|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kyläyhdistys otti kirjaston hoitoonsa
16.09.2014Valkon kyläyhdistys otti entisen sivukirjaston hoitoonsa. Kaupunki avittaa toimintaa maksamalla nettiyhteyden ja lehtitilauksia.

VALKO Valkon sivukirjasto sulki ovensa vuodenvaihteessa, mutta 23. syyskuuta lähtien kirjoja voi jälleen lainata. Kaupunki lahjoitti lähes kaikki sivukirjaston kirjat kyläyhdistykselle, joka ryhtyy pitämään kirjastoa vapaaehtoisvoimin.
Valkon monitoimitalolla vietettiin sunnuntaina avointen ovien päivää. Kakkukahvien lomassa saattoi tutustua uusvanhaan sivukirjastoon.
–Kaupungillekin on mukavaa, että tiloille on käyttöä. Maksamme markkinahintaista vuokraa, mutta kaupunki ostaa meiltä siivouksen. Sillä voidaan peittää vuokrakustannuksia, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Teemu Peräkylä kertoi.
Koska kirjasto siirtyi kyläyhdistyksen hoteisiin, se ei enää ole osa kirjastotoimea. Kirjastokorttia ei ole käytössä, vaan lainaajien tiedot merkitään ylös. Kirjoja ei myöskään voi tilata Valkon kirjaston kautta, vaan tilaukset on tehtävä kaupungin kirjastoautossa, jonka reitti kulkee maanantaisin Valkon kautta. Kirjaston valikoimat karttuvat jatkossa ainoastaan lahjoitusten avulla.
Kirjaston ylläpitäjän vaihtuminen merkitsi myös sitä, että kaikki rekisteritiedot kirjaston käyttäjistä on poistettu kaupungin tietokannoista.

Kaikkiruokaisia lukijoita

Sivukirjasto on ollut Valkossa kovassa käytössä. Juhlapäivän kunniaksi monitoimitalolle olivat tulleet myös Madeleine Gröndahl, Helmi Iivari sekä siskokset Alina ja Hertta Väkevä.
–Oli vähän tylsää, kun kirjasto oli kiinni, Madeleine Gröndahl kertoi.
–Oli vain kirjastoauto.
Tytöt kertoivat käyvänsä kirjastossa ja monitoimitalolla ainakin kerran viikossa. Monitoimitalon salissa pidetään liikuntatunteja ja sen lisäksi monarilla tulee hengailtua.
Helmi Iivari kertoi lukevansa kaikenlaisia kirjoja, Madeleine Gröndahlin suosikkeja olivat hevoskirjat, Aku Ankan sarjakuvakirjat ja kaikki hieman pitemmät tarinat. Alina Väkeväkin ilmoittautui hevoskirjojen ystäväksi.

Ei ihan tavanomaista

Teemu Peräkylä kiitteli kaupungin kanssa saavutettua yhteistyökuviota. Monitoimitalon nuorisotilaa pidetään avoinna kaupungin voimin maanantaisin ja torstaisin, yhdistyksen vapaaehtoisten avulla tiistaisin ja perjantaisin, kirjaston aukioloaikoina.
Yhdistyksen pitemmän aikavälin tavoitteena on palkata kylätalkkari, jonka voimin kirjastoa voisi pitää auki. Kylätalkkariksi on mahdollista palkata nuori työnhakija palkkatuen turvin.
Kyläyhdistyksessä on 130 jäsentä. Kirjastoa ylläpitää 10-15 vapaaehtoisen joukko, joka koostuu kyläyhdistyksen hallituksen jäsenistä puolesta tusinasta vapaaehtoisia.
Monitoimitalolla yhdistykselle siirtyvää kirjastoa kävi katsomassa myös kaupungin kirjasto- ja kulttuuritoimen päällikkö Jenny Olsson-Korsu. Hän luonnehti kaupungin ja kyläyhdistyksen yhteistyötä pilottiprojektiksi, jossa on ylitetty myös hallintosektorien rajoja.
–Uudentyyppinen hanke voi toimia pilottina.
Olsson-Korsu myönsi, että kun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Teemu Peräkylä ensimmäisen kerran otti yhteyttä kirjaston tiimoilta, hän suhtautui ajatukseen varauksellisesti. Lopputuloksesta tuli kuitenkin hyvä ja toimiva.
–Niin kauan kuin tila on kaupungin, sen pitää olla myös kaupunkilaisten käytössä.
–Kaupungin näkökulmasta yhdistyksen kirjastolla on lukunurkkastatus, johon kaupunki maksaa yhden nettiyhteyden. Vaikka Valkon kyläyhdistyksen kirjastosta ei voi tilata kaupungin kirjastojen kirjoja, sinne tulee palautuslaatikko.
Kyläapu-hankkeen projektipäällikkö Juhani Nenonen kehui hänkin kolmannen sektorin ja kaupungin yhteistyötä.
–Yhteistyö on esimerkillistä, eikä koko valtakunnan tasollakaan ihan tavanomaista. Valko on vireä kylä, ja tämä on lähipalvelua parhaimmillaan, koko Uudenmaan alueella kyläapu-hanketta koordinoiva Nenonen kiitteli.
Nenonen ja Peräkylä arvioivat, että yhteistyö on merkki yleistyvästä trendistä.
–Kirjasto on toiminut Valkossa 30 vuotta. Ei haluta tunnetta, että palvelut vain supistuvat. Tämä on tarkoitettu niin nykyisille kuin tulevillekin asukkaille.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI