|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Googlen liikenteen ?kaappaus?: Tunnustus tulikin Nigeriasta (14.11.2018 14:49)
Talviolympiakisojen kriisi syvenee ? kisahakijat kaikkoavat (14.11.2018 12:03)
ST1-miljardööri Mika Anttonen lyttää EU:n ilmastotoimet ? ?Naiivi ja vastuuton kuvitelma? (14.11.2018 11:01)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Satumaahan ja takaisin
04.07.2014Sisarkateutta, mielikuvituksen voimaa, kasvamista ja muutosta. Siinä isot teemat, joita Loviisan teatterin Kultasiskoni-näytelmä käsittelee hauskasti, pehmeästi ja mukaansatempaavasti.

Astrid Lindgrenin viitteellinen satu käsittelee osin samoja teemoja kuin Veljeni Leijonamieli, mutta kevein ottein. Kultasiskoni on hyvin perinteinen satu, jossa sankaritar etsii itseään ja ihmisenä olemisen ydintä.
Kultasiskoni kertoo Liisasta (Fanni Fagerudd), jonka perheeseen syntyy vauva. Äiti ja isä paneutuvat Yrjänä-tulokkaaseen niin, että Liisa tuntee olonsa syrjäytetyksi. Tytön pakopaikka on Salikonin satumaa, jossa odottaa ystävä, mielikuvitussisko Ylva-Lii (Charlotta Heijnsbroek).

Seikkalu Sötmaassa

Tyttöjä odottaa suuri seikkailu. Ihmislapsen on pelastettava herkullinen Sötmaa ja sen asukkaat Ilkiäisiltä.
Satuun sukelletaan tyylitellysti ensimmäisestä kohtauksesta alkaen. Teksti ja laulut rullaavat mukavasti eteenpäin, yhtä sutjakkaasti kuin Daniel Katzin nikkaroimat lavasteet, joissa keittiön pöydästä ja tuolista rakentuu hetkessä kullanvärinen suihkulähde.
Täytyy myöntää, että katsojaa jännitti alussa, eniten nuorten pääosanesittäjien puolesta. Mutta Dunja Katz on onnistunut lahjakkaiden tyttöjen ohjauksessa esinomaisesti. Sekä Liisaa esittävä Fanni Fagerudd että Ylva-Liitä näyttelevä Charlotta Heijnsbroek näyttelevät vapautuneesti ja laulavat kauniisti. Ensi-illan tai esiintymisen jännitys ei tunnu vaivaavan tyttöjä lainkaan!
–Mikä putiikki? Täällä vallitsee kalabaliikki! sanailee Liisa Ryömän riimejä ja puikahtaa ruusupensaan kautta satumaahan, jossa sötmaalaiset kietovat tulijan lumoavaan, vaaleanpunaiseen ja valkoiseen hattaramaailmaan. Ylva-Liin lisäksi Liisa saa ystävikseen kaksi mielikuvituskoiraa, Hapsun ja Tapsun (Valtteri Tuominen ja Väinö Honkanen). Hauvat esittävät mukaansatempaavan swing-jazz-numeron.

Sötmaalaiset häikäisevät

Sötmaalaiset saavat kuitenkin varoituksen. Ilkiäisten uhalta voi pelastaa vain ihminen, kunhan hän ratkaisee arvoituksen. Näin käy joka sadas vuosi.
Ensimmäinen näytös päättyy sötmaalaisten makeaan esiinmarssiin ja kahteen lauluesitykseen. Sötmaalaiset rakastavat kaikkea makeaa, herkuilla on sanoitettu keinuva reggae. Mirella Pendolin-Katz esittää aarian, jossa luetellaan italialaisen ja ranskalaisen keittiön kaikkii jälkiruokaherkut! Aivan uskottavalta italialaisen oopperan aarialta kuulosti!
Koko neljänkymmenen henkilön näyttelijäkaartin puvustanut Tina Karvonen on tehnyt upean satumaista työtä. Joukkokohtaus ottaa hyvin haltuun koko Ungernin muurien välisen näyttämön. Jättimäiset pitsiset aurinkovarjot kruunaavat runsaan kokonaisuuden.
–Ihanaa imelää! Sokerista sekopää!
Katsoja putoaa päistikkaa jälkiruokakulhoon. ”Sokerihumala” päättää ensimmäisen näytöksen hilpeisiin tunnelmiin.

Tylsyyttä vastaan

Kultasiskoni on koko perheen näytelmä, mutta joitain nuorimpia katsojia Ilkiäisten esiinmarssi hievman itketti. Tunnelmasta mentiin onneksi nopeasti toiseen.
Aikuisille Liisa Ryömä oli riimitellyt pari hauskaa repliikkiä. Kuuluisin Hamlet-lainaus toimi, kun iloiset sötmaalaiset miettivät, mitä on suru, mitä kuolema. Ihmislapselta sötmaalaiset oppivat, että itku puhdistaa sisikuntaa.
–Huomenna kokeillaan kuolemista!

Tarinan opetus

Liisa kasvaa tehtävänsä mukana. Kasvu tarkoittaa myös menettämistä, vai tarkoittaako sittenkään? Liisa oppii empatian hyvää tekevän voiman.
–Hellyys herättelee henkiin olennot ja ihmisetkin. Rakkaus lisääntyy kun sitä jakaa!
Kultasiskoni muistuttaa, että elämä ei ole mukavaa ilman ystävyyttä ja rakkautta. Lapsenmielestään kannattaa pitää rohkeasti kiinni. Vaikka kasvaminen on muutosta, unelmistaan voi pitää kiinni.
–Unelmissa tavataan, kaikki säilyy tallella...
Tylsäksi aikuiseksi ei ole kenenkään pakko kasvaa.
Loviisan kesäteatterin näytelmässä palaset loksahtelevat kepeästi paikoilleen. Katsojan palkinto on hyvä mieli. Satumaahan on pääsy kaikenikäisillä.

Kultasiskoni. Astrid Lindgrenin satuun Kultasiskoni (Min allra käraste syster) perustuva tarina, jonka on suomentanut ja näytelmämuotoon kirjoitttanut Liisa Ryömä. Ohjaus Dunja Katz. Musiikki Mirella Pendolin-Katz ja Kalle Katz. Puvustus Tina Karvonen. Seuraavat esitykset Ungernin linnakkeella pe 4.7. klo 18, 5.7. klo 14, 6.7. klo 18, 8.7. klo 18. Näytöksiä yhteensä 14.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI