|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Kunnille tukalat oltavat”
05.12.2014Toisen asteen koulutuksen järjestämistä ja rakenteita koskevan lakiuudistuksen hallituksen esitys annettiin eduskunnalle eilen. Lukion, ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen sekä vapaan sivistystyön rakenteita tiivistetään ja rahoitusta uudistetaan 2014-2016 tavoitteena 260 miljoonan euron säästö. Loviisan sivistysjohtaja Thomas Grönholm arvioi eilen silmäiltyään esitystä, että kunnille tulee tukalat oltavat. Vaikka esityksessä ei oteta kantaa oppilaitosten määrään, vaan jätetään se koulutuksen järjestäjän päätettäväksi, rahoitusruuvi puhuu omaa kieltään.

Kun valtionosuus vähenee, kuntien osuus kasvaa huomattavasti. Grönholm sanoo joitakin koelaskelmia jo tehdyn siitä, mitä valtion säästöt Loviisan lukiokoulutukselle merkitsevät, mutta niiden olevan vielä hyvin alustavia.

Rahoitus uusiksi

Kuntiin odotellaan tammikuussa ministeriön kirjettä, jossa kerrotaan tarkemmin järjestämisluvan myöntämiskriteereistä. Lupaharkinnassa painottuvat koulutustarve, koulutuksen saavutettavuus, koulutuksen järjestäjän taloudellinen kantokyky sekä ammatilliset ja toiminnalliset edellytykset. Huomioon otettaisiin mm. väestön määrä eri ikäluokissa, työvoiman tarve, osaamistarve, koulutukseen hakeutuminen ja alueella oleva koulutustarve.

Näillä näkymin Loviisa on Grönholmin mukaan hakemassa järjestämislupaa sekä suomen- että ruotsinkieliselle lukiokoulutukselle ensi elokuussa. Toisen asteen koulutuksen rahoitus muodostuu esityksen mukaan jatkossa pääasiassa perus-, suoritus- ja vaikuttavuusrahoitusosuuksista. Vaikuttavia tekijöitä ovat opiskelijavuodet, tutkinnot ja tutkinnon osat sekä osassa koulutusmuodoista työllistyminen ja jatko-opintoihin siirtyminen. Lukion ja ammatillisen peruskoulutuksen rahoituksessa opiskelijavuodet rajataan enintään kolmeen vuoteen. Kolmen vuoden rajaus ei Grönholmin mielestä juurikaan vaikuta Loviisassa.
-Rahoituksen suoritusperusteinen osuus on Loviisan lukioissa hyvin hanskassa. Harva keskeyttää ja suurin osa suorittaa lukion kolmessa vuodessa. Ammatillisella puolella tilanne on haastavampi, hän sanoo.

Alueellista selvitystä

Itä-Uudenmaan kunnat ovat jo käynnistäneet alueellisen työryhmän toiminnan. Työryhmä kokoontui ensimmäisen kerran keskiviikkona. Ajatuksena on, että kevään aikana työryhmä saa aikaan selvityksen mahdollisista eri malleista alueellisen koulutuksen järjestämisestä taloudellisten faktojen kanssa. Työryhmän pääfokus on Grönholmin mukaan ammatillisessa koulutuksessa, mutta myös lukiokoulutus on mukana.

Ruotsinkielisellä puolella alueellisesta yhteistyöstä on jo tehty päätökset. Grönholm kertoo tämän herättäneen keskustelua siitä, miksei niin ole tehty suomenkieliselläkin puolella. Hän sanoo rakenteen olevan suomenkielisellä puolella kovin erilaisen. Porlammilla ei ole enää lukiota, Askolassa on pieni lukio jonka yhteydessä myös ammatillista koulusta. Porvoossa on yli 500 oppilaan lukio, samoin Kotkassa kaksi samansuuruista.

Grönholm suhtautuu epäilevästi esimerkiksi Porvoon kiinnostukseen ottaa itselleen lisää töitä. Loviisan suomenkielisen lukion vahvuuksia tulevien kriteerien suhteen voisivat hänen mielestään olla hyvät ja asianmukaiset tilat sekä se, että lukion opettajilla on paljon yhteisiä tunteja yläkoulun kanssa.

”Yhteistyö jatkuu”

Porvoon suomenkielisen koulutustoimen koulutusjohtaja Jari Kettunen toteaa, ettei julkaistussa toisen asteen rakenneuudistusselvityksessä ollut kovinkaan paljon uutta ja yllättävää aikaisemmin tiedossa olevaan. Hän ei lähde tässä vaiheessa miettimään sitä, voiko Loviisassa säilyä suomenkielinen lukiokoulutus.
-Täältä käsin on hankala ottaa kantaa siihen, kuinka paljon Loviisan kaupunki on valmis itse satsaamaan omaa rahaa valtionosuuden lisäksi lukiokoulutuksen järjestämiseen tulevaisuudessa. Tietysti täytyy jatkaa yhteistyötä lukioiden kesken ja pohtia myös mahdollisia uusia yhteistyömalleja laadukkaan ja kustannustehokkaan opetuksen järjestämiseksi myös jatkossa, Kettunen sanoo.

Gymnasiumille ja KSS:lle yhteinen rehtori

Lovisa Gymnasium aloittaa vuoden alusta yhteistyön Sipoon, Porvoon ja Kotkan ruotsinkielisten lukioiden kanssa. Kotka Svenska Samskolanille ja Lovisa Gymnasiumille tulee yhteinen rehtori elokuusta alkaen.
Loviisan sivistysjohtaja Thomas Grönholm kertoo yhteistyössä Sipoon, Porvoon ja Kotka Svenska Samskolan kanssa pyrittävän parempaan laatuun ja toimintaan sekä opiskelijoiden että opettajien näkökulmasta.
-Yhteistyö Sipoon, Porvoon ja KSS:n kanssa tarkoittaa sitä, että voimme yhteisvoimin tehdä asioita, kuten esimerkiksi opetussuunnitelmat sekä kurssien suunnittelun ja tarjota laajemmin verkkokursseja.
Tämän yhteistyösopimuksen lisäksi yhteistyötä voidaan hänen mukaansa tehdä myös kaupungin sisällä.
-Yhteistyösopimus ei estä sitä, etteikö yhteistyö kaupungin sisällä muun muassa Myllyharjun lukion, Valkon kansalaisopiston ja muiden toimijoiden kanssa voisi kehittyä ja parantua. Tämäkin työ on käynnissä ja tavoitteena on tarjota molempien kaupungin lukioiden opiskelijoille laajempaa kurssitarjontaa lukuvuoden 2015-2016 alusta.

Rehtori hakuun

Lovisa Gymnasiumille ja Kotka Svenska Samskolanille tulee ensi elokuusta alkaen yhteinen rehtori, jonka työpanoksesta 60 prosenttia varataan Gymnasiumille ja 40 prosenttia KSS:lle.
-Todennäköisesti käy myös niin, että ko. rehtori myös fyysisesti tulee toimimaan sekä Loviisassa että Kotkassa, joskin esimerkiksi sähköiset työkalut mahdollistavat sen, että työn tekeminen ei aina välttämättä ole paikasta kiinni, arvioi Grönholm.

Rehtorin paikka pyritään laittamaan auki heti vuodenvaihteen jälkeen, jonka jälkeen hakijoita haastatellaan.
-Haastatteluihin osallistuu henkilöistä sekä Loviisasta että KSS:sta. Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto Loviisassa valitsee keväällä 2015 uuden rehtorin, kertoo Grönholm.
Uudella rehtorijärjestelyllä saadaan arvion mukaan noin 30 000 euron säästöt.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI