|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Mahtuuko Metla enää?
30.09.2014Kunnanvaltuusto päättää huomenna ns. Metlan määräalan ostosta Senaatti-kiinteistöiltä. Pyöreästi 8 hehtaarin alueella on parisataa metriä Lapinjärven rantaviivaa sekä puistometsää kasvava mäki. Alueen rakennuksista osa on Metlan Lapinjärven toimipaikan käytössä.

LAPINJÄRVI Vs. kunnanjohtaja Susanne Sjöblom sanoo, että tarkempia suunnitelmia alueen käytöstä ei ole vielä tehty. Uutta tonttialuetta niemeen on hahmoteltu. Määräala sijaitsee lähellä valtatie 6:tta Teboilin ja Porlammin risteyksen puolivälissä.
–Katsotaan ensin, että määräala saadaan kunnan omistukseen ja sitten saadaan alkaa suunnitella sitä. Varmaan alue asemakaavoitetaan mahdollisimman pian.
Alueen nykyisten rakennusten kohtaloa ei samoista syistä ole vielä ratkottu. Pääosin 1930-luvulla rakennetussa pihapiirissä on päärakennuksen lisäksi navetta, aitta ja sauna. Alueelle tultaessa on lato ja rannassa sijaitsee sauna-metsäkämppä. Päärakennus toimii sekä toimistotilana että asuinrakennuksena.

Toimipaikan puolesta

Metla on vuokrannut osaa rakennuksista toistaiseksi voimassa olevin sopimuksin Senaatti Kiinteistöiltä. Näitä ovat toimistorakennus ja tutkimustoiminnan käytössä oleva navetta. Sjöblom ei osannut vielä sanoa miten kunta jatkossa toimii vuokrasopimusten kanssa.
Lapinjärven tutkimusmetsän metsätalousinsinööri Markku Rantala toteaa, että Lapinjärvellä toimiva Metlan henkilöstö luonnollisesti toivoo, että toimipaikan toiminta voitaisiin säilyttää täällä.
–Niin pitkään kuin se on kunnan puolelta mahdollista siinä pitää. Rantala sparraa kuntaa viemään näkemyksen eteenpäin Senaatti-kiinteistöille.
Lapinjärvellä työskentelee kaksi työntekijää.
–Metlan tutkimusmetsät ja toiminta eivät sieltä häviä minnekään, vaikka toimipaikkoja ja toimitiloja keskitettäisiin.
Lapinjärven toimipaikan tulevaisuus on isomman organisaatiomuutoksen hyppysissä. Uusi Luonnonvarakeskus, Luke saattaa aurata paikallisyksikön joka tapauksessa. Maa- ja metsätalousministeriön alaiset tutkimuslaitokset yhdistyvät vuoden vaihteessa.
–Metla lakkaa olemasta itsenäinen yksikkö, kun Luke aloittaa vuoden 2015 alussa.
Metsäntutkimuslaitos (Metla), Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT), Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) sekä Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen (Tike) tilastotehtävät liittyvät yhteen. Rantala kertoo, että kaupan kohteena oleva alue on piha-aluetta ja puistometsää. Alueella tehdään myös fenologista tutkimusta, siellä on seurantakoealoja ja yksittäisiä tutkimuspuita. Fenologia tutkii biologisten ilmiöiden rytmiikkaa ja vuodenaikaisvaihtelua. Lisäksi mäessä kiertää puu- ja pensaslajipolku, jolla voi havainnoida sekä kotimaisia että ulkomaisia puulajeja. Sjöblom arvelee, että kapea Lapinjärveen pistävä niemenkärki voitaisiin varata virkistysalueeksi.
–Siinä on vanhoja koivuja ja männikköä. Se on aika rehevä alue, Rantala mainitsee.
Puistometsän kunnossapito on jo joitakin vuosia jäänyt valtion säästöpaineiden takia vähälle.
Vuonna 2008 Metlan tutkimusmetsät siirrettiin Metsähallituksen hallintaan ja Metlan kiinteistöt vuoden 2012 alusta Senaatti-kiinteistöille. Senaatti-kiinteistöille siirtyivät sellaiset alueet, joilla on rakennuksia. Kaikkiaan Lapinjärvellä ja Liljendalissa on 1300 hehtaaria Metlan tutkimusmetsiä.
Rantala kertoo, että määräalan molemmin puolin sijaitsevat rantaan rajoittuvat tutkimusmetsät. Keskustaan päin sijaitsevat energiapuututkimukset, pajukoealat ja pajulajien geenipankki sekä haapakloonikokeet. Sivarikeskuksen suunnalla kasvaa nuorta koivua entisellä peltoalueella.

Kunnallistekniikka maksaa

Kauppakirjan ehdot neuvottelivat parhaillaan äitiyslomalla oleva kunnanjohtaja Tiina Heikka ja aikaisempi tekninen johtaja Hannu Niemi. Määräalan hinta on 200 000 euroa. Valtuusto päättää samalla kauppahinnan suuruisesta lisämäärärahasta.
Tekninen johtaja Jouko Toropaisen mukaan alueen tonttialueeksi saattaminen teettää vielä töitä ja kustannuksia.
–Kaava-alueelle joudutaan tekemään teitä joka tontille. Ensin pitää kaavoittaa ja sitten rakentaa kunnallistekniikka.
Kustannuksiin vaikuttaa se, kuinka paljon tontteja alueelle sijoitetaan, mutta kaavoitus ja kunnallistekniikan rakentamisen hinta tulee tulee olemaan muutaman sadan tuhannen euron haarukassa. Puhdas vesi tonteille vedetään Sjökullan alueelta, jossa sjaitsee myös alueen jätevedenpudistamo. Matkaa tulee noin kilometrin verran.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI