|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Fortum hankki isot syylärit
07.11.2014Loviisan voimalaitokselle asennetaan parhaillaan ilmajäähdytyslaitteita, jotka varmistavat reaktorin jäähdytyksen tilanteissa, jossa merivettä ei jostain syystä olisi saatavilla. Fukushiman ydinturma sysäsi Fortumissa pitkään harkitun varajärjestelmän toteutukseen. Järjestelmä on lajissaan ensimmäinen maailmassa.

HÄSTHOLMEN Merivedestä riippumattoman uuden jäähdytysjärjestelmän on määrä olla valmis ensi keväänä. Käyttöön ne otetaan ensi kesän vuosihuoltoseisokkien yhteydessä.

”Jos merivettä ei olisi saatavilla”

Ilmajäähdytteinen järjestelmä turvaa reaktoriyksiköiden jälkilämmön poiston mahdollisissa ääritilanteissa, jossa laitoksen normaali merivesijäähdytys ei jostakin syystä olisi käytettävissä. Voimalan pikasulun tai alasajon jälkeen yksi reaktori tuottaa aluksi 22 megawatin teholla jälkilämpöä. Vuorokauden kuluttua reaktorin pikasulusta jäähdytystarve on pienentynyt alle 10 megawattiin per reaktoriyksikkö.
-Järjestelmä ei tarvitse lainkaan vettä, vaan se toimii kylmällä ilmalla, kertoi ryhmäpäällikkö Samuli Savolainen Fortumilta.

-Meriveden saanti voi estyä monesta syystä. Esimerkiksi öljyonnettomuus Suomenlahdella, tuulen levittämät laajat leväesiintymät tai merivesikanavien jäätyminen veden hyytymisen vuoksi, kertoi ryhmäpäällikkö Savolainen.
Merivesijäähdytyksen estyminen on Savolaisen mukaan äärimmäisen epätodennäköistä, mutta mahdollisuutta ei voida kokonaan sulkea pois.

Varajärjestelmän varajärjestelmä

-Meriveden käytölle on olemassa varajärjestelmät jo nykyisinkin, mutta uudet jäähdytystornit vahvistavat voimalaitoksen turvallisuusjärjestelmiä vielä entisestään, Savolainen kertoi. Varajärjestelmien avulla laitos pystyy onnettomuustilanteissa eristettynäkin turvaamaan reaktoreiden jäähdytyksen 72 tunnin ajan. Sen jälkeen jäädyttimiä pyörittävät järjestelmät tarvisisivat toimiakseen lisää polttoainetta tai muun sähköyhteyden. Jäähdytystorneja tutkittiin Fortumissa aiemmin jo 2000-luvun alussa, mutta silloin ratkaisuja ei pidetty tarpeellisina.

Fukushima vauhditti päätöstä

-Jäähdytystorneja ryhdyttiin miettimään jo, kun Suomenlahden öljykuljetusten määrät kasvoivat. Myöhemmin Fukushiman onnettomuus vauhditti jäähdytystornihanketta, kertoi Loviisan voimalaitoksen johtaja Satu Katajala.
Suunnitelmat ilmalämmönsiirtimien rakentamisesta vahvistuivat vuoden 2011 syksyllä, kun Fortum jätti Säteilyturvakeskukselle loppuraporttinsa EU:ssa tehtävistä ydinvoimaloiden turvallisuusselvityksistä eli niin sanotuista stressitesteistä. Euroopan neuvosto päätti vaatia niitä Japanissa Fukushima Dai-ichin reaktoreissa 11.3.2011 sattuneiden onnettomuuksien jälkeen. Fortumin mukaan ilmajäähdytysjärjestelmien toteuttaminen edellyttää vielä lisäselvityksiä, joita toimitetaan STUK:lle 15.12.

Omakotitalon kokoisia

Merivedestä riippumaton jäähdytysjärjestelmä toteutetaan ilmajäähdytteisillä lämmönsiirtimillä, joita kutsutaan jäähdytystorneiksi. Käytännössä tornit on sijoitettu rakennuksiin, jotka ovat mitoiltaan 10 x 10 metriä. Jäähdytystorneilla ei ole merkittäviä vaikutuksia laitosalueen maisemaan. Jäähdytystornit liitetään osaksi laitoksen jo olemassa olevaa prosessia ja järjestelmiä. Sähkönsaanti on varmistettu laitoksen varajärjestelmillä.
Jäähdytystornit toimittaa unkarilainen GEA EGI Contracting/Engineering Co. Ltd. Jäähdytystorneja rakennetaan kaksi kummallekin laitosyksikölle. Yhtä jäähdytystornia käytetään reaktorissa syntyvän jälkilämmön ja toista polttoainealtaissa syntyvän jälkilämmön poistamiseen. Järjestelmää voidaan käyttää myös turvallisuuden kannalta tärkeiden järjestelmien ja tilojen jäähdyttämiseen. Kummatkin reaktorin jälkilämpöä poistavat tornit on sijoitettu samaan rakennukseen joten rakennuksia on kolme.

Lämmönsiirtokapasiteetti on mitoitettu korkeiden, jopa +36 asteen, helteiden varalle. Lämpötiloja hallitaan puhaltimien nopeussäädöllä ja rakennusten avattavien seinä- ja kattoluukkujen avulla. Rakennuksissa on myös lämmittimet talviolosuhteita varten.
Lämmönsiirtotehossa otetaan huomioon vuosihuollot, joiden ajaksi kaikki polttoaine siirretään reaktorista reaktorirakennuksessa sijaitsevaan polttoainealtaaseen.
-Nämä ovat tiettävästi ensimmäiset ydinvoimalan hätäjäähdytykseen rakennettavat jäähdytystornit. Fortumin suunnittelemat järjestelmät ovat herättäneet jo kiinnostusta maailmalla, ja on todennäköistä, että näistä tulee vientituote, arvioi Samuli Savolainen.

Arto Henriksson
arto.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI