|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jännärijoutsenten vetäjälle Näkövammaisten kulttuuripalkinto
18.06.2014Loviisalaiselle Anne Huttuselle myönnettiin Näkövammaisten kulttuuripalkinto 14.6. Oulussa. Huttunen on sokea kuunnelmantekijä, joka käsikirjoittaa ja ohjaa kuunnelmia Jännärijoutsenet -ryhmälle. Ryhmän jatkojännäreitä voi kuunnella vapaasti netissä.

Näkövammaisten kulttuuripalkinto jaettiin nyt viidennen kerran. Edellisen kerrran palkinto jaettiin vuonna 2006. Palkinto on 4000 euroa.
Anne Huttunen (54) iloitsee palkinnosta ihan konkreettisesti.
-Tämäkin palkinto auttaa rahallisesti tosi paljon.
Kuunnelmien tekemiseen haetaan apurahoja ja avustuksia, ja nyt saatu 4000 euroa riittää pitkälle kuunnelmaryhmän käyttöön. Huttunen on laittanut omiakin rahoja likoon produktioihin.
- Minä rakastan tätä työtä. Ihan ensinnä palkinto on jokaiselle meistä, koska eihän tätä voi tehdä ilman ryhmää.
-Meillä on hyvä ryhmä, Jännärijoutsenet. Minä kirjoitan ensin käsikirjoituksen ja sitten me harjoitellaan sitä.
Näkövammaisten työskennellessä repliikit pitää harjoitella ulkoa, sillä pistekirjoituksen lukemisesta syntyvä kahina kuuluu kuunnelmassa. Lähdemme sitten yksityiseen studioon äänittelemään. Ollaan käytetty helsinkiläistä Stereotype-studiota.

Äänitehosteissa ja äänisuunnittelussa ryhmä käyttää ammattilaista oman ryhmän apuna. Kuunnelmat julkaisee Näkövammaisten keskusliitto omilla nettisivuillaan ja niitä voi vapaasti ladata kuunneltavaksi.

Viihdejännäreitä

Huttunen työskentelee puhuvaa tietokonetta käyttäen. Teksti muuttuu syntetisaattorin puheeksi.
Hän on kirjoittanut lapsesta asti.
-Olisin mielelläni kirjoittanut romaanin. Kävin muutamia kirjoittajakursseja ja siellä sanottiin, että minun kannattaa erikoistua draamaan ja käsikirjoittamiseen, eloisa nainen kertoo.
-Kun aloin miettiä millaista draamaa tekisin, päädyin viihteelliseen jännärityyliin. Goottityyppiseen draamaan, jossa on juonellinen tarina.
-Asiat tapahtuvat jollakin huvilalla tai pienessä kartanossa. Minusta tarinalla on oltava selkeä loppu, en pidä avoimesta lopusta jota usein nykykuunnelmissa käytetään.

Huttunen kuvailee kerrontaansa vähän vanhahtavaksi, romanttiseksi jännittäväksi. Hänen suosikkejaan ovat jännityskirjailijat Victoria Holt ja Barbara Michaels. Huttunen on käynyt lukuisia kursseja käsikirjoittamisesta, mutta ohjaajaksi ryhtyminen tapahtui sattuman kautta.
-Sävelradio haki 2000-luvun alussa erilaisia teatteriryhmiä. Meillä oli näkövammaisten teatteriryhmä ja radio halusi pienen kuunnelman. Minulle tarjottiin, että voisin kirjoittaa sketsin ja kysyttiin, että ohjaisinko sen myös. Minulla oli 25 vuoden kokemus näyttelemisestä, mutta en ollut aikaisemmin ohjannut.
-Kun olin sen tehnyt ja siitä tuli niin suosittu, ajattelin että tämä on minun juttuni, jota haluan tehdä.
Seuraava askel oli voitto Näkövammaisten kulttuuripalvelun kuunnelmakäsikirjoituskilpailussa vuonna 2003. Palkinto tuli kuusiosaisella jatkojännärillä.

Brittipohjaa

Huttusen kuunnelmat tapahtuvat tässä ajassa. Vaikutteita ja viittauksia Huttunen ottaa hänelle läheisestä Viktorian ajan Englannista 1800-luvun lopulta, jonne hän sijoittaa roolipelit. Hän liittää omimpaan kauteensa myös ihailemansa Jane Austenin 1700-luvun lopun miljööt.
-Vaikka sinä aikana oli tosi paljon epäkohtia, niin elämänarvot olivat toisissa asioissa ehkä samantyyppisiä kuin minulla. Esimerkiksi velvollisuudentunto on sellainen ominaisuus ja ihmissuhteet olivat toisenlaisia kuin nykyään, pysyvämpiä.

Huttunen haaveilee vielä matkustavansa joskus Englantiin tai Skotlantiin.
-Haluaisin päästä tutustumaan johonkin vanhaan linnaan.
Brittikuunnelmia hän arvostaa ja ahmii niitä löytämältään BBC:n kuunnelmakanavalta. Meilläkin klassikoksi noussut Knalli ja Sateenvarjo -sarja löytyy Huttusen omasta c-kasettikokoelmasta. Kuunnelmat ovat olleet hänelle tärkeitä pienestä pitäen.
Huttunen kertoo, että hän ei ole enää dekkareita lukiessaan yhtä naivi kuin aikaisemmin, vaan arvaa nyt näppärämmin murhaajan. Käsikirjoittaminen on opettanut ovelammaksi.
-Sanon itselleni että Anne, ota huomioon että ihmiset eivät aina puhu totta.

Lahjakas tarinankertoja

Hyvälle kuunnelmalle Huttusella on selvät kriteerit.
-Ensiksi se on helposti seurattava ja siinä on selkeä hyvä juoni. Sitten kuunnelman pitää olla jännittävä. Siinä on oltava jännitystä, joka pistää ihan pihteihin. Hyvä tarina ja selkeä äänimaailma ovat tärkeitä.
Kulttuuripalkinnon perusteluissa Anne Huttunen kuvataan klassiseksi tarinankertojaksi ja monilahjakkuudeksi, joka hallitsee laadukkaan viihteellisen kerronnan. Hän on tuonut näkövammaisten kuunnelmaharrastusta julkisuuteen viihteen keinoin. Siinä hän on tehnyt uraa uurtavaa työtä ja toiminut innostavana esimerkkinä. Huttunen tekee luovaa työtä pitkäjännitteisesti ja suurella sydämellä.
Palkinnon perusteena voi olla yksittäinen teko tai pitkäjänteinen toiminta kuten Huttusen kohdalla.

Esine tuo kuvan

Huttunen on syntymäsokea. Hän kertoo, että syntymäsokean maailma on ihan erilainen kuin myöhemmin näkönsä menettäneen. Ero on siinä, että syntymäsokea ei pysty hahmottamaan esimerkiksi eläimiä, vaan niiden olemus on opeteltava tunnustelemalla. Huttunen on pienestä pitäen ollut kiinnostunut linnuista, ja hän muovaili lapsena äitinsä pyynnöstä linnun. Linnun hahmo muistutti häntä itseään, se seisoi pystyssä siivet kylkiä pitkin kuin kädet ja nokka muistutti kyömyä nenää. Äiti nauroi ensin katketakseen, mutta hankki sitten sukulaismieheltä täytetyn linnun Annen tutkittavaksi.
Olohuoneen pikkuesinekokoelma täyttää pitkän hyllykön päällystän. Kaikki esineet ovat lintuja.
-Koriste-esineet ovat sokealle aivan kuin valokuvia. Kun pyyhin pölyjä niistä, tunnen samalla sen ihmisen, jolta olen linnun saanut tai muistelen matkaa, jolta se on tuotu.
-Kun näen jonkun ihanan linnun jossakin, se pitää ostaa, Huttunen sanoo ja nauraa heidän olevan lintuhulluja.
Haastattelu sopisikin radioon, sillä taustaääninä kuuluu kaiken aikaa moniääninen sirkutus. Lasin takana lintuhuoneessa on kuuden lajin laululintujen koti.

Anne Huttusta hymyilyttää.
-Minulta onkin pyydetty kuunnelmaa, jossa meidän linnut olisivat mukana.
Huttunen on asunut parikymmentä vuotta Loviisassa ja sanoo tulleensa kaupunkiin miehen perässä. Anne Huttunen kiittää puolisoaan Erkki Huttusta.
-Hänen tukensa on erittäin tärkeä minulle. Nyt eläkkeellä ollessaan Erkki tekee suuren osan kotitöistä eikä ole ollenkaan viktoriaaninen, Annea huvittaa.
Huttusella on tiiviit yhteydet Helsinkiin eikä hän ole etsinyt ystäviä tai tuttavia Loviisasta.
-Olen niiin tottunut näkemään Joutsenia. Minulla tulee viikottain hurahdettua Helsinkiin, jossa tapaan tovereita. Toinen syy ovat luottamustehtävät Näkövammaisten keskusliitossa.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI