|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hanke poikii julkaisun lisäksi perinnekeskuksen?
12.12.2014Silmu ry:n mittava rakennusperinnehanke on lopuillaan. Eilen julkistettiin hankkeen rakentajajulkaisu Peremmälle, katsaus vanhan talon kunnostamisen osa-alueisiin. Hankkeen juurille suunnitellaan perinnerakentamiskeskuksen Kuggomiin toteuttavaa uutta hanketta.

KUGGOM Maaseudun kehittämisyhdistys Silmu ry:n toiminta-alueella kolmatta vuotta pyörinyt Rakennusperinteen vaalimishanke päättyy vuodenvaihteessa. Projektisihteeri Barbro Bergman-Robertz esitteli eilen Kuggomissa hankkeen tuloksia. Saman tien kerrottiin siitä, mitä on kaavailtu perinnerakentamisen tiimoilta tapahtuvan tulevaisuudessa, kunhan uuden Leader-rahoituskauden röörit hakemusten vastaanottamiseen ovat kunnossa.
Harrastaja- ja ammattilaisrakentajia opastanut hanke järjesti kurssi- ja luentotilaisuuksia eri puolilla aluetta. Silmun toiminta-alue käsittää yhdeksän kuntaa, muistutti toiminnanjohtaja Gina Forsström.
Hän kertoi hankkeen saaneen alkunsa siitä, kun Silmu ry etsi alan toimijoita, joilta olisi saanut tarpeellisia neuvoja rakentajille eikä tällaisia alueelta löytynyt. Yhdistys myöntää rahoitusta myös vanhojen rakennusten kunnostamiseen.
Bergman-Robertz toteaa, että kursseilla vahvistettiin oman talon korjaajien lisäksi paikallisten rakennusammattilaisten vanhojen rakennusten kunnostamisen tietotaitoa, joten tavoitteeseen päästiin tältä osin.
Hän pitää hankkeen yhtenä plussana tarpeellisten kontaktien syntymistä. Kursseilla ihmiset ovat oppineet tuntemaan toisiaan, ja mukana on ollut sekä kiinnostuneita nuoria ihmisiä että ammattilaisia.
Kotisivujen tietopankkki toimii hankkeen päättymisen jälkeenkin.

Neuvot kansissa ja netissä

Julkaisu oli mahdollista tehdä, kun hankkeen henkilökohtaisesta neuvonnasta vapautui rahaa, koska neuvoja ei sitä kautta ei kysytty.
–Neuvot on koossa nyt yksissä kansissa, Bergman-Robertz toteaa.
Ohjelehti ”Peremmälle! Ihana koti kunnostetussa vanhassa talossa” on 36-sivuinen tabloidikokoinen julkaisu. Artikkelien kirjoittajat ovat joko hankkeesta tuttuja tai muita eri aihealueiden asiantuntijoita. Toimitussihteeri on perinnemestarina tunnettu Hannu Rinne Pyhtäältä. Ulkoasusta ja taitosta on huolehtinut hänen ja Jaana Rinteen yritys. Julkaisu tulee esille hankkeen kotisivuille. Paperiversiota pyritään jakamaan kattavasti alueen kuntien palvelupisteissä.
–Konkreettisilla kysymyksillä mennään, kivijalasta vesikattoon, Hannu Rinne tiivistää sisällön.
–Jos joku aikoo tehdä vanhan talon remontin ja on menossa K-rautaan, siinä vaiheessa pitää antaa tämä julkaisu käteen. Oppaan jakoa ruokakauppojen kassoilla kehitteli Bergman-Robertzkin.
Aukeaman pituisten tietoiskujen aiheet ovat vesikatto, perustukset, hirsirunko, ulkomaalaus, ikkunaremontti, lisäeristäminen, perinteiset sisäpinnat sekä talon hankkijan muistilista. Lämmittäminen, hirsitalon ilmanvaihto, vesi ja viemäri, sähköä kauniisti, märkätila, vanha pihamiljöö ja kasvit käsitellään myös napakasti yhteysvinkkeineen. Havainnollinen kuvitus liittyy tiiviisti tekstiin ja täydentää sitä.

Ruotsin malliin

Hankkeen tutustumismatkoista erityisesti viimeinen, viisipäiväinen Ruotsinmatka osoittautui hyödylliseksi. Matkojen tavoitteena oli löytää innovatiivisia ideoita toteutettavaksi, mutta tällä matkalla pyrittiin löytämään jotakin enemmän tueksi hanketta seuraavalle toiminnalle. Se jokin oli koko Ruotsin käsittävä perinnerakentamishanke, jonka päätavoite on luoda rakennusperinteen yritysverkosto kaikkiin lääneihin. Hankkeessa on mukana laajasti toimijoita kuten Göteborgin yliopisto, kirkko, valtion kiinteistövirasto, Ruotsin kotiseutuliitto, käsityöläisyrittäjiä ynnä muita. Hanke on nimeltään kansallinen käsityöläislaboratorio.
Tällaista tutkimustiedon ja käytännön osaamisen linkittävää osaamis- ja oppimiskeskusta hahmotellaan nyt jatkamaan Rakennusperinteen vaaliminen -hanketta. Perinnerakentamisen keskuksen paikaksi tulisivat Kuggomin koulun tilat, jotka jäävät nyt tyhjilleen Axxell Kuggom -koulun toiminnnan päättyessä.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Kuggomin tilat käyttöön

Axxell Kuggom -koulun toiminta loppuu vuoden vaihteessa. Tilalle on tulossa monikielinen perinnekeskus. Parhaillaan laaditaan suunnitelmia ja selvitetään rahoitusta. Säätiökin on suunnitelmissa.

Kuggom Axxell Kuggom skolan toiminnan loppuessa vuodenvaihteessa päättyvät myös opetuksen järjestämisluvat. Kuggomiin rakennetaan nyt perinnekeskusta, joka toimisi monikielisenä. Tuleva toiminnanjohtaja Niklas Grönroos kertoo, että pyrkimyksenä on päästä myös oppilaitokseksi, esimerkiksi yhteistyössä kahden ruotsinkielisen kansanopiston, Borgå Folkakademin ja Västra Nylands Folkhögskolan kanssa.
Tällä hetkellä toimintaa rakentaa Kamratförbund för Kuggom, mutta perusteilla on säätiö, joka pyörittäisi perinnekeskusta. Ideana on että toveriyhdistys aloittaisi rahankeruun.
Perinnekeskuksen ajatuksena on säilöä ja dokumentoida, mutta myös viedä perinteitä eteenpäin. Perinteisen veneenrakennuksen puolella Grönroosin mielestä on haastetta siinä, miten voidaan säilyttää perinteet, kun uusia rakentajia ei juuri kannata kouluttaa vähäisten työmahdollisuuksien vuoksi. Hän miettii, josko olisi parempi tukea jo olemassaolevia tekijöitä järjestämällä lisäkoulutusta ja erikoistumista. Samalla tuettaisiin ja tutkittaisiin koko puuvenealaa ja nostettaisiin alan profiilia. Uutta on tuoda rakennusperinteen vaalimiselle ”sateenvarjo”, jonka alla voitaisiin järjestää niin koulutusta, luentoja kuin erilaisia kursseja. Korjausrakentaminen käsitetään laajemmin, niin että mukana on myös miljöö ja maisemanhoito. Perinnerakentamisen kehittämishankkeelle on jo luvassa hankerahoitusta sen toiminnan pohjalta, jota myös Kuggomissa on tehty nyt päättyvässä projektissa.
–Toiveemme on, että saataisiin tämä oppilaitokseksi, jossa voisi toteuttaa perinnerakentamiskoulutusta.
Vanhojen rakennusten korjauksen ammattilaisia ei kouluteta Suomessa enää juuri missään, koska näitä koulutuslinjoja on lopetettu.
–Olemme olleet yhteydessä eri ministeriöihin ja Loviisan kaupunkiin muiden muassa.

Paikka toiminnalle

Grönroos osallistui itse Silmu ry:n hankkeeseen, jossa hän kaipasi jotakin kiinteää paikkaa, toiminnan keskusta.
Kiinteistöt omistaa Svenska Folkskolans Vänner, jonka kanssa on neuvoteltu kolmen vuoden vuokra-ajasta kohtuullisin taloudellisin ehdoin, jotta toiminta saataisiin käyntiin. Vanhat rakennukset ovat kunnossa, mutta 70- ja 80-luvuilla rakennetut ovat purkukunnossa kosteusvaurioiden vuoksi.
-Käytettävää tilaa on noin 3000 neliömetriä, mikä tarkoittaa että myös lämmitettävää tilaa on paljon.
Ajatuksena on, että alue saataisiin takaisin myös paikallisten toimijoiden käyttöön.
-Täällä voitaisiin järjestää leirejä, seurakunnan toimintaa, yhdistykset ja yksityiset voivat vuokrata tiloja, maalailee Grönroos.
Yksi idea on tarjota projektihotellina tilaa ja laitteita niin veneenrakennus- kuin muillekin verstaille. Vuokrattavia tiloja ovat juhlasali, verstaat, luokkatilat ja pienet kokoustilat.
–Keskeisenä just heti on se, että olisi saatava korkealaatuinen pitopalvelu tai ruokapalveluyrittäjä, jotta voisi vuokrata tiloja luentoja ja kursseja varten.
Ruotsissa hankkeessa tutustuttiin kansalliseen käsityölaboratorioon (hantverkslaboratoriet), jonka konseptia toivottaisiin voitavan monistaa täällä.
Grönroos on itse puuseppä ja aikoinaan opiskellut Kuggomissa puuveneenrakentamista. Hän uskoo, että suomalaisella käsityöosaamisella on kysyntää maan rajojen ulkopuolellakin, jos koulutusta ja kursseja tarjotaan vaikkapa Saksassa.
-Toimimme paikallisesti, mutta katsomme laajemmin.
Jos kaikki menee hyvin, on ensi syksystä lähtien Kuggomissa toiminta laajentunut kurssitoimintaan.
–Ei pysty ihan vauhdilla jatkamaan, koska ei saa aloittaa ennenkuin on rahoituspäätökset, Grönroos toteaa väistämättömästä toiminnan notkahduksesta. Vuokrasopimuksen jatkaminen sekä muut perusasiat on ensin varmistettava.

Auli henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI