|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)
Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? ? Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ?prismaperheistä? (15.11.2018 18:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Mangoldi, mizuna ja myskikurpitsa
22.08.2014Lapinjärven Lapinkylässä kukkivat samettikukat ja krassit laatikoissa ja kehäkukkien vana jatkaa pitkin piennarta. Pavut, kurpitsat, tomaatit, chilit ja kurkut kypsyvät ja satoa korjataan kaiken aikaa.

LAPINKYLÄ Marika Lehtinen nauraa puutarhaprojektinsa lähteneen lapasesta niin kauan sitten, ettei lapasiakaan enää löydy. Voi olla niin, mutta rehevän kasvun takaa pilkottaa systemaattinen pohjatyö.
Lehtinen on tullut tähän pihapiiriin nelisen vuotta sitten. Puoliso Petri Hannikainen ehti remontoida ostamaansa taloa jonkun vuoden pitempään.
-Pehtoori hoitaa sisätyöt ja minä kunnostan puutarhaa, piha-orjaksi itseään kutsuva Lehtinen toteaa iloisesti.

Pihassa monta ilmettä

Kivitalon Harsböle-Lapinkylän meijerin isännöitsijä rakensi kodikseenvuonna 1939. Asuinrakennus on mäellä, jota toiselta puolelta kiertää matala kallio. Kallion alla pellon kyljessä on talon vanha kasvitarha, josta Marika Lehtinen on raivannut esiin kriikunapensaita ja henkihieverissä olleita herukoita, joita hän vasta elvyttää. Sato saa tulla myöhemmin.
–Tuolla puolella on joskus kasvatettu tupakkaa. Herranjestas tähän vois laittaa jos ei muuta niin koristetupakkaa. Keltaista kriikunaa olen ajatellut istuttaa sinisen seuraksi.
–Se on kauhean lämmin paikka ja ainut missä ei ole savea, vaan maa on siinä moreenipitoista.
Hän tuntee vallitsevan saven, kun on kaivanut 30 metriä umpeutunutta ojaa lapiolla auki. Siihen naapurin pellon rajalle hän istutti marja-aroniaa ja mustaseljaa pensasaidaksi ja kylvi kehäkukkaa kesäiloksi. Lapinkyläntien takana aukeavilta pelloilta puskevaa tuulta vastaan tarvitaan suojaa.

Chilisoosin ainekset

Alapihalle on pari vuotta sitten ajettu sorapatja, jonka päälle rakennettiin kasvihuone. Tälle alueelle Lehtinen perusti kasvihuoneen ohella laatikkoviljelyksen. Lavankaulukset ovat kotoisin Kuggomista, multa on luonnonlannoitettua puutarhamultaa ja istutettavat kasvit Lehtinen hankkii parista hyväksi tuntemastaan taimistosta. Vihannesten taimet hän kasvattaa siemenestä asti itse. Juureksia varten on pihatien viereen rajattu ala, joka on vielä kääntämättä.
-Tällä hetkellä pääsato on kasvihuoneessa. Siellä on kypsymässä tomaattia – joita tulee enemmän kuin sietää, kurkkua, chiliä, melonia, okraa ja basilikaa.
Näitten lisäksi hän poimi muhkean kasvihuonekurkun ja tutki kurpitsoita, kun pujottelimme kasvihuoneessa. Lehtinen kertoo tykkäävänsä kaikenlaisista erikoisuuksista.Mustanlilat chilipavut kiiltävät vieri vieressä köynnösvarressa. Violettia chiliä on ainakin kahta lajiketta, terävämpää ja miedompaa.
–Kuivatan chilit tai teen kaiken maailman sooseja. Keitin eilen tomaatista, mangosta ja chilistä oranssia chilisoosia. Yritän aina laittaa määriä ylös, jos yhdistelmä tuntuu hyvältä.
Hän haaveilee chilin kylmäsavustuksesta ja suunnittelee, miten systeemin voisi rakentaa ilman isoja kustannuksia.

Tölkin ääni

Lehtisellä ja Hannikaisella on pihassa viileä maakellari, joka pitää säilykkeet ja juurekset hyvinä. Lehtinen umpioi lasitölkit perinteiseen tapaan ja nauraa miten vnif - vnif - vnif -ääni etenee rivissä, kun purkit jäähtyvät ja kannen alle muodostuu alipaine. Ihmettelyyn, kuka kaiken sadon syö, hän vastaa, että he kaksi ja ylimäääräiset annetaan muille.
–Ollaan kasvissyöjiäkin.
Tänä kesänä kasvihuoneessa kamppailtiin ötököiden kanssa. –Tilasin haittaeliöitä, koska kirvoja oli julmetusti. Kirvavainolaisia piti tilata kaksi kertaa ennen kuin tepsi. Maaliskuusta kesäkuuhun yritin ensin mäntysuovan kanssa.
Marika Lehtinen kertoo olevansa alanvaihtaja. Hän on ollut laborantti, mutta opiskelee parhaillaan välinehuoltajaksi Helsingissä. Lapinkylän koti on heille vakituinen asunto, eikä hän näe ongelmaa Helsinkiin ajamisessa. Tavallinen asiointisuunta on Lapinjärven keskusta ellei hankittavana ole jotakin erityistä.
Lehtisen puutarhainnostus pääsi idulle lapsena, jolloin hän sai kasvatettavakseen kuukausimansikoita. Helsingissä asuvalla perheellä oli kesämökki Kaakonkulmalla.
–Nälkä kasvaa syödessä. Halusin oikeita mansikoita. Sitten sain puolen aarin kasvimaan. Tykkäsin jopa kitkemisestä ja nyppimisestä. Olen semmoinen ulkoilmassa nyhjääjä, hän pilailee innostukselleen.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI