|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)
Ylen MOT: Tätä ?sokerideittailu? todella on ? seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä (21.11.2018 09:41)
IL: Ex-kansanedustaja tienasi satoja tuhansia euroja Lontoossa ? palasi Suomessa heti sopeutumiseläkkeelle (21.11.2018 08:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
Ummetusta viestinnässä
15.08.2014

Viereisen sivun uutinen Vårdön jätevedenpuhdistamolla tällä viikolla tapahtuneesta 2-3 miljoonan litran ulostepäästöstä ja alueen uimavesien saastumisesta järkyttänee monia. Ohi puhdistusprosessien mereen valunut sekalainen liemi vastasi keskimäärin loviisalaisten yhden vuorokauden aikana tuottamaan jätevesimäärää. Periaatteessa se on paljon. Ulosteita eikä muitakaan jätevesiä ei pidä laskea mereen, koska ulosteperäiset bakteerit aiheuttavat ihmisille sairastumisriskin ja fosfori sekä muut ravinteet rehevöittävät matalia rannikkovesiä.

Miljoonaluokan hallitsemattoman jätevesipäästön ja sen aiheuttamien riskien suhteuttaminen ei ole helppoa. Se on suurempi kuin hyttysenpaska Itämeressä. Se on ihmisenpaska Loviisanlahdessa. Kyse ei ole ympäristökatastrofista, vaan valitettavasta saastepäästöstä ja sen aiheuttamasta uimavesien pilaantumisesta sekä lisääntyneestä sairastumisriskistä.

Nyt mereen valunutta määrää voi verrata esimerkiksi takavuosien tapaan laskea kotitalouksien viemärivedet sakokaivojen kautta suoraan matalaan Loviisanlahteen tai muihin kylien sisälahtiin. Ennen puhdistamojen rakentamista Pietarin kaupunki laski noin 5 miljoonan asukkaan vessavedet Nevan kautta suoraan Suomenlahteen. Myös veneilijät tyhjensivät wc:nsä suoraan veteen vielä viime vuosiin asti. Samoin matkustajalaivat. Hallituja jätevesipäästöjä tehdään edelleen paikoin myös esimerkiksi puhdistamojen suunniteltujen korjaus- ja huoltoseisokkien yhteydessä. Silloin riskialueen ihmisiä yleensä varoitetaan päästöjen riskeistä.

Nyt käsillä oleva jätevesipäästö alkoi lauantai-illan ja sunnuntaiaamun välillä, jolloin Vårdön tuloaltaat täyttyivät ja liemi valui esteettä mereen. Vikaa yritettiin korjata viikonlopun aikana, mutta tuloksetta. Puhdistamattoman jäteveden päästö jatkui aina maanantai-iltaan saakka. Vielä senkin jälkeen puutteellisesti puhdistetun jäteveden päästö jatkui, kunnes biologinen prosessi kiihtyi riittävästi.

Ympäristöterveysviranomaiset Porvoossa saivat tiedon Vårdön päästöstä maanantaiaamuna, ja ryhtyivät valmistelemaan vesinäytteiden ottoa lähistön uimarannoilta. Ammatilaistenkin oli vaikea arvioida päästön leviämistä, ilmenemistä, vaikutuksia ja sairastumisriskejä. Vasta tiistaina otetut alustavat näytteet valmistuivat keskiviikkona, ja viranomaiset lähettivät medialle varoitustiedotteen kello 16.58.

Loviisan Sanomat julkaisi varoituksen kello 17.10 verkkosivuillaan. Tieto levisi sen jälkeen nopeasti. Kello 17.54 Myllyharjun koulun opettaja soitti Källan uimarannalle leirikoulussa oleville kollegoilleen, ja kertoi Källan uimaveden olevan saastunutta ja uimakelvotonta. Neljä leirikoulun 40 oppilaasta oli juuri menossa veteen, kun opettajat kiirehtivät kertomaan ulosteperäisistä bakteereista ja kieltämään uimisen. Muutamia tunteja aiemmin ryhmä Esplanadin palvelutalon vanhuksia oli virkistäytynyt rantavedessä. Sairastumisista ei toistaiseksi ole varmaa tietoa, mutta suolistosairauksien riski oli päästön takia kasvanut alueella merkittävästi. Vasta seuraavana päivänä uimarannoille tuotiin uimakelvottomuudesta kertovia varoituksia.

Ulostebakteerien aiheuttamat sairaudet eivät yleensä ole kovin vaarallisia, mutta ikäviä ne ovat. Jokainen haluaa tietenkin välttää sairastumisen. Vårdön päästöä ei mitenkään ole syytä liioitella, mutta selvästi kohonneista sairastumisriskeistä on syytä varoittaa nykyistä nopeammin tehokkaammin. Jos maanantaiaamuna tiedettiin, että koko sunnuntain Loviisanlahteen on valunut ja valuu yhä tonnikaupalla ulostepitoista jätevettä, niin aikaviive keskiviikkoiltana lähetettyyn tiedotteeseen ja torstaiaamun varoituskyltteihin on turhan pitkä.

On ymmärrettävää, että viranomainen haluaa ensin vesinäytteiden analysoinnin avulla varmistua, että bakteeripitoisuuksien toimenpidearvot todellakin ylittyvät. Neljän vuorokauden ummetus tiedottamisessa on silti liikaa. Kyse on luottamuksesta. Maallikoille riittäisi nopeasti julkaistava alustava tieto, että Loviisanlahteen on juuri päässyt pari miljoonaa litraa ulostevettä. Kukin arvioikoon mittaustietoja odotellessa itse haluaako lähistöllä uida.

Arto Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI