|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Yhtenäinen kokonaisuus
10.06.2014Loviisan suomenkielisessä koulukeskuksessa alkoivat uudistustyöt noin vuosi sitten, kun paikalle alettiin rakentaa uutta koulu-rakennusta. Kesäkuun alussa remonttihommat aloitettiin myös Myllyharjun koulun tiloissa.

LOVIISA Myllyharjun koulun sekä lukion pihassa vilahtelee koulujen kesälomista huolimatta keltaisiin turvaliiveihin sonnustautuneita remppamiehiä ja ilmassa jyllää porakoneen ääni. Noin vuosi sitten alkaneen, uuden koulurakennuksen pystyttämisen lisäksi, uusitaan vanhaa koulurakennusta uuden kanssa yhteensopivaksi.
–Vanhan koulurakennuksen saneeraus liittyy olennaisesti uuteen rakennukseen. Vanhaan osaan tehdään tilamuutoksia, jotka liittyvät kokonaisuuteen ja koko koulukeskukseen.
Lopputuloksessa ei tulla näkemään erotettavissa olevia vanhoja ja uusia tiloja, vaan ne muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, kertoo suunnitteluinsinööri Mikko Mattinen.

Vanhasta parempi

Vanhassa koulussa remontti tarkoittaa lähinnä saneerausta, sisäilmaan liittyviä parannuksia, tiivistysten uusimista ja ulkosivun parantelua.
–Koululaisille ja opettajille ei uudistus varmaan käytännössä tunnu kovin suurelta syksyllä kouluun palatessa, väliseinät kun lähinnä ovat vaihtaneet paikkaa, Mattinen pohtii.
Pieniä muutoksia tulee kuitenkin myös koulunkävijöiden arkipäivään luokkatilojen muutosten myötä.
–Koko remppa liittyy oikeastaan tilamuutoksiin. Luokkatilojen osalta se tarkoittaa muun muassa kemian ja fysiikanluokkien siirtämistä yläkoulun siipeen, jolloin ne ovat kaikki samassa nipussa. Yläkoulun tiloihin mahdutetaan myös kuvataide ja käsityöluokat, kun taas musiikkitilat puolestaan tulevat kokonaan uudelle puolelle. Koululaiset saavat siis käyttää näitä tiloja ristiin, loput luokathan ovat sitten niin sanottuja ”normiluokkia”, Mattinen sanoo.
Käytännössä koulu on suunnitteluinsinöörin mukaan samanlainen kuin aikaisemminkin. Lukio ja yläkoulu pysyvät vanhassa rakennuksessa, Länsiharjun sekä Harjuntaustan koulun käyttäessä uuden rakennuksen tiloja.
–Eroina on esimerkiksi pienemmät pulpetit alakoululaisille, Mattinen toteaa.
Ruokala rakennetaan uuden ja vanhan koulun liitoskohtaan, minkä lisäksi Valkon kansalaisopistolle lisätään toimistotilat sekä kielistudio uudistettuun rakennukseen. Sisällä tehtävien töiden ohella julkisivut uusitaan, jotta lopputuloksesta tulee yhtenäinen. –Lukio-osa maalataan ja yläkoulun siipi rapataan uusiksi. Lisäksi kaikki vesikatot saavat uuden maalipinnan, Mattinen tarkentaa.

Tiukka aikataulu

Mattisen mukaan remontin pitäisi, uuden koulurakennuksen tapaan, olla valmis koulujen alkaessa elokussa.
–Tähän mennessä työt ovat pysyneet aikataulussa, ja kyllähän ne tilat on jo suunnitteluvaiheessa mietitty sellaisiksi, että ehdimme kesällä hoitamaan kaikki koulun tilat valmiiksi. Joitakin tiloja tullaan toki työstämään vielä syksymmällä, mutta käytännössä kaiken pitäisi olla valmista elokuuhun mennessä, Mattinen vakuuttaa.
Koululaisten arkeen remontti tulee kuitenkin vaikuttamaan pihamaan viimeistelyn osalta.
–Skanskan rakennusurakkaan kuuluu myös piha, mikä valmistuu vasta syyskuun loppuun mennessä. Olemme kuitenkin sopineet, että tietyt alueet ovat valmiita jo koulujen alkaessa, jotta alueella pystyy liikkumaan, virkkaa Mattinen.
Koko remontin haastavimmaksi elementiksi hän nimeää tiukan aikataulun.
–Meillä on menossa monta isoa urakkaa samanaikaisesti ja näitä tehdään vain yhden kesän aikana, mikä tietysti tuo mukanaan omat pulmansa.
Työrupeama on myös hiukan laajentunut alkuperäisestä suunnitelmasta.
–Esimerkiksi yläkoulun siivessä epäiltyjen sisäilmaongelmien takia on keväällä tehty useita sisäilmatutkimuksia ja niiden pohjalta suunnitelmiin on tehty joitakin muutoksia. Korjaustöihin lisättiin muun muassa enemmän rakenteiden avauksia ja remontista tuli vähän isompi kuin aluksi luultiin, Mattinen toteaa.
Hänen mielestään kerralla hyvin tehty työ on kuitenkin kaiken a ja o.
–Mielestäni on hienoa, että saamme koko koulun kerralla kuntoon, julkisivuja myöden, sen sijaan, että sitä paranneltaisiin vähän sieltä täältä. Nyt on hyvä sauma lähteä uudistamaan lattiat ja korjaamaan eristeet, kun siihen on mahdollisuus.
Lisätöistä huolimatta Myllyharjun koulun ja lukion remontti on jo hyvällä tolalla ja muun muassa lukion yläkerran luokista on jo ehditty korjata lattiat kevään aikana.

Inspiroiva lopputulos

Kuvaillessaan visiota uudesta koulukeskuksesta kolmella sanalla Mattinen toteaa koulukeskuksen olevan:
–Hieno, toimiva ja inspiroiva.
Uudessa koulukeskuksessa muotoilu eroaa tavallisesta luokkakouluajattelusta ja luokkahuoneet on rakennettu ryhmitellysti.
–Jos vanhaa Myllyharjun koulun ja lukion suunnittelua pidetään perinteisenä, on uudessa selvästi havaittavissa enemmän innovatiivista soluajattelua, Mattinen pohtii.
Hänen mukaansa ratkaisu on tullut ylhäältä päin ja kertoo soluajattelun olevan nykyaikainen ja moderni tapa organisoida opetus.
–Ihan sama koulu, vähän paremmissa puitteissa hän kiteyttää.

Charlotta Forsberg
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI