|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Päivystysasetuksesta päätös ehkä jo huomenna
16.09.2014Porvoon sairaalan synnytysosaston kohtalo on itäuusmaalaisten yhteinen asia. Synnytettäänkö Porvoossa myös tulevaisuudessa, se saattaa ratketa jo huomenna.

PORVOO Porvoon kaupungintalon valtuustosali oli tupaten täynnä perjantaina, kun synnytysosaston kohtalosta keskusteltiin. Keskusteluun osallistui niin päättäjiä kuin sairaalan henkilökuntaakin.
Porvoossa syntyy vajaat 900 lasta vuodessa. Uusi päivystysasetus on hilaamassa ehtoa tuhanteen synnytykseen. Hallitus saattaa päättää tuhannen synnytyksen rajasta jo joko huomenna tai ensi viikon keskiviikkona. Jos tuhannen synnytyksen ehto menee läpi, synnytykset Porvoon sairaalassa loppuvat.
Riippumatta siitä, päättääkö hallitus tiukentaa päivystysasetusta, sairaalan tulevaisuus pysyy ajankohtaisena, ennusti tilaisuudessa puhetta johtanut porvoolaiskansanedustaja Mikaela Nylander (r.).
Sairaalan synnytysosaston tulevaisuus on ollut vaakalaudalla jo vuosia, mutta nyt tulevaisuudennäkymät vaikuttavat erityisen huolestuttavilta, siitä saliin kokoontunut väki oli yhtä mieltä. Synnytysten loppuminen vaikuttaisi myös naistentautien ja lasten osaston toimintaan sekä päivystysvalmiuteen yleensä.
Porvoon sairaala on tällä hetkellä Itä-Uudenmaan ainoa erikoissairaanhoidon päivystysyksikkö. Sairaalan kiinteistössä toimii myös terveyskeskuksen päivystys. Koska synnytykset ovat mitä suurimmassa määrin päivystystoimintaa, synnytysten loppuminen Porvoossa muuttaisi sairaalan toimenkuvaa. Päivystysasetuksen päätöksentekoprosessi sai salissa paljon arvostelua osakseen. Asetuksen valmisteluun ei ole kuulunut minkäänlaista lausuntokierrosta, toisin kuin valmisteilla olevassa sote-uudistuksessa, josta on pyydetty eri tahoilta viitisensataa lausuntoa.
–Asetusesitystä ei ole virallisesti esitetty edes HUSin hallitukselle, hallituksen jäsen Berndt Långvik (r.) kertoi. Hän piti päivystysasetuksen asetelmaa ja menettelytapaa kyseenalaisena.
–Tapa on valtiosääntöoikeuden kannalta kyseenalainen. Aihetta oikeuskanslerille?
Långvikin mielestä asetusta käytetään saneeraustarpeeseen, vaikka sitä perustellaan synnytysten turvallisuuden lisäämisellä.

Ambulanssissa vain luomua

Sairaalan gynekologi, ylilääkäri Arimo Vallasti piti synnytysmatkojen pitenemistä todellisena uhkana sekä äideille että vauvoille.
–Ambulanssissa ei voi synnyttää kuin silloin, kun luonto hoitaa koko homman. Jos jotain menee mieleen, ambulanssissa ei voi auttaa, sillä siellä ei mahdu toimimaan. Synnytysmatkojen piteneminen on todellinen uhka.
Porvoon sairaalan synnytystilastot ovat hyvää luettavaa. Komplikaatioluvut ovat alhaiset.
HUSin hallituksen jäsen Jari Oksanen (vihr.) arvioi, että Porvoon sairaala saa jonkinlaisen rauhan muutamaksi vuodeksi Helsingin sairaaloiden nykytilanteen vuoksi. Hän myös ennusti, että Porvoon sairaalaa koskevista mahdollisista muutoksista päättää uusi sote-alue, ei enää HUS.
Oksanen oli huolissaan synnytysten ja sairaalan tulevaisuuden ympärillä käytävästä keskustelusta. Hän pelkäsi, että voimakas kriisitunnelma vähentää esimerkiksi lääkärien mielenkiintoa hakeutua töihin Porvoon sairaalaan.
Långvik kuitenkin arvioi, että jos päivystysasetus tuhannesta vaadittavasta synnytyksestä on hyvin tiukka, se on sitten siinä. HUSin valtuuston jäsen Tapani Eskola (sd.) katsoi, että Itä-Uudenmaan kunnilla on nyt etsikkoaika:
–On ministeriön käsissä, jos isoja kuntia lähtee sairaanhoitoalueelta.

Säästöjä vai keskittämistä?

Sosiaali- ja terveysministeriö kaavailee 60 miljoonan euron säästöjä sektorilleen. Synnytystoiminnan lopettaminen Porvoossa toisi sen mukaan neljän miljoonan euron säästöt.
Mikaela Nylander ei pitänyt lukua uskottavana, sillä esimerkiksi Pietarsaaressa synnytysosaston lakkauttaminen toi kahden miljoonan säästöt. Lisäksi synnytyksen kustannukset ovat pääkaupunkiseudulla korkeammat kuin Porvoossa. Synnytysten tilalle Porvooseen on kaavailtu plastiikkakirurgiaa. Sekin pienentää säästöjä.
Porvoon kätilöt saivat puheenvuoroissa paljon kiitosta.
Synnytysosaston säilyttämisen puolesta vetosi muun muassa Lapinjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Christina Mickos tunteellisessa puheenvuorossaan.
Olen synnyttänyt kaksi kertaa, toisella kerralla lapsi syntyi keisarileikkauksella, jota ei ollut suunniteltu etukäteen.
–Mitä demokratiaa tämä on? Mitkä arvot ja ideologia ovat taustalla?
Yleisön joukosta synnytysten puolesta vetosivat myös isät. Eräs oli päässyt mukaan synnytykseen 45 vuotta sitten. Porvoo oli isien päästämisessä synnytyssaliin edelläkävijä. Porvoossa isät pääsivät synnytykseen mukaan jo 1960-luvulla, kun muualla näin alkoi tapahtua vasta 1980-luvulla.
Porvoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Nuutti (sd.) kertoi Itä-Uudenmaan kuntajohtajien tekevän synnytyksiä koskevan yhteisen lausunnon, joka on käytettävissä yhteisessä seminaarissa 29.9.
Nylanderin mielestä juuri nyt on aika pitää Porvoon sairaalan synnytykset poliittisella agendalla. Kun synnytysten säilymisestä Tammisaaren sairaalassa taisteltiin joitain vuosia sitten, viesti jäi puolitiehen ja sairaala menetti synnytysosaston. Tällä kertaa ei tehdä samaa virhettä.
Porvoo ei yksin riitä puolustamaan sairaalaa. Siihen tarvitaan kaikki Itä-Uudenmaan kunnat, vetosi KG Aminoff yleisön joukosta.
Porvoon sairaala on myös iso työllistäjä 700 työpaikallaan.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI