|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? ? Näin kansalaisaloitteita muutetaan (14.11.2018 08:51)
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Erilainen vuosi
30.12.2014Myllyharjun lukiossa on syksyn alusta asti opiskellut kaksi brasilialaista vaihto-oppilasta, koulun ensimmäiset tästä maasta. Fabio Augusto Ramos ja Pamela Leduc ovat viihtyneet Loviisassa hyvin. Eksoottisinta on ollut maistaa karjalanpiirakoita.

LOVIISA Fabio Augusto Ramos, 18, on kotoisin Campo Largosta eteläisestä Brasiliasta. Fabio tuli Suomeen elokuun alussa. Suomen hän valitsi vaihto-oppilasvuosimaakseen, koska hän halusi täysin erilaiseen kulttuuriin ja kielimaahan kuin Brasilia.
- Minulla oli useita vaihtoehtoja, mutta valitsin Suomen. Usein ajatellaan, että vaihto-oppilaaksi lähdetään USA:han, mutta minä en halunnut. Olen aina haaveillut asumisesta Suomessa ja tämä mahdollisuus toteutti unelmani. Minulta kysytään usein, miksi Suomeen, ja siihen on vain yksi syy: Suomi on yksinkertaisesti yksi maailman parhaista maista ja jokaisen täällä tulisi olla ylpeä siitä.
Fabio tiesi pääsevänsä Suomeen, mutta Loviisasta ei alkuvaiheessa vielä ollut tietoa. Tietoa Suomesta hän oli hankkinut eri lähteistä. Omat ennakko-oletukset ovat täyttyneet täällä olon aikana.
- Suomi tunnetaan Brasiliassa hyvin kylmyydestä, revontulista, korkeasta HDI:stä eli inhimillisen kehityksen indeksistä sekä maailman parhaasta koulutusjärjestelmästä. Kun aloitin opiskelut Myllyharjun lukiossa, havaitsin opetuksen korkean laadun. Kaupungit ovat turvallisia, ihmiset hyvin ystävällisiä ja yleinen laatu kaikessa on uskomatonta, hän kuvailee tuntemuksiaan.
Etukäteen hän tiesi Loviisan kaksikielisyyden. Suurin yllätys hänelle on ollut loviisalaisten ystävällisyys.
- Minulle oli kerrottu, että ihmiset Suomessa ovat ujoja ja varautuneita, mutta ainakin täällä Loviisassa todellisuus on ihan jotain muuta. Ihmiset juttelevat ja heilauttavat kättään tervehtiäkseen kadulla ohikävellessään. Alussa ajattelin, että mitä teen väärin, kun kukaan ei puhu minulle, mutta sitten opin, että ihmiset kunnioittavat toisen omaa tilaa.

Pimeä syksy

Kulunut syksy on ollut poikkeuksellisen pimeä, ja kontrasti aurinkoiseen Brasiliaan suuri.
- Jonkin verran rankkaa ilmasto on ollut, en ole tottunut tällaiseen säähän. Brasiliassa ei ole lunta eivätkä yöt ole näin pitkiä, mutta luulen, että alan jo tottua. Lyhyet päivät ovat ihan mukavia, mutta kaipaan kyllä aurinkoa.
Brasilialaista ruokaa hän kertoo kaipaavansa, samoin tietysti perhettään ja ystäviään.
- En mielelläni ajattele sitä päivää, kun palaan Brasiliaan, koska en todellakaan halua lähteä Suomesta. Uskoisin, että eniten tulen täältä kaipaamaan täällä saatuja ystäviä, isäntäperhettäni, saunaa, lunta ja ruokaa.
Suomalaisista syömisistä oudointa on ollut salmiakki ja karjalanpiirakka.
- Täällä syödään myös paljon lohta, mikä on Brasiliassa hyvin kallista ja sitä syödään harvoin. Täällä ei myöskään syödä niin paljon riisiä ja papuja, joita Brasiliassa syödään joka päivä. Brasilialainen ruoka on myös vähän mausteisempaa.
Arkielämä Loviisan ja Brasilian välillä on erilaista.
- Brasiliassa kävin useammin kirkossa ja vietin enemmän aikaa ystävien kanssa. Täällä olen useimmiten kotona isäntäperheeni kanssa.
Muiden saman järjestön kautta Suomeen tulleiden vaihto-oppilaiden kanssa Fabio lomaili Lapissa ja pääsi kokeilemaan lumilautailua.

Joulupukin maa

18-vuotias Pamela Leduc on syntyisin Campo Grande -nimisestä kaupungista läntisessä Brasiliassa. Suomesta hän ei tiennyt paljoakaan ennen tänne tuloa.
- Tiesin, että Suomi on joulupukin maa ja täällä on maailman paras koulutusjärjestelmä.
Pamela on oppinut pakostakin jo suomea. Fabio selviää sujuvalla englannilla, mutta koska Pamela puhuu vain portugalia, on suomen opiskeluun ollut pakottavampi motiivi. Fabio pitää ihmeenä, miten Pamela on kieltä itseensä imenyt. Pamela kertoo isäntäperheen isän jaksavan kertoa koko ajan, mikä on mikäkin suomeksi.
- Alkuun oli vaikeaa, kun minulla ei vielä ollut ystäviä koulussa. Oli vaikeaa, kun ei voinut kommunikoida. Nyt, kun osaan hiukan suomea, on helpompaa. Myös se, että koulussa on toinen brasilialainen, on auttanut.
Suomeen hän halusi hyvän koulutusjärjestelmän takia, ja siksi, että elämä täällä olisi täysin erilaista Brasiliaan verrattuna.
- Tulin Suomeen 22.8., ja se, mitä olin lukenut etukäteen, näytti oikealta. Tiesin, että täällä tulee olemaan pimeää, ja kuinka vähän on aurinkoa, mutta silti se oli suurin yllätys. En osannut kuvitellakaan sellaista pimeyttä.

Eroja paljon

Haastavaan ilmastoon hän sanoo nyt jo tottuneensa. Suomen ja Brasilian eroja on paljon.
- Ihmiset, tavat, asenteet ja läheisyys toisten kanssa, jota kaipaan eniten Brasiliasta. Kaipaan myös brasilialaista ruokaa. Suomeen hän sanoo kuitenkin rakastuneensa ja listaa suklaan, ruoan, lumen ja täällä saadut ystävät asioiksi, joita tulee kaipaamaan kun on palannut kotiin. Ruoka sinänsä ei hänen mielestään Suomessa ole kovin erilaista. Eroa on maustamisessa ja tavoissa, miten ruokaa valmistetaan.
- Karjalanpiirakka on jotain, mitä vastaavaa ei Brasiliassa ole. Myös karkit ja leivokset ovat erilaisia.
Suomeen hän toivoo voivansa palata vaihtarivuoden jälkeen vielä uudestaan.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI