|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Porin Ässien uskomaton valmentajasekoilu jatkuu (19.11.2018 21:10)
Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen ? ?Kammataan ilmiselvät riskit pois? (19.11.2018 19:50)
Trump-kohun uusi ihmetys USA:ssa: ?Suomessa palaa liian vähän metsää? (19.11.2018 19:14)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vertaistuesta vetoapua allergiaperheen arjen sujumiseen

16.04.2004Kun lapsi sairastuu allergiaan tai astmaan, perhe joutuu uusien haasteiden eteen. Arkirutiinit muuttuvat aina ruuanlaittoa ja siivousta myöten.


– Samassa elämäntilanteessa olevilta henkilöitä saatava vertaistuki helpottaa arjen sujumista. Vertaisryhmiä toimii jo 50 paikkakunnalla ja Loviisan seudullakin sellainen voisi olla, mikäli kiinnostuneita löytyy, toteaa Allergia- ja Astmaliiton aluesihteeri Marja Sillanpää.
Porvoon Seudun Allergia- ja Astmayhdistys järjesti keskiviikkona Loviisassa tilaisuuden, jossa esiteltiin vertaistukea ja kerrottiin lasten ruoka-allergioista. Vaikka kuulijakunta jäi pieneksi, elättelee yhdistys toivoa vertaisryhmän perustamisesta tännekin. Se voisi helpottaa esimerkiksi ruoka-allergioista kärsivien lasten äitejä. Heille jokapäiväinen ”ruuanlaittorumba” voi käydä raskaaksi etenkin, jos lapsi on allerginen monille ruuille.

– Miten tehdä ravitsevia ja hyvältä maistuvia ruokia, jos monet ruoka-aineet ovat kiellettyjä? Eteen tulee monia käytännön ongelmia, joista voi keskustella vertaisryhmässä. Siellä esimerkiksi vaihdetaan ruokaohjeita ja kerrotaan niksejä, kertoo Porvoon yhdistyksen puheenjohtaja, lasten sairaanhoitaja Eila Kohonen.
Hän jatkaa, että jos lapsi on allerginen jollekin ruualle, allergian aiheuttaja poistetaan ruokavalioista.

– Kuulostaa erittäin yksinkertaiselta, vaikka se käytännössä on kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Monia ruoka-aineita, esimerkiksi kananmunaa, on piilossa useissa tuotteissa. Ja jos lapsi on allerginen kananmunalle, on vanhempien oltava tarkkoja. Tai jos kysymys on maitoallergiasta, on maidon saanti korvattava vastaavilla muilla tuotteilla. Korvaavien raaka-aineiden löytäminen on usein ongelmallista ja avuksi tarvitaan ravitsemusasiantuntijaa, mainitsee Kohonen.

Suuri osa ruoka-allergioista poistuu lapsen kasvaessa

Porvoon sairaalan lastenosaston apulaisosastonhoitajana työskentelevä Kohonen toteaa, että ruoka-allergioita esiintyy eniten pienillä lapsilla. Ne ovat useimmiten ohimeneviä ja poistuvat lapsen kasvettua.
–Ruoka-allergian oireita voivat olla esimerkiksi huulten kutina ja turvotus, ihottuma, vastakivut ja ripuli. Joskus oireista kehittyy voimakas yleisreaktio, joka saattaa olla jopa hengenvaarallinen, kertoo Kohonen.
Suuri osa lasten ruoka-allergioista häviää lapsen täytettyä kuusi vuotta. Vanhempien olisi lasten kasvettua tarkistettava allergiatilanne, jottei ruokia, joille lapsi pienenä oli allerginen, vältettäisi turhaan. Tilanteen ”päivittämistä” toivoo myös aluesihteeri Marja Sillanpää. Hän toteaa, että esimerkiksi kouluruokailussa vanhemmat ovat voineet tietämättään ilmoittaa lapsen olevan allerginen määrätyille ruoka-aineille, vaikkei lapsi iän karttumisen myötä niille enää allerginen olisikaan.

Vertaistuki osaksi hoitoketjua

Vertaistuki perustuu samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien ihmisten haluun auttaa muita omien kokemustensa ja tietojensa pohjalta. Vanhempien asiantuntemus on nimenomaan arjen asiantuntemusta, joka ei kilpaile terveydenhuollon asiantuntemuksen kanssa vaan voi täydentää sitä.
Allergia- ja Astmaliitossa on 31 jäsenyhdistystä, joista 30:ssa vertaistoimijoita on jo koulutettu. Vertaisryhmiä on 50 paikkakunnalle.
Vanhempien vertaisryhmistä ja koulutetuilta tukihenkilöiltä saa käytännössä koeteltuja neuvoja ja vinkkejä monenlaisiin arjen kysymyksiin. Tukihenkilöille on kerääntynyt runsaasti käytännön tietoa ja niksejä perheiden arkielämän kiemuroista selviytymisessä.

–Yhteydenotot ovat todella tervetulleita. Muistan kyllä, millaisessa sekamelskassa asiat alussa olivat. Pienetkin käytännön neuvot olivat silloin kullanarvoisia, muistelee Barbro Hult, kahden allergisen tytön äiti ja Porvoon yhdistyksen tukihenkilö.
Porvoon yhdistyksessä on toiminut allergisten lasten vanhempainkerho jo muutamia vuosia.
–Tarkoitus olisi perustaa ryhmä myös Loviisaan, jos vain kiinnostusta löytyy, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Terttu Koivu.

Allergia- ja Astmayhdistysten vertaistoiminnan tukihenkilöiden yhteystiedot ja vertaisryhmät löytyvät liiton internet-palvelussa www.allergia.com Vetoa arkeen -vertaistoiminnalla.
Vertaistuesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä toiminnanjohtaja Terttu Koivuun, jonka tavoittaa keskiviikkoisin kello 10-14 numerosta 5755589, muulloin 0400-809159 tai Barbro Hultiin 050–3727631. Allergianeuvontaa saa perjantaisin kello 18-20 Eila Kohoselta numerosta 5752061.

Yhdistyksessä yli 300 jäsentä

Porvoon Seudun Allergia- ja Astmayhdistys on perustettu vuonna 1985. Sen jäsenmäärä on runsaat 300.
Yhdistys toimii Porvoon, Pernajan, Loviisan, Ruotsinpyhtään, Liljendalin, Lapinjärven, Myrskylän, Pukkilan, Askolan, Pornaisten ja Sipoon alueella. Yhdistyksen tavoitteena on lisätä tietoutta allergioista ja astmasta.
Loviisassa keskiviikkona mukana olleet yhdistyksen edustajat sanovat odottavansa yhteydenottoja allergia- ja astma-asioissa sekä vertaistukitoiminnassa.
– Jalkaudumme kentälle mielellämme. Eli jos kiinnostuneita kuulijoita löytyy, tulemme kertomaan ajankohtaisista asioista, lupaa puheenjohtaja Eila Kohonen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI