|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)
Suomi menettänyt 60 000 työpaikkaa ? ?Byrokraattinen ja turha prosessi? pois heti, vaatii Keskuskauppakamari (15.11.2018 07:34)
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pelaamisella on kahdet kasvot
14.10.2014Digitaalinen pelaaminen voi parhaimmillaan olla elämää rikastuttava ja kehittävä harrastus. Pahimmillaan se voi muuttua hallitsemattomaksi ja koko elämää sääteleväksi.

LAPINJÄRVI Digitaalinen pelaaminen oli yksi Lapinjärvellä perjantaina järjestetyn Nuorten hyväksi -tapahtuman aiheista. Alueellinen tapahtuma kokosi paikalle kolmisenkymmentä nuorten parissa työskentelevää ammattilaista.
Pelitaito-projektin kouluttaja Salla Karjalainen Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä kertoi osallistujille digitaalisen pelaamisen hyödyistä ja haitoista.
–Pelaaminen on hyvä harrastus. Siitä on hyötyä, siitä oppii ja se on sosiaalista. Mutta mikä tahansa toiminta voi liialliseksi muuttuessaan aiheuttaa haittaa, niin pelaaminenkin.
Nykyiset tietokoneilla, konsoleilla ja mobiililaitteilla pelattavat digitaaliset pelit ovat jatkumoa perinteisille kortti-, lauta- ja pihapeleille.
–Digitaalisen pelaamisen hyviä puolia ovat kielitaidon ja tietotekniikkataitojen karttuminen sekä hienomotoriikan, koordinaation ja strategisen ajattelun kehittyminen, mainitsi Karjalainen.
Pelaaminen tuo myös onnistumisen elämyksiä. Se tarjoaa sosiaalisuutta ja ryhmätyötä, identiteettikokeiluja, positiivista todellisuuspakoa ja rentoutumista.
–Pelaaminen on merkittävä osa lasten ja nuorten sekä nuorten aikuisten media- ja populaarikulttuuria. 95 prosenttia 10-19 -vuotiaista pelaa digitaalisia pelejä vähintään kerran kuukaudessa, totesi Karjalainen ja lisäsi, että myös monet vanhemmat pelaavat. Pojat aloittavat pelaamisen tyttöjä nuorempina ja pelaavat tyttöjä enemmän, mutta sukupuolten välinen ero on tasoittunut.

Vaikea tunnistaa

Ongelmapelaamiselle ei ole vakiintunutta diagnoosia, kuten esimerkiksi rahapelaamiselle. Suomessa ei myöskään ole väestötasoista tutkimusta ongelmapelaajien määrästä.
–Pelaamisen määrää olennaisempaa ovat siitä aiheutuneet haitat, pelaamisen motiivit ja kyky hallita omaa pelaamista, korosti Karjalainen.
Keskeisimpiä haittoja liiallisesta pelaamisesta on muun elämän kaventuminen. Sosiaaliset suhteet jäävät vähiin, samoin harrastukset. Mukaan voivat tulla myös velvollisuuksien laiminlyönti koulussa, opinnoissa tai työssä. Lisäksi elämänhallinta voi heiketä. Vuorokausirytmi häviää, liikkumattomuus lisääntyy ja ruokailutottumuset muuttuvat.
–Ongelmallista pelaamista voi olla vaikea tunnistaa, sillä usein asiat ovat ulkoisesti kunnossa.
Liiallinen pelaaminen voi näkyä myös fyysisesti. Niska-, hartia-, selkä- ja rannekivut yleistyvät, silmät väsyvät ja myös unettomuus voi piinata.

Nuoret alttiita haitoille

Karjalainen totesi, että ongelmallisen pelaamisen on tilastollisesti todettu olevan yhteydessä mm. depressio- ja ahdistuneisuushäiriöiden esiintymiseen. Se on liitetty myös keskittymishäiriöihin sekä heikkoon koulu- ja opiskelukykyyn. Syy-seuraus-suhteista ei kuitenkaan voida olla varmoja.
Nuoret ovat vanhempia herkempiä pelihaitoille.
–Aivojen kehitys on kesken ja siten alttiimpi riippuvuuskäyttäytymiselle. Nuoruus on myös tunnekuohujen aikaa ja pelaamista voidaan käyttää tunteiden säätelyn välineenä. Myös sosiaalinen paine, samoin kuin nuoren elämään mahdollisesti kuuluvat kriisit yksinäisyydestä koulukiusaamiseen, voivat lisätä ongelmapelaamisen riskiä.
–Nuoret kuitenkin selviävät vakavistakin peliongelmista usein paremmin kuin aikuiset, huomautti Karjalainen.

Tiedostava ote tarpeen

Karjalainen katsoo, että kasvattajilta kaivataan aktiivista ja tiedostavaa otetta peleihin ja pelaamiseen.
Ymmärrystä peleihin odotetaan myös vanhemmilta.
–Pelin ei tarvitse kiinnostaa, mutta lapsen tai nuoren pitää. Peli- ja nettitietoisuus on osa 2010 -luvun kasvattajan perusosaamista.
Puheenvuoronsa päätteeksi Karjalainen esitteli vanhempien huoneentaulun pelihaittojen ehkäisyyn:
”Ole kiinnostunut lapsesi pelaamisesta, keskustele lapsesi kanssa ja ole valmis kuuntelemaan, tutustu peleihin ja niiden sisältöihin, suojele lasta haitallisilta sisällöiltä ja sovi yhteiset säännöt pelaamiselle.”

Eija Kosonen
eija.kosonen@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI