|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Itärannalle uusia asuinpaikkoja?
16.12.2014Loviisanlahden itäisen rannan mahdolliset rakennuspaikat on selvitetty. Ehdotuksessa mahdollistetaan kelluvien talojen rakentaminen.

LOVIISA Rakentamispaikkojen selvittäminen liittyy Loviisanlahden itäisen rannan kehittämiseen. Ramboll Finland Oy on tehnyt selvityksen olemassa olevasta kaavoitus- ja rakentamistilanteesta, mistä selviävät mahdolliset rakentamiseen sopivat paikat. Selvityksen lähtökohtina ovat tavoitteet, jotka on päätetty kuntastrategiassa. Strategian mukaan Loviisassa olisi vuoteen 2020 mennessä 17 000 asukasta. Loviisan asuntotarpeeksi on määritelty keskimäärin 123 asukasta vuodessa.
Loviisan itärannalla on kaksi oikeusvaikutteista osayleiskaavaa: Loviisan pohjoisosien ja Tesjoen (LOTES) sekä Rantaosayleiskaava. Lisäksi Määrlahdessa on voimassa olevat asemakaavat. Asemakaavoihin sisältyy Määrlahdessa 234 laskennallista uutta asukasta, LOTES-alueella 1003 laskennallista uutta asukasta sekä rantaosayleiskaavassa 1030 laskennallista uutta asukasta. Määrlahden alueella on nyt 864 asukasta ja ranta-alueella Saaristotien varrella noin 20 vakinaista asuntoa. Varsinainen ranta-alue Loviisanlahden ja Saaristotien välillä on nykyisellään lähes kokonaan rakennettu vakinaiseen tai loma-asumiseen. Siellä on sekä yksityisten että kaupungin omistamia alueita. Haruddenissa on laajahko luonnonsuojelualue. Uusia rakentamiseen sopivia ranta-alueita on niukasti. Loviisanlahden rannalla on tulvalle alttiita, eli alle 2,8 metriä yli merenpinnan olevia alueita, mikä tulee huomioida suunnittelussa.
Ehdotuksista Itärannan kehittämiskohteiksi nopeimmin voisi edetä Määrlahdessa olevan, rakentamattoman alueen rakentamisen käynnistäminen. Tälle rakentamattomalle alueelle Pajutien varrella on kaavoitettu rivitaloja ja kerrostaloja, jotka voitaisiin pienin muutoksin saada alulle.
Vs. kaupunginarkkitehti Anneli Naukkarinen toteaa, että mahdollinen aikataulu kehittämisen eri vaiheille riippuu siitä, miten poliittisessa päätöksenteossa päätetään lähteä etenemään. Vaihtoehtoina on laatia asemakaavoja osayleiskaavojen ohjaamalla tavalla, muuttaa voimassa olevia asemakaavoja tai tehdä osayleiskaavan muutos.
- Jos lähdetään tekemään yleiskaavamuutos, puhutaan muutamista vuosista, jos edetään kaavamuutoksilla, silloin päästään nopeammalla aikataululla.

Länsi- ja itäranta yhteen

Yleiskaavamuutoksen vaatisi ehdotus länsi- ja itärannan yhdistävän virkistysalueen ja omarantaisten talojen toteuttamisen mahdollistaminen. Virkistysaluetta kehitettäisiin joitakin vuosia sitten valmistuneen opinnäytetyön pohjalta. Siinä liikenne urheiluhallin parkkipaikalle ohjattaisiin eteläkautta ja nykyinen tielinjaus poistettaisiin. Brandensteininkadun yksisuuntainen liikenne ohjautuisi uuteen liikenneympyrään ja Mannerheiminkadun liikenne liikenneympyrästä länteen. Bruhninpuisto voitaisiin yhdistää urheiluhallin sekä koulun puistoalueisiin.

Kelluvia taloja

Omarantaisia tontteja kaavoitettaisiin rannalle, johon on aiemmin soviteltu mm. kylpylää. Naukkarinen pitää ajatusta kelluvista taloista mielenkiintoisena.
-Oltaisiin ainakin veden äärellä. Porin Reposaarssa on kelluvien talojen alue ja Porvoossa on yksi koeluontoinen talo, hän kertoo. Neljännessä vaiheessa asemakaavoitettaisiin Loviisan pohjoisosien ja Tesjoen (LOTES) osayleiskaavassa asumiseen varatut alueet.
Ehdotuksessa varaudutaan myös siihen, jos ydinvoimalan kolmas reaktori Loviisaan toteutuu ja Atomitien suunniteltu jatko rakentuu. Tällöin asemakaavoitettaisiin myös Loviisan rantaosayleiskaavassa asumiseen varatut alueet.

Elinehto

Keskustan kehittäminen nähdään koko kaupungin elinehdoksi. Nyt väestön määrä Loviisan keskustassa on laskenut ja muuttoliikettä on syntynyt muun muassa Tesjoelle. Keskustan vetovoiman lisäämiseksi todetaan tarvittavan myös työpaikka-alueita ja palvelurakentamista. Harmaakalliota pidetään merkittävänä avauksena asuntorakentamiselle. Ydinkeskustan tiivistäminen nähdään myös tärkeäksi keskustan kehittämiselle. Naukkarinen toteaa tässä tarkoitettavan rakentamattomien ja väljästi rakennettujen tonttien tiivistämistä. Mitään puhetta uusista velvoitteista yksityisille tontinomistajille ei kuitenkaan ole Naukkarisen mukaan ollut.
-Keskustan tontit tulevat hissukseen rakenteille, hän sanoo.
Keskustan kehitykselle listataan lisäksi tärkeiksi kehittää Sahaniemeä monipuolisesti ja hyödyntää uutta moottoritietä sekä Länsiportin että itäisen liittymän kautta.

Maankäytön painopisteet

Loviisan aluerakennemallissa on määritelty maankäytön painopistealueet. Loviisan keskusta, Isnäs ja Ruotsinpyhtää ovat alueita, jolla on sekä palvelu- ja työpaikkakeskittymä, potentiaalisia uusia asuinalueita sekä kehittyvää matkailualuetta. Koskenkylä ja Liljendal ovat alueita, jossa on potentiaalisia uusia asuinalueita sekä työpaikka- ja palvelukeskittymiä. Pernajan kirkonkylä on palvelu- ja työpaikkakeskittymän alue.
Loviisan tekninen lautakunta keskustelee kehittämishankkeesta ja jatkotoimenpiteistä tänään.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI