|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Olof Gren ei halua myydä Ulrika-kotia ennen vanhuspolitiikan valmistumista

06.04.2004

-Ulrika-kotia ei pidä myydä ainakaan ennen kuin on tehty vertailukelpoiset laskelmat vanhustenhuollon eri vaihtoehtojen kustannuksista. Kaupungin pitäisi odottaa vanhuspoliittisen työryhmän raportin valmistumista ennen ratkaisevia päätöksiä, toteaa kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen Olof Gren (rkp).


Grenin omien laskelmien mukaan kaupungin omana toimintana toteuttava vanhustenhuolto tulisi Loviisalle jopa noin 40 prosenttia edullisemmaksi kuin ulkopuolisina ostopalveluina hankittava vanhustenhuolto.

Grenin mukaan vanhustenhuoltoon erikoistuneet yhtiöt lähtevät siitä, että palvelu- ja hoitopaikkojen ylläpitoon, hallintoon, investointien kuolettamiseen sekä yrityksen tulokseen tarvittavat rahat kerätään vanhuksilta sekä kaupungilta. Yhtä hyvin kaupunki voisi hänen mukaansa järjestää vanhustenhuoltonsa itse ja kerätä siitä saatavat tulot kaupungille.

Olof Gren vastustaa Ulrika-kodin kiinteistön myyntiä, koska myynnin jälkeen kaupungin mahdollisuudet itse vaikuttaa vanhustenhuoltopalveluidensa järjestämiseen pienenevät olennaisesti.

Kaupunginhallitus päätti maaliskuun 15. päivä esittää huomenna kokoontuvalle kaupunginvaltuustolle, että Ulrika-kodin rakennukset sekä 8305 neliömetrin suuruisen tontin helsinkiläiselle Palvelukoti Rantakartano Oy:lle 230.000 eurolla. Laajan tontin 4153 kerrosneliömetrin rakennusoikeudesta on käyttämättä vielä noin 2000 kerrosneliömetriä. Gren ihmettelee millä valtuudella kaupungin virkamiehet ovat lähteneet valmistelemaan Ulrika-kodin myyntiä.

“Vanhuspolitiikka käsiteltävä ensin"

-Ulrika-koti oli 13.2.2000 valtuustossa, jolloin se poistettiin myytävien kiinteistöjen listalta ja päätettiin, että odotetaan ensin kaupungin asettaman vanhuspoliittisen työryhmän ohjelman valmistumista. Siinä yhteydessä piti katsoa pidetäänkö Ulrika-koti omana vai myydäänkö, Gren sanoi.

-Nyt valtuustolle tuodaan hyväksyttäväksi vain kauppakirja. Ei se näin päin voi mennä, Gren painotti.

Olof Gren istuu kaupungin edustajana vanhustenhuoltoa ja sen näkymiä selvittävässä vanhuspoliittisessa työryhmässä. Työryhmä ei ole vuoden 2002 jälkeen kokoontunut ja siltä odotettava raportti on pahoin viivästynyt. Gren on sekä hallituksessa että valtuustossa ottanut asian esille, mutta mitään ei hänen mukaansa ole tapahtunut.

-Olemme raportin valmistumisessa nyt loppusuoralla, ja olen luvannut kaupunginjohtajalle, että ohjelma on valmis toukokuun lopulla. Olen tietoinen, että emme ole kovin hyvin hoitaneet tätä asiaa, kertoi työryhmän puheenjohtaja, perusturvajohtaja Marika Saloranta Östra Nyland-lehdelle.

Salorannan mukaan työryhmä ei todennäköisesti ota kantaa siihen pitäisikö Ulrika-koti myydä vai ei. Työryhmä selvittää hänen mukaansa lähinnä vanhustenhoitopaikkojen tarvetta sekä näkymiä tulevaisuudessa.

Hoitopaikkojen tarve kasvaa

Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että vanhustenhoitopaikkojen tarve kasvaa jo lähitulevaisuudessa merkittävästi, kun suuret ikäluokat ikääntyvät. Loviisan kaupungissa vanhusväestön osuus on keskimääräistä suurempi eli hoitopaikkojen tarve on muita suurempi. Ratkaisuilla on kiire, sillä jo nyt kaupunki ostaa 18 vanhukselle vuodepaikan terveyskeskukselta, vaikka vuodepaikka on selvästi kalliimpi kuin vanhainkotipaikka.

-Se on aivan liian kallista pitää vanhuksia turhaan sairaalassa, jos he voisivat hyvin asua joko palvelutalossa tai vanhainkodissa. Muut naapurikunnat hoitavat itse pitkäaikaista hoitoa tarvitsevat vanhuksensa, Olof Gren muistuttaa.

-Valtuuston pitäisi keskiviikkona palauttaa Ulrika-kodin myyntiasia ja odottaa vanhuuspoliittisen ohjelman ja kustannuslaskelmien valmistumista. Muuten tässä ollaan menossa uuteen malliin ja ratkaisuun vähän samaan tyyliin kuin kalliiksi tulleessa aluepelastuslaitoksessa, Gren painottaa.

-Jos laskelmat osoittaisivatkin, että ostopalvelut ovat parempi ratkaisu, niin olen valmis myöntämään, että olen väärässä. Laskelmat pitää silti tehdä ennen päätöksiä, Gren vaatii.

-Kyllä meidän täytyy jatkossakin huolehtia vanhuksistamme. Ulkoistamien on helppo ratkaisu kaupungille, jonka tehtäväksi jää vain maksaa lasku. Säätiöissä kaupungilla on sentään omat edustajansa hallituksessa, mutta yksityisen yhtiön hallinnossa kaupungilla ei ole mitään sanomista, Gren muistuttaa. Hän on kaupungin edustaja vanhusten uutta palvelutaloa Urika-kodin naapurissa pyörittävässä Ulrika Eleonora -säätiössä.

Loviisassa 700 yli 75-vuotiasta

Loviisalla on tällä hetkellä toiminnassa vain yksi oma vanhustenhoitopaikka Hamberinkodissa, jossa on tilat 15 vanhukselle. Tiloihin on jatkuvasti jonoa. Lisäksi kaupunki ostaa Loviiasn palvelutalosäätiöltä yhteensä 42 hoitopaikkaa, joista 32 on Ulrika Eleonorassa ja 10 palvelutalo Esplanadin ryhmäasunnoissa. Näiden lisäksi terveyskeskuksen vuodeosastolla on 18 vanhusta pitkäaikaishoidossa ja 10 vanhusta on kaupungin maksusitoumuksella yksityisissä palvelutaloissa.

Loviisan kaupungissa on yhteensä noin 700 yli 75 vuotiasta asukasta. Vuoteen 2010 vanhusväestön määrä kasvaa 800 henkilöön.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI