|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tavoitteena leveät hartiat
03.10.2014Loviisan kaupunki suunnittelee fuusioivansa kiinteistöyhtiönsä vielä tämän syksyn kuluessa. Tavoitteena on nykyistä selkeämpi omistajapolitiikka ja tiukempi konserniohjaus, sekä taloudellisesti nykyistä leveämmät hartiat.

LOVIISA Osa kaupungin kiinteistöyhtiöistä on isoissa taloudellisissa vaikeuksissa, osalla menee hyvin. Tämän syksyn aikana kaupungin avustusta on joutunut hakemaan Fastighets Ab Talludden, sekä Fastighets Ab Liljendal Bostäder, jolle kaupunginhallitus myönsi viime tiistain kokouksessaan pääomalainaa 17 300 euroa. Lisäksi korkoa pääomalle ei peritä vuosina 2014-2031.
Kaupunginvaltuusto myönsi syyskuun puolivälissä kiinteistöyhtiö Talluddenille 15 000 euron pitkäaikaisen lainan estääkseen yhtiön ajautumisen konkurssiin ensi vuoden loppuun saakka. Kaupungin talousarvion tavoitteissa mainitaan useiden erillisten kiinteistöyhtiöiden fuusioiminen. Loviisan seudun kuntaliitoksen myötä kaupunkikonsernissa on nyt useita pieniä kiinteistöyhtiöitä. Joissakin kaupungin vuokrataloyhtiöissä saattaa olla vain neljä asuntoa.
Kaupungin talousjohtaja Kirsi Kettunen pitää yhtiöiden fuusioitumista välttämättömänä.
–Osassa yhtiöistä tulovirta on ollut liian pieni, se ei ole ollut kannattavalla tasolla.

Pitäisi tulla toimeen omillaan

Vuokrataloyhtiöiden pitäisi periaatteessa tulla toimeen omillaan. Osassa yhtiöistä vuokratulot eivät kuitenkaan ole olleet tämän tavoitteen saavuttamiseksi riittävät.
–Vuokratason pitäisi kattaa juoksevat menot sekä lainakulut. Monet yhtiöt ovat kuitenkin niin pieniä, ettei rahaa löydy tarpeeksi, Kettunen kuvailee.
Perusongelma vaikeuksissa olevissa kiinteistöyhtiöissä on se, että oma pääoma on syöty ja on syntynyt korjausvelkaa. Juoksevat kulut on ehkä pystytty kattamaan, mutta korjauksiin ei ole enää riittänyt rahaa, ainakaan niin paljon, kuin olisi ollut tarpeen.
Koska vuokrataloyhtiöissä asukas saa yleensä vuokraansa tukea, vuokrataso ei saa olla keskimäärin ainakaan markkinavuokria korkeampi.

ARA kiinnostui

Toimintasuunnitelmaa tehdään parhaillaan ja tavoitteena on, että yhtiöiden fuusioittaminen saadaan päätöksentekoon vielä syksyn kuluessa.
Loviisan kaupunki saa ARA:lta (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) on antanut ja antaa Loviisalle ilmaista asiantuntija-apua.
–ARA kiinnostui Loviisasta siksi, että täällä kiinteistöyhtiöiden käyttöaste on korkea, eli vapaita vuokra-asuntoja ei ole, mutta silti kiinteistöyhtiöillä on taloudellisia vaikeuksia.
Yleensä tilanne on juuri nurin perin, eli taloissa ei ole vuokralaisia, eikä niin ollen tulojakaan.

Keskustan yhtiöt pärjäävät

Pienimmät, ja nyt talousvaikeuksissa olevat kiinteistöyhtiöt tulivat kaupunkikonserniin Ruotsinpyhtään ja Pernajan kuntien mukana. Kettusen mielestä osa yhtiöistä on yksittäisenä yksikkönä liian pieni.
Entisten itsenäisten kuntien kiinteistötyhtiöt ovat yleensä rivitaloja, Loviisan keskustan kiinteistöyhtiöt ovat kerrostaloyhtiöitä.
Keskustan yhtiöillä menee pääsääntöisesti paremmin kuin reuna-alueiden yhtiöillä. Keskustassa yhtiöiden rahat, eli vuokratulot, riittävät korjauksiin ja poistoihin. Entisissä maalaiskunnissa vuokratulot kattavat usein vain juoksevat kulut.
Yhtiöissä on omat isännöitsijänsä ja kirjanpitonsa. Näistä päällekkäisyyksistä pyritään myös eroon.
Kaupunki on satsannut kiinteistöyhtiöihinsä kohtuullisen vähän. Yhtiöt ovat joutuneet ottamaan velkaa ja lainajärjestelyjä on tehty.
Kaupungin osmitus vaihtelee kiinteistöyhtiöissä täydestä sadasta prosentista runsaaseen 50 prosenttiin. Lisäksi kaupunki on mukana osakkuusyhteisöissä vähemmistöosakkaana. Kettusen mielestä vähemmistöosakkuuksista saattaisi olla järkevää luopua kokonaan.

Herkkä asia

Fuusioimisprosessi on edennyt Kettusen mukaan hitaasti, mutta nyt ei enää ole vaihtoehtoja.
Kiinteistöyhtiöiden fuusioimiseen liittyy paljon tunteita ja poliittista lataustakin löytyy. Kettunen sanookin, ettei prosessi ole helppo, koska asia on herkkä.
–Fuusioittamisen tavoitteena on saada yhtiöt kokonaisuutena terveelle pohjalle. Saadaan leveämmät hartiat ja puskuria.
Tietenkin päämääränä on myös se, että kaupungilla on tarjota riittävästi hyviä vuokra-asuntoja ja sitä kautta lisää asukkaita. Valmisteilla olevasta toimintasuunnitelmasta pidetään syksyn aikana iltakoulu kaupunginvaltuutetuille.
Toimintasuunnitelmassa määritellään kaupungin omistamien kiinteistöyhtiöiden omistajapolitiikka.

Liljendal Bostäder saamassa lainaa

Fastighets Ab Liljendal Bostäder on saamassa pääomalainaa 17 300 euroa, mikäli myös kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupunginhallituksen tiistaina tekemän päätöksen. Päätösehdotuksen mukaan korkoa pääomalle ei peritä vuosina 2014-2031.
Loviisa Fastighets Ab Liljendal Bostäder on perustettu 2007 fuusioimalla neljä pientä kiinteistöyhtiötä.
Yhtiöllä oli viime vuoden lopussa velkoja Valtiokonttorille yhteensä 546 025 euroa, Loviisan kaupungille yhteensä 54 976 euroa ja Osuuspankille 106 236 euroa.
Yhtiöllä oli likviditeettiongelmia, lainanmaksuja suottamatta ja kiireellisiä korjauksia tekemättä jo vuonna 2010.
Yhtiölle on tehty tervehdyttämisohjelma. Kiinteistönhoitajista on luovuttu ja vuokria on korotettu vuodesta 2011 alkaen. Vuokria on tarkoitus korottaa vuosittain.
Korjaustarpeita, jotka on määritelty tänä vuonna, on 350 000 euron edestä. Tavoitteena on saada korjausvelka katettua seuraavien viiden vuoden aikana.
Yhtiö haki viime huhtikuussa Valtiokonttorilta tervehdyttämisavustusta ja kahden asuntolainen lainaehtojen muutosta, jossa lyhennysten määrää alennetaan lähivuosina merkittävästi. Valtiokonttori teki syyskuun alussa myönteisen päätöksen lainaehtomuutoksesta ja avustusvarauksesta. Yhteensä avustusta on myönnetty 17 300 euroa.
Avustuksen saamiseksi on omistajan, eli Loviisan kaupungin, sijoitettava yhtiöön samansuuruinen summa. Se voi olla osakepääoman korotusta, avustusta tai pääomalainaa.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI