|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Miten pois kriisistä?
08.08.2014Heikki Talvitien ja Arto Luukkasen keskustelu Venäjä-seminaarissa oli Ukrainan kriisin syistä eri linjoilla olevien asiantuntijoiden kohtaaminen.

Miehet olivat kriisin syistä ja ratkaisuteistä eri linjoilla, mutta Venäjä-pakotteissa löytyi yhtenäinen näkemys. Helsingin yliopiston Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistonlehtori, pappiskoulutuksenkin saanut Arto Luukkanen ja pitkän diplomaattiuran tehnyt ja Suomi-Venäjä -seuran valtuuston puheenjohtaja, suurlähettiläs Heikki Talvitie pohtivat Rauhanfoorumin Venäjä-seminaarissa muun muassa sitä, onko Venäjä oikealla tiellä. Muuten täysin eri linjoilla olleet miehet löysivät myös samanmielisyyttä, kun puhuttiin Venäjän vastaisista pakotteista. Talvitie näki jo Suomen liittymisen EU:hun olleen virheen. Kiireessä ja pelossa, ettei otettaisikaan jäseneksi, tehtiin hänen mielestään sopimus, jossa ei huomoitu turvallisuuspoliittisia varaumia.

Luukkanen komppasi tässä asiassa Talvitietä.

-Pakoteongelma on Suomelle itserakennettu hirsiköysi. Suomen olisi pitänyt aikoinaan hankkia käsi- ja jalkatilaa ulkopolitiikassa, hän muistutti.

Hän piti nykyisiä pakotteita puolittaisina ja kosmeettisina, jotka muuttuvat häiritseviksi. Se, mikä purisi olisi rahoitusembargo, ei moraaliset eleet, jotka joku muu maksaa. Hän muistutti, että pakotteet ovat vieneet maita myös sotaan.

Luukkanen ehdotti Suomelle savolaista suhtautumista pakotteisiin, tyyliin ”voiaan mennä, mutta mietitään”.

-Suomi ei ole tässä keihäänkärki, meidän housuilla ei sammuteta tätä tulipaloa. Venäjän johto on ulalla ja nurkassa. Jonkun pitäisi selvittää heille, että nyt harjoitettu politiikka on väärä, totesi Luukkanen.

-Jos koira pakotetaan nurkkaan, se todennäköisesti hyökkää, muistutti Talvitie.

Talvitie totesi tilanteen olevan uuden ja hälyttävän.

-Pakotteiden myötä Suomi ajautuu asemaan, joka on tietynlainen uhkatekijä Venäjälle.

Suomen nykyhallitusta Luukkanen kuvaili ”väliaikaishallitukseksi, jota johtava triathlonisti ei näe pitkälle”.

Ajattelun erot

Heikki Talvitie katsoi, että venäläistä ajattelua mystifioidaan ja vähän demonisoidaankin.

-Venäläiset ymmärtävät suhteellisen hyvin läntistä kielenkäyttöä ja ajattelua, mutta meillä on ongelmia ymmärtää, ajatellaan että venäläinen on väärässä tai valehtelee. Sekä itäisellä että läntisellä ajattelulla on taipumusta puhua omaan pussiinsa, välittämättä totuudesta tai toisesta osapuolesta. Molemmat tuottavat disinformaatiota samalla tavalla, hän arvioi.

Ukrainasta äskettäin palannut Arto Luukkanen arvioi Ukrainan kriisin tuoneen pyrkimyksen saada suomettumisen ajat takaisin ja luonnehti tätä tuohiesiripun rakentamiseksi. Hän piti viisaimpana toimia niissä olosuhteissa, jotka on annettu ja pyrkiä edistämään rauhaa.

Talvitie näkee, että Venäjää vastaan on käyty 15 vuotta informaatiosotaa, nyt on edetty kauppasotaan ja enää puuttuu aseellinen sota. Talvitie varoitteli Suomea Natoon liittymisestä ja arveli sen johtavan siihen, että ”Venäjä lyö Suomea kalikalla päähän.”

-Kylmän sodan aikana Suomen ja Neuvostoliiton välisiin suhteisiin ei siirretty suurvaltapolitiikkaa, nyt Suomen ja Venäjän suhteeseen sitä tehdään kaiken aikaa, mainitsi Talvitie.

Hän näkee lännellä olevan tarvetta ajaa demokratiaa erilaisiin heikkoihin valtioihin ja seurauksien olleen sotia ja separaatioita. Lännen hän totesi haluavan Ukrainan, mitä Venäjä taas ei katso hyvällä. EU:n laajeneminen puolestaan on Talvitien mukaan sulkenut Balkanin Venäjältä.

-Sotilaallinen jännite on lisääntynyt Mustallamerellä ja Itämerellä. Venäjä on puolustuskannalla, sanoo Arto Luukkanen mitä hyvänsä, heitti Talvitie. Luukkanen vastasi, etteivät Talvitien kommentit jätä epäilystä siitä, mihin tämän ajattelu pohjaa. Hän totesi, ettei itse tutkijana aja minkään suunnan hevosilla.

-Ymmärrän suurvaltapolitiikkaa ja että sitä on harjoitettu eri tavoin, mutta Heikin tavoin en halua puolustella sitä. Suurvaltapolitiikka on aina johtanut konflikteihin.

Luukkasen mielestä Suomen ja Venäjän välisten suhteiden tulisi olla sellaiset, jossa molemmat kuuntelevat toisiaan ja keskeinen lähtökohta on rauha.

Salaliittoteorioita?

Luukkanen ei löydä Venäjän nykyisessä hallinnossa ja imperialismissa puolusteltavaa. Ukrainan hän näkee halunneen irtautua korruptoituneen isoveljen syleilystä.

-Yleinen, vakuuttava mielipide Ukrainassa on, että Venäjän kanssa ollaan suhteissa, mutta ei enää alistuta.

Hän näkee Putinin toimissa myös diktaattorin henkilökohtaisella tasolla tuntemaa pelkoa.

Lännen masinointi on Talvitien mielestä ollut Ukrainassa taustalla eikä näe, että Ukrainalla olisi yksin valtiona varaa käydä sotaa Venäjää vastaan. Luukkanen pitää tätä ajattelua poikakirjojen salaliittoteoriointina ja kysyi Talvitieltä, onko tämän mielestä ainoa tie mennä aina vain syvemmälle venäläiseen ajatteluun, vai voitaisiinko jättää hiven itsenäisyyttä. Talvitien vastaus siitä, että Venäjä ei uhkaa Suomen itsenäisyyttä, vaan EU, sai yleisöltä taputuskannustuksen.

Luukkanen luonnehti kahden eri ajattelutavan törmäävän Ukraina-keskustelussa. Talvitietä hän luonnehti kabinettipoliitikoksi, joka on tottunut siihen, että asiat hoidetaan kabineteissa, joissa kansoja jaetaan etupiireihin.

-Ongelmia syntyy, kun kansa haluaa olla jotain muuta. Eniten pitäisi kuulla Ukrainaa, ei miehittäjää, painotti Luukkanen.

Tilanteen nähtiin helposti voivan lähteä eskaloitumaan ja molemmat toivoivat, että sopimukseen päästäisiin esimerkiksi Saksan johdolla neuvotellen.

Yleisössä ollut entinen ympäristöministeri Kaj Bärlund totesi, ettei nykymaailmassa enää voi olla täydellistä itsenäisyyttä kansainvälisen markkinatalouden ollessa niin tärkeässä osassa.

-Venäjän talous on hyvin hauras ja liian yksipuolinen. Suomen etu olisi, että Venäjästä tulisi toimiva markkina. Riippumatta siitä, mitä sanktioilla saadaan aikaan, Venäjän talous heikkenee ja se on Suomelle huono asia.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI