|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Rauhan asiaa kriisien keskellä
01.08.2014Syyrian, Ukrainan ja Gazan kriisit ovat esillä viikonvaihteessa järjestettävässä Loviisan Rauhanfoorumissa. Ohjelmassa on myös musiikkia, taidetta ja lettuja. Keskiviikkona järjestetään perinteinen kynttiläkulkue.

Loviisa –Väkivalta on ongelma ihmiskunnalle. Loviisan Rauhanfoorumin tavoitteena on kanssakäymisen, keskustelun ja taiteen keinoin lieventää ihmiskunnan pelkoja ja kehitellä ratkaisuja ristiriitoihin, valottaa Loviisan Rauhanfoorumin pääsihteeri Timo Virtala.
Hän jatkaa, että maailmalla parhaillaan myllertävistä kriiseistä oman seminaarinsa saavat Syyria ja Ukraina. Gazan kriisissä kärsivien auttamiseksi puolestaan kerätään rahaa kynttiläkulkueen yhteydessä.
–Rauhanfoorumissa on aina ollut mukana myös jotain konkreettista. Rahalahjoitukset Gazaan ovat sitä tällä kertaa.
27. kerran järjestettävän Rauhanfoorumin keskeisin tapahtumapaikka on Ravintola Kappeli. Lisäksi tarjontaa on mm. torilla, Laivasillalla ja Almintalossa. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.
Tapahtuma alkaa lauantaina kello 8-12 toritapahtumalla, jonne tulee toimintaansa esittelemään peräti yksitoista kansalaisjärjestöä. Mukana ovat Suomen Rauhanliitto, Suomen Rauhanpuolustajat, PAND eli Taiteilijat Rauhan Puolesta, Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry eli PSY, Rauhankasvatusinstituutti, Ystävien Uskonnollinen Seura Kveekarit ry, Gambian Loviisa-koulun kannatusyhdistys, Kirkon Ulkomaanapu, Amnesty International, Rauha on mahdollinen ry sekä tapahtuman pääjärjestäjä, Suomen Kristillinen Rauhanliike.
Luvassa myös musiikkia Lauri Kojolta, loviisalaiselta kuuden hengen Sonate-lauluryhmältä sekä Porlammin leipomoyhteisöltä.
–Ja tietysti rauhanlettuja. Letut ovat muuten tavallisia lettuja, mutta seassa on hieman oliiviöljyä. Oliivin lehti on rauhan symboli, kertoo Virtala.
Toritapahtuman jälkeen ohjelma jatkuu kello 13 Ravintola Kappelissa, jossa on luvassa kolme puolentoista tunnin seminaaria.
Seminaarit aloittaa rauhanliikkeiden, rauhanaatteiden ja kansainvälisten instituutioiden kehitykseen keskittyvä tilaisuus. Puhumassa ovat toimittaja Hannu Reime ja rauhantutkija Unto Vesa. Puhetta johtaa Kalevi Suomela.
Syyrian tilanne on vuorossa kello 15-16.30. Tilaisuus on englanninkielinen.
Syyria-seminaarin kansainvälisesti nimekkäin puhuja on Salam Kawakibi, joka on tunnettu syyrialainen ajattelija, akateemikko ja vaikuttaja. Hän johtaa Initiative for New Syria –järjestöä ja toimii tutkimusjohtajana Arab Reform Initiative‘ssä. Muita puhujia ovat Armenak Tokmajyan, joka on Tampereella asuva rauhan- ja konfliktintutkija, tutkiva journalisti Liisa Liimatainen, emeritusprofessori Tuomo Melasuo ja Syyria-aktivisti Mania Alkhatibi.
Eettisesti kestävästä kehityksestä keskustellaan kello 17-18.30. Puhumassa ovat työterveyspsykologi Sirkku Kivistö, emeritusprofessori Reijo E. Heinonen ja kaupunginvaltuutettu Elias Erämaja. Puhetta johtaa Lauri Kojo.
Lisäksi luvassa on Jouni Suovan esittämää lukudraamaa ja Ville Vanhalan runoutta. Myös flamencokitaristi ja -laulaja Cinta Hermo esiintyy. Illan viimeinen ohjelmanumero Kappelissa on Stella Jonassonin ja porvoolaisyhtye N.A.S.U:n tribuuttikonsertti Crosby, Stills, Nash & Neil Youngin legendaarisen Déjà vu-levyn musiikille.
Myös kirkossa on ohjelmaa lauantaina. Kello 18-19 pidetään Kuninkaantien konsertti ja seurat, jossa ovat esiintymässä mezzosopraano Maria Turunen, basso Matti Turunen ja pianisti Armaan Madar.
Illan päättää Laivasillalla kello 21.30-22.30 soittava afrikkalais-suomalainen bändi Mouva Musica.

Taize-messut ja laulujuhlat

Sunnuntaina on luvassa kello 11 alkava kaksikielinen taize-messu Loviisan kirkossa. Saarnaajana on piispa Björn Vikström.

Kello 12.30 on vuorossa Amnesty International -järjestön julistenäyttelyn avajaiset Almintalossa.
Loviisan Laulujuhlat pidetään Ravintola Kappelissa kello 13.30-15.30. Esiintyjinä ovat lauluryhmä Sonante Loviisasta, Kassandrakuoro Helsingistä, STM:n Karjalan piirin leirikuoro, Blokomblaanda, Lappträsk-kvartetten sekä nuorten tyttöjen lauluryhmä Lapinjärveltä.
Leirikuorolaiset tulevat Rauhanfoorumiin Laulurannasta Ruotsinpyhtään Särkjärveltä. Siellä viikonvaihteessa pidettävälle leirille osallistuu noin 30 laulajaa.
–Esiintyminen terästää leiriä. Leiriläiset ovat motivoituneempia, kun pääsevät esiintymään eivätkä vain harjoittelemaan, tietää leiriä isännöivän Ruotsinpyhtään Työväen Mieslaulajat -kuoron johtaja Timo Noroviita.

Jatkoa Hiroshima-päivänä

Rauhanfoorumi jatkuu keskiviikkona, Hiroshima-päivänä.Ohjelman avaa sellistien Seeli Toivio & Helena Plathanin tähdittämä, Ravintola Kappelissa kello 17-18 toteutettava rauhanjazz.
Sen jälkeen samassa tilassa pidetään seminaari Venäjästä ja Ukrainan tilanteesta. Keskustelemassa ovat suurlähettiläs Heikki Talvitie ja dosentti Arto Luukkanen kamarineuvos Veli-Matti Hynnisen toimiessa puheenjohtajana.
Rauhanjazzit jatkuvat Laivasillalla kello 20.30, jonka jälkeen on vuorossa taiteilija Sade Hiidenkarin ensiesitys videoteokselle Sacred – Pyhä.
Loviisan tämän vuoden Rauhanfoorumin päättää suurlähettiläs Heikki Talvitien pitämä kynttiläpuhe ja kello 22 lähtevä, sotien uhreja muistava, Laivasillalta uimarannalle suuntautuva kynttiläkulkue. Tapahtuman järjestäjät tuovat paikalle kelluvia kynttilälyhtyjä. Kynttiläkulkueen ottaa vastaan uimarannan laiturilla cupolaa soittava Lauri Wuolio.
Ohjelma löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta www.rauhanfoorumi.fi/ohjelma.

Eija Kosonen

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI