|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Milloin iäkäs ihminen saa olla ylpeä iästään?
24.10.2014Loviisassa lapsuutensa ja nuorutensa viettänyt työyhteisövalmentaja Anna Pylkkänen perusti Proud Age -liikkeen kolme vuotta sitten. Pylkkänen kertoi vanhustyön uudenlaisesta otteesta salilliselle loviisalaissenioreita. Samantien hän pöllytti vallitsevan vanhuskäsitteen.

LOVIISA Proud Age -liikkeen Anna Pylkkänen luennnoi Loviisan kansallisten senioreiden tapaamisessa keskiviikkona. Seurakuntakeskuksen tilaisuus oli kaikille avoin. Varovaisesti arvioiden sata osallistujaa myötäeli Pylkkäsen sanoin ja kuvin kertomaa, vuorotellen farssinhauskoja ja vakavia tapauksia tosielämästä ikäkysymyksen ympärillä.
Pylkkänen havainnollistaa, miten ikääntyneet ihmiset on erotettu meidän yhteiskunnan toisiksi. Vanhukset ovat ihmisryhmä, jota varten on muodostettu ihan omat käsitteensä. Pylkkänen ihmettelee esimerkiksi arvokasta vanhuutta ja viriketoimintaa.
–Mitä yhteistä on vanhuksilla ja kanoilla?
–On virikekanaloita, joissa kanoille on järjestetty pientä puuhaa oman häkkinsä sisällä, mutta kuka työikäinen tai nuori haluaa osallistua viriketoimintaan. Muut ihmiset harrastavat jotakin, mikseivät sitten vanhuksetkin.
Heille tuotetaan virikkeitä sen sijaan että he itse aktiivisesti toimisivat.
Suosittu termi ”arvokas ikääntyminen” kirvoittaa Pylkkäsen kyselemään, hyväksymmekö ikääntyneet, jotka eivät halua elellä elämäänsä arvokkaasti. Mahtuvatko radikaalivanhukset vanhemmille ihmisille annettuun sapluunaan?
–Tapa jolla tarkastellaan vanhuutta ja ikääntymistä ei ole muuttunut, vaikka vanheneminen on muuttunut, Pylkkänen sanoo.

Hääbuumi

Pylkkänen näkee ison kulttuurisen muutoksen, johon yhteiskunnassa ei ole osattu reagoida.
–Mynämotellin uusi yrittäjä on 83-vuotias rouva. Tällainen on nykyään mahdollista, mitä se ei ollut muutamia vuosia sitten. Yli kuusikymppiset rynnivät naimisiin, otsikoi Helsingin Sanomat juttunsa, Pylkkänen poimii esimerkkejä muutoksesta, kun monet ihmiset ikääntyvät yhä terveempinä ja heillä on mahdollisuus ja energiaa tehdä uusia aluevaltauksia elämässään.
Työelämässä yli viisikymppisillä on vaikeuksia säilyttää työpaikkansa tai hankkia uusi huolimatta tutkimustuloksista, joiden mukaan tehokkuuudella, isojen kokonaisuuksien hahmottamisella ja kokemuksellisuuden hyödyntämisellä he päihittävät alle nelikymppiset työntekijät.

Tuossa iässä

”Not at your age” (ei enää sinun iässä) -ajattelu on vielä voimissaan. Hoivakodeissa ikäihmisiä suitsitaan ja heidän turvallisuudestaan huolehditaan pilkuntarkasti silloinkin, kun asukkaat tahtoisivat leipoa pikkupullia tai syödä hoivakodin omien kanojen munia.
–Pullanleivonta tyssäsi siihen, että harrasteleipureilta hoivakodin keittiössä olisi edellytetty hygieniapassia, kun asukkaat nauttivat leivonnaiset. Leimaamattomia munia olisivat saaneet maistella hoitajat, mutta eivät asukkaat.
Pylkkänen näkee vanhusten hoitamisen olevan meillä pelkästään sosiaali- ja terveyssektorin hallussa, mikä johtaa ylilyönteihin fyysisen terveyden ja turvallisuuden korostamisessa.
-Esimerkiksi ruoka-annosten lämpötilojen mittaamisesta on tullut rakettitiedettä.
–Vanhoja ihmisiä suojataan vaaralliselta elämältä. Pylkkänen toivoisi säännöistä vapaampaa asennoitumista ja lainaa Tove Janssonin itsenäisyysjulistusta: Kun ihminen elää tarpeeksi vanhaksi, hän saa kaikessa rauhassa tehdä juuri sitä mitä itse haluaa.
–Suurin haaste vanhuspalveluille on se, millä tavoin tapa ikääntyä on muuttunut. Ihmiset pyrkivät toteuttamaan entistä paremmin omaa elämäntyyliään ja heillä on elintason nousun ansiosta siihen mahdollisuus.
–Vanhuspalveluissa vallitsee edelleen tasapäistävä ja yhteiseen muottiin laittava asenne- ja ajatusmaailma, Pylkkänen suomii.

Ylpeä iästään

–Vanhus-sanasta on huomattu, että vanhus on aina 15 vuotta vanhempi kuin mitä itse on, Pylkkänen naurattaa kuulijoitaan.
Keskusteluun siitä, miten nykyiset viisi-, kuusi- ja seitsemänkymppiset ovat vuosikymmeniä nuorekkaampia kuin heidän vanhempiensa sukupolvi ja saavat imartelevia kommentteja, Pylkkänen heittää kysymyksen, milloin meillä päästään siihen että ihminen voi olla ylpeä siitä että on iäkäs.
–Se että näyttää ikäistään nuoremmalta ei olisi enää kohteliaisuus.
Proud Age -liike on syntynyt ennakoimaan väestön ikääntymistä. Liikkeen toimintaidea on vanhuuden ja vanhenemisen vallankumouksen edistäminen. Uudet konstit ovat tarpeen hyvin pian, sillä elinajan odote nousee hyvää vauhtia.
–Sitä hoitajamassaa ei tule olemaan, joka 15 vuoden kuluttua hoitaa meidän vanhukset, koska tämänhetkiseen verrattuna lisähoitajatarve on 60 000 - 100 000, Pylkkänen tykittää.
–Maailmalla käytetään raadollista termiä vanhustsunami.

Status kaivosta

Televisiossa pyörivällä Hoivakoti kuntoon -sarjalla Pylkkänen pyrkii myös tekemään ikäihmisiä näkyviksi ja nostamaan vanhustyön statusta hoitoalalla. Hän vertaa jännittäviä sairaalasarjoja, niiden ampumahaavoja ja eksoottisia sairauksia päivystyspolien todellisuuteen, jossa vanhusten 90-prosenttinen potilasosuus ällistyttää hoitajaharjoittelijoita.
–Vanhukset voisivat ihmisinä tulla nähdyiksi, kuulluiksi ja huomatuiksi.
–Ikä ei ole vain biologista, se on myös sosiaalista, Pylkkänen viittaa ihmisten osallistumiseen yhteisönsä tapahtumiin.
Ikästereotypiat jylläävät ja todellisuus kääntää niitä nurin. Pylkkänen kertoo 90-vuotiaasta Erkistä, jonka kotona käytiin juttelemassa avun tarpeesta ja ystävätoiminnasta. Erkki kiinnostui toiminnasta ja ryhtyi itse vapaaehtoiseksi. Nyt hän surffaa autolla lähiseudulla tapaamassa monesti itseään nuorempia huonokuntoisia asukkaita.

Vanha nainen hunningolla

Pylkkänen ottaa esiin muusikko Erinin kappaleen Vanha nainen hunningolla.
–Vanha nainen on tässä ei kohteena vaan tekijänä, hän kertoo laulusta esimerkkinä harvinaisen hauskasta ja aktiivisesta otteesta elämään.
Erityisen pitkäikäisiksi eläneitä ihmisiä tutkimalla on löydetty näille kaksi yhteistä ominaisuutta. He kokevat oman olemaasaolonsa tässä maailmassa tarkoitukselliseksi ja suhtautuvat uteliaisuudella elämään.
Pylkkänen kuvailee tulevaisuustutkijan riemuissaan kertomaa innovaatiota, älyjääkaappia, joka estää vanhusta ottamasta häneltä kiellettyjä ruoka-aineita.
–Ikäänkuin vanha ihminen itse ei pystyisi järjellisiin valintoihin. Vaihdetaan näkökulmaa, sillä on todettu että liian pitkälle viety esteettömyys johtaa toimintakyvyn ennenaikaiseen menetykseen.
Pylkkänen näyttää vaihtoehdoksi kuvan, jossa japanilaisvanhukset tasapainoilevat lampeen asetetuilla laakakivillä.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI