mukana näytelmässä. Kun Bengt näki oman kuvansa näyteikkunassa, se alkoi huutaa ja piti viedä pois. Ääni kertautui vielä katukuilussa, Sture Stenberg kertoo.
–Kaikilla aaseilla on eri ääni.
Tullessamme pihalle Bengt antaa puhenäytteen. Torven törähdys, jättiläisen kuorsaus ja kiljunta vuorottelevat äänessä omintakeisella tavalla. Annemari Stenberg kertoo, että kun he tulevat kesällä käymään laitumella, aasit ovat kuitenkin hiljaa eivätkä tervehdi hörähdyksillä kuten hevoset.

Sosiaalinen ja omapäinen

Aaseilla on Stenbergin piha-alueella kolme erillistä pihattoa katoksineen sekä siistit tallit, joissa kullakin aasilla on oma karsinansa. Aasien herkkäluonteisuudesta kertoo, kuinka yhden aasin paikan vaihdos tallissa saa muutkin tolaltaan vaikka vaihdos ei liikuttaisi niitä minnekään.
–Aasi on hirveän sosiaalinen eläin.
Katokset käydään läpi kahdesti päivässä ja tallit kerran. Stenbergit kehuvat supertarkkaa Elleniä, kolmevuotiasta lapsenlasta, joka oman kottikärryn ja talikon kanssa huolehtii myös usein aasisuojien siisteydestä.
Talvella aasit ovat tavallisesti päivät ulkona pihatossa ja niille kasvaa talvikarva siinä kuin muillekin eläimille.
–Pohjakarvaa aasilla ei ole ollenkaan, ja siksi aasi kastuu sateella läpimäräksi. Sade- ja räntäkelillä aasit tulevat talliin, mutta ne ovat ulkona joka päivä sen verran, että keretään siivota tallit. Ne pääsevät kuitenkin katokseen, Sture Stenberg sanoo.
Aasimaisuus ei ole ihan sitä mitä luullaan.
–Aasi ei ole missään nimessä tyhmä, mutta itsepäinen se on.
Annemari Stenberg kertoo suostuttelevansa aaseja yhteistyöhön perinteisin tavoin: vähän lahjomalla ja joskus pikkasen kiristämällä.
–Jos aasi ei liiku, se ei liiku. Ei kannata ruveta vetämään riimusta vaan löysätä sitä, niin aasi lähtee tulemaan, Sture Stenberg toteaa.

Aasien showroom

Stenbergien aasitarhasta ei lähdetä tapahtumiin, vaikka liiterissä sojottavat muutamat aasikärryt. Sture Stenberg kertoo olleensa jo 25 vuoden ajan hevosen ja reen tai kärryjen kanssa lapsia ajeluttamassa ja kaupungin eri tapahtumissa.
–Meillä on avoimet ovet läpi vuoden, hän toivottaa kiinnostuneet tervetulleiksi farmille. Lapset päiväkodista ja 4H-kerholaiset ovat käväisseetkin tutustumassa sympaattisiin eläimiin.
Stenbergit myyvät aaseja, joita he tuovat Euroopasta. Tästä syystä he toivovat ihmisten tulevan ensin katsomaan millainen eläin aasi on. Omista aaseista kaksi on varsomassa keväällä. Syntymän jälkeen varsa kasvaa puoli vuotta emänsä huomassa, aasinmaitoa Stenbergin perheessä nauttivat vain varsat. Puolisen vuotta kestää ennen kuin Stenbergit löytävät sopivan aasin tilaukseenkin, lähtömaana on esimerkiksi Espanja tai Hollanti.
–Norjaan menee valtavasti aaseja, kun niitä on alettu käyttää vaelluksilla kantamusten kuljettamiseen mönkijöiden tai kelkkojen sijasta, Sture Stenberg perustelee sitä, miksi markkinoilla on nyt vähemmän aaseja tarjolla.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI