|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? ? Näin kansalaisaloitteita muutetaan (14.11.2018 08:51)
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Yhteisen olohuoneen puolesta
27.11.2014Ruotsinpyhtään Ruukin sivukirjaston lakkauttamisesta vironnut hanke saada tilat kyläläisten yhteiseen käyttöön innosti noin 40 henkeä eilisiltana kirjastolle.

Illan aikana käynnistettiin uudelleen Strömforsin-Ahvenkosken uinunut kyläyhdistys, jonka sääntöjä muutetaan niin, että yhdistys kattaa koko entisen Ruotsinpyhtään alueen. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Kirsi Oksanen. Hallitukseen valittiin Riitta Malm Viirilästä ja Aimo HotanenA Ahvenkoskelta sekä ruukkilaiset Janne Oksanen, Juha Tolvanen, Veli-Matti Mettinen ja Maria Kallionpää. Varalle valittiin Sirpa Sysi-Aho, Harri Lehtinen ja Paula Pynnö.
Uusi hallitus velvoitettiin välittömästi käynnistämään yhdistyksen sääntö- ja toimintamuutokset. Muutosten jälkeen yritykset ja muut yhdistykset voivat liittyä jäseniksi ja yhdistys voi alkaa pyörittämään yleishyödyllistä toimintaa Valkon malliin. Valkon kyläyhdistyksestä oli paikalla väkeä kertomassa, miten heillä on syksyllä alkanut kirjaston ja muun toiminnan pyörittäminen sujunut kirjaston sulkemisen jälkeen. Sirpa Holvikallio Valkon kyläyhdistyksestä kertoi miten käytännössä toimitaan, esimerkiksi tilavuokraa vastaan yhdistys siivoaa tilat, joissa toimii myös kaupungin nuorisotoimintaa. Lahjoituksena on saatu mm. kopiokone ja tietokoneita, Loviisan kaupunki maksaa nettiyhteydet ja tilaa 12 lehteä kirjastoon. Kun kirjasto lakkautettiin, joitain kirjoja kaupunki otti, mutta suurin osa jäi yhdistykselle. Virallisia rekistereitä lainauksista ei voida koota, joten lainaus perustuu luottamukseen. Holvikallio kertoi lainojen palautuneen tähän asti aina ja aineistoa lainattavan runsaasti. Hän mainitsi kokoelman voivan uudistuakin, kunhan rahaa saadaan kokoon. Tilat eivät enää näytä perinteiseltä kirjastolta, vaan enemmän oleskelutilalta. Aktiiveja on käytännössä kuitenkin vain kourallinen. Valkolaiset kannustivatkin sitouttamaan ihmiset esimerkiksi juuri ruukkilaisten ajattelemassa kirjastoringissä. Kun nimi on paperissa, on siitä vaikeampi luistaa kuin soitosta, voitko tulla pitämään kirjastoa avoinna.
Nopan nuorille tilat

Ruukin kirjastotilat pyritään pitämään avoinna pari kertaa viikossa. Nuorisotila Nopan toiminta siirtyisi kirjastoon. Vaikka osa nuorista olikin säikähtänyt, että joudutaan akvaarioon kytättäväksi, niin tarkoituksena on tarjota heille hyvät ja rauhalliset tilat. Suunnitelmissa on myös kerhoja nuoremmille ikäluokille sekä tarjota tilaa alueen yhdistyksille.
Illassa kerrottiin, että kirjastoauto tulee pysähtymään parittomien viikkojen tiistaisin puolen tunnin ajan sekä parillisena viikkona 10 minuutin ajan ja vielä koululla puolen tunnin ajan. Kirjastoauton pysähtymistä pidetään hyvänä tukipalveluna, vaikka vähäinen aika herättikin ihmetystä.
Suuri muutos

Maarit Hämäläinen ehdotti nuorten aktivoimista, ja käyttämistä aikuisen työparina. Hän mainitsi myös, että yritysmaailman tapaan voisi kartoittaa kunkin vapaaehtoisen omia vahvuuksia.
Loviisan kulttuurilautakunta olisi säilyttänyt Ruukissa lainausaseman, mutta kaupunginhallitus käveli tämän päätöksen yli ja ehdotti valtuustolle Ruukin kirjaston lakkauttamista minkä valtuusto hyväksyi. Muutos on kyläläisille suuri, sillä kirjasto on ollut avoinna viisi kertaa viikossa. Kahdeksan vuotta kirjastossa ollut postitoiminta siirtyy kyläkauppaan.
Loviisan kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Toini Schroderus luki pätkiä kulttuuripoliittisesta ohjelmasta, jossa todetaan mm. Loviisaa kehitettävän kylien kaupunkina. Ruotsinpyhtään entinen hallintojohtaja Jorma Liiri arveli paperin kuuluvan ennemminkin paikkaan, jossa pyyhitään.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI