|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Monipuolinen Antik-Anna yrittäjien vuoden yrittäjäksi
27.11.2014Pukarolla toimiva Antik-Anna Oy on valittu Lapinjärven yrittäjien vuoden yrittäjäksi. Päivi Österholm kertoo valtatie 6:n varrella sijaitsevan kahvila-antiikkiliike-kirpputorin pärjäävän monipuolisuutensa ansiosta.

Lapinjärven Yrittäjät palkitsivat Antik-Anna Oy:n yrittäjän Päivi Österholmin vuoden 2014 yrittäjän kunniakirjalla. Yrittäjä valitaan perinteisesti yhdistyksen jäsenyrittäjien keskuudesta. Lapinjärven kunta valitsee vuoden yrittäjän kunnan kaikkien yritysten joukosta ja tämän meriitin Österholm nappasi vuonna 2009.

Antik-Anna on parikymmentä vuotta tarjonnut erityisen ostos- ja viihtymispaikan kuutostien autoilijoille. Österholmin mukaan useimmat asiakkaat ajavat mökeille Saimaan alueelle ja poikkeavat paluumatkalla kahville ja katsastamaan liikkeen tarjontaa. Helsinkiin suuntaavalle liikenteelle Antik-Anna on näppärästi samalla puolella kuutostietä.
–Minä koen tämän niin, että yrityksen kannalta hyvä valttikortti on olla lähellä valtatie 6:tta ja toisena on monipuolisuus. Kahvila, uudet sisustustuotteet ja vanhat tavarat ovat ne kolme asiaa, joista joku aina kiinnostaa ihmisiä.
Antik-Annan rakennukset rakensi aikaisempi koripajaa ja kahvilaa pitänyt yrittäjä. Aloittaessaan vuonna 1993 Österholm vuokrasi kiinteistön, jonka hän osti neljä vuotta myöhemmin. Tilaa on kaikkiaan 700 neliötä.

Kakkukahvila

Kahvilan yhteydessä avautuvat omat myymälätilat. Siiven hallissa on huonekalumyymälä ja ullakolla kirppis, josta Österholm vuokraa myyntipaikkoja yksityisille ihmisille laajalta alueelta. Kirppiksellä myydään kaikkea muuta paitsi vaatteita. Halli on lämmittämätöntä tilaa.
Kesällä aukioloajat ovat pitemmät kuin talvella. Kesä on toiminnan sesonkiaikaa, jolloin liikkeessä työskentelee kolmen vakituisen työntekijän lisäksi kaksi kesäapulaista. Nämä nuoret viihtyvät useamman kesän, kunnes lähtevät kauemmas opiskelemaan.
–Olen tosi tyytyväinen minun työntekijöihin. Olen 20 vuotta ollut tässä ja nuorena sain puurtaa ja puurtaa, kun tein paljon yksin.
–Kahvilapuoli on hyvä täydentämään toimintaa ja merkittävä talvella. Meillä on tällainen kakkupaikka, mutta suolaisia piirakoita tehdään myös.
Kahvilassa on A-oikeudet ja yksityistilaisuuksia järjestetään paljon. Myös ateriatarjoilu onnistuu oman keittiön puitteissa uuniruokapohjalta.

Antiikkiostot

Österholm on yrityksen sisäänostaja. Hän liikkuu paljon hankintamatkoilla Suomen lisäksi Ruotsissa ja Baltian maissa. –Olen ainoa sisäänostaja, sillä vanhaa tavaraa hankkiessa pitää tuntea antiikkia, hän perustelee.
–Melkein niin on, että olen yksin joutunut hyppään tuohon koppiautoon ja lähteen, hän toteaa isolla pakettiautolla tekemistäään hankintamatkoista.
–Ekaksi olen antiikkikauppias, sitten kahvilayrittäjä ja sitten vasta maatilan emäntä, hän summaa roolinsa. Maatilan sivuelinkeinona on vielä majoituspalvelut pihapiirin kahdessa mökissä.

Österholmin oma suosikki tyylikausista on kustavilaisuus. Liikkeen ulkopuolella hän käy myymässä nykyään Fiskarsin antiikkimarkkinoilla.
Hän pohtii, miten vaikea on viikon yhtenäkään päivänä irtautua joka päivä avoinna olevasta liikkeestä, vaikka sijaisiakin löytyisi. Aviomies Torolf Österholm työskentelee yrityksessä ja parhaillaan hoitovapaalla oleva tytär Anne Österholm tekee nettisivut. Sivuilla esitellään myynnissä olevia huonekaluja, mutta verkkokauppana sivut eivät toimi.

Hei Muumit

Uudet sisustustavarat on tuorein tuoteryhmä, joka on hiljalleen vallannut alaa myymälässä. Kiinnostus antiikkihuonekaluihin on taloustilanteen heikentymisen myötä notkahtanut. Kiinnostus vanhoihin arvokkaisiin astioihin on kärsinyt sekin lamasta. Österholm kertoo, että vielä muutamia vuosia sitten häälahjaksi hankittiin 12 hengen kultareunaisia astiastoja, mutta nyt ensimmäisenä kysellään, kestävätkö astiat konepesun. Toisaalta nuoret eivät enää tahdo astiastoja kaappeihinsa seisomaan.
–Muumiastiat ovat tämän hetken suosikkeja. Myös kotimaista lasitavaraa, laseja ja astioita 50-, 60- ja 70-luvuilta sekä Iittalan taidelasia kysytään paljon. Japanilaiset ostavat kuusikymmenluvun suomalaisia astioita, mutta muuten Arabian astioiden keräily on vähentynyt muutaman vuoden takaisesta.
-Tavallisesti suomalaiset haluavat ostaa suomalaista, ruotsalaiset ruotsalaista, saksalaiset saksalaista ja venäläiset etsivät venäläistä, Österholm nauraa.

Monta maailmaa

Österholm on koulutukseltaan markkinointimerkonomi. Ennen yrittäjyyttään hän työskenteli monissa tehtävissä, joista hän mainitsee pankkialan. Lapsuudessa töitä riitti loma-aikoina koululaisille.
–11-vuotiaana aloitin naapurin sokerijuurikaspellolla ja 13-vuotiaana oli tiskaamassa kuppeja baarissa.
–Ihan toisesta maailmasta tulin ruotsalaisuuteen, toteaa Elimäeltä Lindkoskelle neljäkymmentä vuotta sitten muuttanut Österholm. Hänen omat vanhempansa ovat kotoisin Räisälästä tuolta puolen rajaa ja isä toimi Karjalan evakuointipäällikkönäkin sodan aikana. Äidin vanhempien juuret juontavat tiettävästi Etelä-Viron kautta Saksaan, mutta tarkempaa sukututkimusta ei ole tehty.

Österholmin anoppi ei puhunut suomea lainkaan ja Lindkosken murre tyrmäsi aluksi nuoren naisen. Omat tyttäret ovat kasvaneet ruotsinkieliseen kulttuuriin, jonka Österholm näkee rikastuttaneen elämäänsä kovasti erityisesti lapinjärveläisten ja ruotsalaisten sukulaisten kautta.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI