|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tulivuori-teoksen tekijästä tuli loviisalainen
15.08.2014Kuvataiteilija Pia Sirén on yksi Onko täällä ketään? -nykytaidenäyttelyn 25 taiteilijasta. Näyttely esittelee uusinta kotimaista kuvataidetta Wanhat Talot -viikonloppuna. Sirén rakentaa luontoaiheisia teoksia rakennusmateriaaleista.

Avoimiin koteihin ja julkisiin tiloihin sijoitettavien teosten taiteilijat on valinnut Loviisa Contemporary ry. Pia Sirén valmistelee parhaillaan tilateosta Loviisan läntisen liittymän vanhempaan liikenneympyrään.
Kati Rapia halusi, että ottaisin haltuun tuon liikenneympyrän, jonka Helsingistä tulijat näkevät ensimmäiseksi. Vaihtoehtona oli ollut puistoon tehtävä teos.
–Teoksen nimi on Tulivuori. Materiaaleina käytän autonrenkaita, asfalttimötiköitä, valaistuspylväitä, lippusiimaa ja aurauskeppejä.
–Se on paikkaan sidoksissa oleva teos ja viittaa konkreettisesti liikenteeseen. Kaikki materiaalit ovat liikenteessä käytettäviä.
Sirénista on hauska sattuma, että hän on nyt muuttanut perheineen Loviisaan asumaan. Muutosta on pari viikkoa. Syynä on Sirénin puolison runoilija Bosse Hellstenin kolmivuotinen stipendijakso Villa Biaudetissa. Loviisan kirjailijaresidenssin omistaa suomenruotsalainen kirjailijaliitto Finlands svenska författareförening.

Luontoa rakennusmateriaaleista

Pia Sirén kertoo, että häntä ovat aina viehättäneet kasvitieteelliset puutarhat. Erityisesti kontrasti kasvihuoneen trooppisen viidakkotunnelman ja lasin takana olevan suomalaisen pakkastalven välillä kiehtoi häntä.
Sirénin Kuvataideakatemian lopputyö oli vuoristomaisema. Galleria Aarniin hän rakensi kesällä 2013 ikimetsän pressuista, letkuista, laudoista, köysistä, muovista, teipeistä, eristemateriaaleista sekä alumiinista ja betonista.
-Pyrin saamaan sinne aidon metsän tunnelman, sellaisen jossa valo siivilöityisi ja metsän hiljaisuus tuntuisi.
-Minulta on kysytty, miksen käytä tekokukkia. Haluan että materiaalit ovat omana itsenään, mutta samanaikaisesti ne voisivat aikaansaada illuusion maisemasta.
–Maalaukset ovat pieniä valikoituja ikkunoita toisenlaiseen todellisuuteen, mutta mä haluan tehdä teoksen koko tilan käsittäväksi. Halusin alusta alkaen tehdä isoa ja tilallista.
Sirén rakentaa omat teoksensa lyhytaikaisiksi. Hän suunnittelee installaation aina siihen näyttelytilaan, jossa se tulee olemaan esillä.
–Tila on se lähtökohta.
Esimerkiksi Voipaalan taidekeskuksen näyttelyssä hän rakensi kukka-aiheisen teoksen pieneen piha-aittaan ja sovitti mittasuhteet siihen.
Suunnnitteluvaiheen alussa Sirén käyttää työhön tulevia materiaaliosasia ja kuvia näyttelytilasta sekä yhdistää ne ja työstää suunnitelman valmiiksi tietokoneella. Rakentamisen aikana teos vielä elää ja siihen tulee muutoksia. Aikaisempien töiden materiaaleja hän hyödyntää uusissa töissä niin paljon kuin mahdollista. –Nyt tarvitsisin autonrenkaita, hän esittää materiaalitoiveen liikenneympyrään tulevaan tilateokseen. Sponsoreita Sirén on käyttänyt hankinnoissaan aikaisemminkin.
–Muovi on ykkösmateriaali, se antaa illuusion etäisyydestä, Pia Sirén ihastelee.

Helppo katsoa

Sirén opiskeli kuvanveistoa Kuvataideakatemiassa ja sitä ennen Uusikaarlepyyn ruotsinkielisen ammattikorkeakoulun ja TAMKin kuvataiteen koulutusohjelmissa. Sirén toteaa olevansa kaksikielinen.

Hän mainitsee loistavat opettajansa, lukio-opettajansa Haagissa sekä Kuvataideakatemian professori Villu Jaanisoon loistaviksi opettajiksi, jotka ovat antaneet hänen tehdä sitä mitä hän tahtoo ja ohjannneet eteenpäin.
Lopputyö Tampereelta TAMKin kuvataiteen koulutusohjelmasta oli nimeltään Pian paratiisi. Se oli miniviidakko papaijoineen, avokadoineen ja mangoineen. Sirén osti eksoottisia hedelmiä, söi ne ja kylvi siemenet ruukkuihin. Hän lainasi kasvilampun ja rakensi puolen vuoden päästä teoksen kasvaneista taimista.
–Teen tee-se-itse-luontoa ja se oli tee-se-itse-paratiisi.
–Kaikki voivat periaatteessa rakentaa oman ympäristönsä.
Hän ehdottaa, että rakentajat voisivat teiden ja rakennusten rakentamisen sijasta saada idean rakentaa luonnonmaisemaa.
–Haluan että teoksia olisi jotenkin välitön ja helppo katsoa eivätkä ne olisi mitenkään vaikeita.
–Tahtoisin että niistä näkyisi se, että tekijä on tykännyt tehdä ne, näkyisi hyvä tekemisen meininki.
Jonkinlaisia elämyksiä hän omien sanojensa mukaan tahtoisi tilateostensa antavan ihmisille.Pia Sirén kertoo Galleria Aarnin Ikimetsästä, johon sisältyi muovipeitteistä tehty lampi. Hänen silloin puolitoistavuotias lapsensa kulki lautapolkua sillalle ja kysyi, onko siellä kalaa?

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI