|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Sehän on viuhkis, kun menee moottoritietä
02.09.2014Moottoritie Koskenkylästä Kotkaan avattiin liikenteelle kokonaisuudessaan eilen. Tie valmistui kuukauden verran etuajassa. Ahvenkosken vanhojen siltojen remontti ja Loviisan itäinen liittymä valmistuvat vuoden päästä.

RUOTSINPYHTÄÄ Eilen avattiin moottoritien kaksi viimeistä tieosuutta, Loviisan ja Ruotsinpyhtään sekä Ruotsinpyhtään ja Ahvenkosken väliset osuudet. Iltapäivällä kello 13 Työyhteenliittymä Pulterin auto ajoi Ruotsinpyhtään eritasoliittymästä alas moottoritielle kohti Loviisaa. Ilman suurempia juhlallisuuksia. Samanaikaisesti liikenne ohjattiin uudelle tielle myös kaikkialla muualla vielä kesken olleilla tieosuuksilla.
Vähitellen autoja ja moottoripyöriä alkoi ilmaantua liittymiin ja kaistapareille. Joukko tien rakentajia ja projektijohtoa seurasi E18-tien täyttymistä Ahvenkoskella huomioliivit yllä. Useampi alla ajavista autoista tuuletti äänimerkeillä. Moottoritien valmistumista oli odoteltu.

Louhinnatkin menettelivät

Ruotsinpyhtään eritasoliittymässä pieni yleisöjoukko seurasi tapahtumaa. Parin kilometrin päässä asuvat Oli Räsänen ja Helena Smids ovat tyytyväisiä tien valmistumiseen. He kertovat liikkuvansa sekä autolla, pyörällä että kävellen.
–Kun lähti kotoolta tuon siltarakentamisen aikaan, tiehän oli välillä missä sattui, toteaa Smids.
Talon seiniä räjäytykset olivat vähän tärisyttäneet siltojen ja tunnelin rakennuksen aikaan. Työmaan valmistuminen rauhoittaa ympäristöä. Vanhan tien aikaan kymmenen rekkaa oli saattanut tulla vastaan letkana peräkkäin. Jos joku siinä lähti ohittamaan, vaaratilanne oli valmis. Turvallisuuden lisäksi ajomatkan nopeutuminen on plussaa.
–Nyt jos Kotkan Prismaan lähtee, sehän on viuhkis kun menee sinne, nauravat naiset.
Työmaainsinööri Noora Linnasalo-Aho Työyhteenliittymä Pulterista kiittelee lähialueiden asukkaita siitä, kuinka hyvin he ovat ottaneet rakentamisen aiheuttamat häiriöt.
–Yllättävän positiivisella asenteella asukkaat ovat ottaneet tämän. Kun meillä on ollut asukastilaisuuksia, nämä louhinnat on ymmärretty, koska on tahdottu että tie valmistuu ja sitä on odotettu kovasti.

Työt valmistuvat 2015 syksyllä

Moottoritiehanke ei vielä ole valmis, vaan työt jatkuvat muutamissa liittymissä ja vanhalla tiellä. Esimerkksi Loviisan itäinen eritasoliittymä kiertoliittymineen ja Ahvenkosken vanhojen siltojen peruskorjaus levähdysalueineen tulevat vielä tehtäväksi. Lisäksi vanhalta tieltä poistetaan ohituskaistat ja tilalle rakennetaan kevyen liikenteen väyliä. Lisäksi muitakin maanteitä, katuja ja yksityisteitä kunnostetaan.
–Suurin homma on Ahvenkosken vanhat sillat, toteaa projektinjohtaja Jukka Hietaniemi Liikennevirastosta.

Energian hienosäätöä

Ympäristö on huomioitu moottoritien suunnittelussa ja rakentamisessa, vaikka kunnianhimoisimmat Vihreä moottoritie -hankkeen tavoitteet eivät ole toteuttajille asti ulottuneet.
–Hanke oli elinkeinoelämän toimijoiden kanssa yhdessä laadittu suunnitelma, jota olemme osaksi ottaneet huomioon ja kiteyttäneet toteutuskohteita suunniteltaessa, projektinjohtaja Kari Alavillamo Pulterista sanoo.
–Esimerkiksi biopolttoainetta on käytetty osittain rakentamisen aikana tunneliajoneuvoissa.
Sähkönkulutusta pyritään vähentämään älykkään ohjauksen, aurinkopaneelien ja led-valojen avulla. Tien valaistusta ohjataan luonnonvalon, sään ja liikenteen määärän mukaan. Tien telematiikka tunnistaa myös vaikkapa tunnelissa vikasuuntaan etenevän auton, ei kuitenkaan muualla väylällä. Liikennettä ohjataan tiellä telematiikan tuottamia nopeus- ym. tietoja hyväksi käyttäen. Telematiikka tekee tiestä rakentajien mukaan energiatehokkaamman.
Liikennetelematiikka toteutetaan nyt Porvoo-Kotka -välillä, 83 kilometrin moottoritieosuudella.
Sähköautolataus tulee suunnitelman mukaan mahdolliseksi Kotkan Sutelassa. Kaapeleiden suojaputket on tehty valmiiksi latauksen toteuttamiseen myöhemmin muissakin pisteissä tien varrella. Tähän projektiin toteutus ei sisälly.
Meluesteitä on rakennettu 35 kilometrin matkalle, jotta väylän läheisyydessä melu ei nousisi haitallisen 55 desibelin yäpuolelle.
Tien ilmeen suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehti Eevaliisa Härö ja kuvataiteilija Tuula Lehtinen yhdessä satapäisen tiimin kanssa. Nimitys väyläestetiikka tarkoittaa taidetta ja visuaalisia elementtejä, joiden osatarkoitus on pitää tiellä liikkujat skarppeina ja paikallistaa tien eri kohtiin. Eritasoliittymien persoonalliset pilarit ovat tällaisia. Tien tunnusväri on sininen.

Tieyhtiö jatkaa

E18 Koskenkylä-Kotka-moottoritien tilaaja on Liikennevirasto ja toteuttaja Tieyhtiö Valtatie 7 Oy. Rakentamisesta vastaa Työyhteenliittymä Pulteri, jonka osakkaina ovat Destia Oy ja YIT Rakennus Oy.
Hankkeen rakennustöiden kustannusarvio on 340 miljoonaa euroa. Tiehankkeessa on perehdytetty työhön eri vaiheissa 4000 työntekijää. Enimmillään samanaikaisesti työmaalla on ollut 750 työntekijää.
Tieyhtiön palvelusopimus ulottuu vuodesta 2011 vuoteen 2026 ja sopimuksen kokonaisarvo on noin 623 miljoonaa euroa. Tämä elinkaarimallilla toteutettava hanke tarkoittaa, että palveluntuottaja-yhtiö vastaa suunnittelusta, rakentamisesta, rahoituksesta toteutusvaiheessa sekä hoito- ja ylläpitotehtävistä, ja laskuttaa Liikennevirastoa vaiheittain toteutumisen perusteella.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI